ŞULE ÇET DAVASI: Sanıklar tutuklu yargılanacak
Bir plazadan düşerek şüpheli şekilde yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Şule Çet davası görüldü. Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi. Çet ailesine gün boyu destek yağdı.

Ankara'da bir plazanın 20. katından şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Şule Çet'in davasında ilk duruşma görüldü. Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi. Şule Çet’in ölümüne ilişkin ayrıntılı rapor hazırlanmasını isteyerek duruşmayı 15 Mayıs’a ertelendi.

‘KADINLAR MAHKEME SALONUNA SIĞMADI’
“Cinayet”, “ırza geçme” ve “hürriyeti tahdit” suçlarından yargılanan sanıklar masum olduklarını iddia ederken, sanık yakınlarının alkışlaması gerginliğe neden oldu. Hakimin Baba Çet’e “Şule öğrenci olduğu halde neden çalışmak istedi” sorusu ise tepki çekti. Davayı izlemeye kadınlar mahkeme salonuna sığmadı, gün boyu sosyal medyada da “Şule Çet için adalet” paylaşımları yapıldı.

Gazi Üniversitesi Öğrencisi Şule Çet’in, 29 Mayıs 2018'de Ankara’daki bir plazanın 20. katından şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitirmesine ilişkin davanın ilk duruşması Ankara Adliyesi’nde görülmeye başlandı. Daha önce Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi olarak bildirilen duruşma, kadınların yoğun katılımı üzerine 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı. Davayı takip etmeye gelenler duruşma salonunun önünden üst katlara kadar adliye koridorlarına sığmadı.

‘BURADA OLUŞUMUZ KADIN MÜCADELESİNİN KAZANIMI’
Duruşma öncesi Ankara Kadın Platformu Adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Şeyda Özcan, ailesi ile birlikte ilk günden beri Şule’nin intihar ettiğine inanmadıklarını ve bunun bir cinayet olduğunu haykırdıklarını belirterek, bütün soruşturma boyunca kadın dayanışmasının güzel örneklerinden birini sergilediklerini söyledi. Platform olarak Çet ailesinin ve bütün katledilen kadınların yanında olduklarını ifade eden Özcan, “Bugün burada oluşumuz bile başlı başına kadınların mücadelesinin ve dayanışmasının kazanımıdır. Şule’nin acısından dolayı öfkeliyiz. Ama mücadelemiz devam edecek. Şu an cinsel saldırı, hürriyeti tahdit ve aynı zamanda cinayet fiilinden iddianame hazırlanmış durumda. Türkiye’de suçların faillerin ceza alabilmesi için kamuoyu baskısı yaratmamıza gerek kalmayıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.



Mahkeme Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İnsan Hakları Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, milletvekilleri ve Ankara, Aydın, Kırklareli Barolarının müdahillik talepleri arasında sadece Çet ailesi, yakınları ve bakanlığı kabul etti. Avukatların itirazlarına hakimin gerekçesi ise “Geç kalıyoruz” oldu.

SANIK AKSU’DAN ÇELİŞKİLİ İFADELER
Sanık Çağatay Aksu ifadesinde üstüne atılan hiçbir suçlamayı kabul etmedi. Aksu, Şule’ye dokunmadıklarını ve cinayet söz konusu olmadığını iddia ederek, “Buraya gelenler gösteriş yapıyor” dedi. Aksu “Kafası dağılsın, sohbet edelim diye konuştuk. 12.30 sıralarında plazaya geldik. Müzik açtık, yiyeceklerimizi, içeceklerimizi açtık. Bütün gece müzik dinledik. Şule dinlenme odasına gitti ve Şule’ye bakmak için gittiğimde düşer vaziyetteydi. Tuttum, ‘Gidiyorum’ dedi ve atladı. Berk’e seslendim, o duymadı, elimden kaydı ve düştü” ifadelerini kullandı. Sanık Aksu, avukatların raporlarda yer alan zorla cinsel şiddeti sorması üzerine “Ne diyorsunuz, öyle bir şey asla olmadı. Hani nerede, hangi rapor” diye cevap verdi. Çet’in avukatları Aksu’yu çapraz sorguya aldı, Aksu çelişkili ifadeler verdi, “Olay yeri memuru musunuz, dedektif gibi soru soruyorsunuz” dedi.

‘BEN KRİZE GİRMİŞTİM, ÇAĞATAY ÇOK SAKİNDİ’
Sanık Berk Akand ise ifadesinde “Müzik dinleyip eğlenmeye başladık. Hiçbir sıkıntı yoktu. Şule’nin bir ara kalktığını hatırlıyorum, benim de içim geçmişti. Sonra Çağatay’ın bana seslendiğini duydum. Sesler duydum ve Çağatay bardak yıkıyordu. Sonra yine geldi, ‘Şule gidiyorum dedi, düştü’ dedi. Şule’nin parmaklarından çıkan kendi DNA örneklerinin tokalaşma, halay ve aynı eşyayı kullanmakla da geçebileceğini iddia eden Akand, “Şule nasıl düştü bilmiyorum, görmedim” dedi. Çet ailesinin Avukatı Umur Yıldırım’ın sorularına yanıt veren Akand’ın “Ben krize girmiştim, Çağatay çok sakindi” sözleri dikkat çekti.

HAKİMİN SORUSU: ÖĞRENCİYKEN NİYE ÇALIŞIYORDU?
Hakimin Şule’nin babasına “Şule öğrenci olduğu halde neden çalışmak istedi?” sorusu ise tepki çekti. Baba İsmail Çet “Kendi harçlığı için çalışıyordu, maddi sıkıntısı varsa bile çok yansıtmazdı” cevabını verdi. Çet ailesinin Avukatı Yıldırım, mahkeme heyetine adli tıp raporlarıyla, vajinal ve anal ilişkiye zorlama kanıtlarını, kalçada ısırık izine ve anal bölgede sanığın tükürüğüne dair kanıt sundu.

TANIKLAR: ‘SÜREKLİ HADİ GİDELİM DİYORDU’
Plazadaki güvenlik görevlileri Akif Deniz ve Murat Abalı da tanık olarak dinlendi. Akif Deniz “Saat 03.50 civarı Murat, ‘bir kutlama oldu’ diye beni çağırdı. Ekrana baktığımızda, yanlarındaki bayan yoktu. Ben polisi ve ambulansı aradım. O sırada Çağatay arabaya bindi gitti. Berk, Çağatay’ı aradı ve ‘kız nerede gel’ dedi. Duyulan sesten sonra 10-15 dakika sonra geldiler. Çağatay Bey çok sakindi ve sürekli ‘hadi gidelim’ diyordu. Murat Abalı ise gümleme sesi duyduğunu ve 20. katta bir hareketlilik fark ettiklerini anlatarak, “Berk o sırada diğer ofise sallanarak gidiyordu. Dışarı çıktılar, Berk sürekli kızın nerde olduğunu soruyordu, o da düştüğünü söyledi” dedi.

‘ÇOK KÖTÜ ŞEYLER OLDU’ MESAJI
Şule Çet’in o gece mesajlaştığı ev arkadaşı Lilia Trohin da Çağatay’ın Şule’ye yazıp durduğunu ve asıldığını söyledi. Trohin, “Olay günü evde yemek yiyorduk. Şule bana, ‘Çağatay bana mesaj atıp duruyor, gel diyor, alacağım da var, napayım’ dedi. Ben de ‘sen bilirsin’ dedim. Saat 21.30 gibi evden çıktı. Sonra ben de ona ‘iyi misin’ diye mesaj attım. Ofise geçtiklerini söyledi ve normaldi. İlerleyen saatlerde ‘İstersen gelip alayım’ dedim, cevap vermedi. Sonra attığı diğer mesajları sabah gördüm” dedi. Olay gecesi Sanık Berk Akand'ın 'çok kötü şeyler oldu' diye mesaj attığı Pınar Turgut, ise olayı iki gün sonra gazetelerden duyduğunu söyledi.

YAKINLARI SANIĞI ALKIŞLADI
Tanık beyanlarının ardından konuşan Avukatı Umur Yıldırım, dosyaya sundukları ve iki profesörün hazırladığı bilirkişi raporunda Şule Çet’e yönelik cinsel saldırının delillerle ortaya konduğunu söyledi ve sanıkların tutukluğunun devam etmesini talep etti.

Sanık Çağatay Aksu'nun “Şule’yi öldürmedim, psikolojisi bozuktu intihar etti. Tahliyemi değil beraatimi istiyorum” sözleriyle suçlamaları reddetmesi üzerine salondaki yakınları “Helal abi” diyerek alkışladılar. Sanık yakınlarının alkışının ardından salonda gerginlik yaşandı. Sanık avukatı, müvekkillerinin tutukluluğuna yetecek kadar kanıt olmadığını, 4 ay tutuksuzken de bir yere kaçmadıklarını belirterek tahliye talep etti.

Şule’nin babası, İsmail Çet sanıkların tahliye taleplerine tepki gösterdi, “Başka babanın kızlarını da öldürsün diye mi!”

Sanık Berk Akand’ın avukatı müvekkilinin olaydan haberi olmadığını, suçsuz olduğunu savunarak Berk Akand’ın tahliyesini istedi. “Müvekkilim serbest olduğu süre boyunca kaçmadı, eğer suçlu olsaydı orta zeka seviyesi bile olsa yurt dışına kaçmıştı” diyerek savunma yaptı.

Sanık avukatları, duruşma sırasında Şule’ye verilen kamuoyu desteğinden rahatsız oldu. Sosyal medyada yapılan paylaşımları gösteren avukatlar “Hakimler sosyal medya basısından etkilenebilir” dedi. Mahkeme heyeti sanık avukatlarına tepki gösterdi.

TUTUKLULUĞUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi. Şule Çet’in ölümüne ilişkin ayrıntılı rapor hazırlanmasını isteyerek duruşmayı 15 Mayıs’a ertelendi. 
Heyet ayrıca, Şule Çet’in vücudunda adli tahkikat dosyasının tümüyle birlikte özel bilirkişiden alınan raporlar ile vücudundaki lezyonların tamamının düşme sonucu oluşup oluşmayacağı, düşmeden önce herhangi bir darba maruz kalıp kalmadığı, hiyoid kemik kırılmasının düşme öncesi ve sonrası olup olmadığının yeniden ayrıntılı rapor alınmasına, sağ el üç ve dördüncü parmak tırnaklarında Berk Akant’a ait bulgular çıktığından maktulün daha önce dokunduğu bilgisayar, telefon ve halay çekme ile DNA örneklerinin geçip geçmeyeceği konusunda Adli Tıp Kurumundan yeniden rapor alınmasına, Pınar Turgut ve Berk Akant’ın konuşmalarının saatlerinin ayrıntılı öğrenilmesine, maktulün anal bölgesinden alınan PSA sıvısının kaç saat vücutta kalacağı konusunda yeniden ayrıntılı bilgi alınmasına karar verdi.
Dava 15 Mayıs Çarşamba günü saat 10.00’a ertelendi.
Duruşmayı takip eden kadınlar tutukluluk kararını alkışlarla karşılarken, sanık Çağatay Aksu’nun ailesi duruşma çıkışında gazetecileri “Siz de bu yalana ortak oluyorsunuz” diyerek suçladı.


İlgili haberler
Şule’nin ölümü intihar değil cinayet

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir plazanın 20. katından düşerek hayatını kaybeden, ölümünün intihar...

Çıngar çıkarmadan gelmeyen adalete adalet denir mi...

Adaleti sosyal medyada, kampanyalarda, “Hadi bunu elden ele yayalım”larda aramak zorunda bırakılmak...

Şule Çet’in ailesi konuşuyor

Şule Çet’in ağabeyi Şenol Çet ve yengesi Songül Çet: İdam, hadım değil adalet istiyoruz.

Şule Çet’in tırnaklarında şüphelilere ait dokulara...

Bir plazanın 20. katından şüpheli şekide düşerek hayatını kaybeden Şule Çet’in tırnakların iki erkek...

‘Şule Çet’in intihar eğilimi yoktu’

‘İntihar etti’ denilen ama cinsel saldırıya uğrayarak öldürüldüğü ortaya çıkan Şule Çet cinayetinde...

Şule Çet’in raporu belirsizliklerle dolu!

Şule Çet’in ölümüne ilişkin soruşturmada, beklenen Adli Tıp Kurumu raporu dosyaya girdi. Rapor sonuc...