Taciz varsa dayanışma da var!
“Bu evde doğmuşum, bu apartmanda. Herkes doğduğum günü biliyor. Bu apartmanda herkes benim teyzem, amcamdı. Ama bugün kimse yanımda değil. Hiç tanımadığım insanlar benim yanımdalar.”

Günlerdir görevlisi oldukları apartmanın yönetici tarafından yıllardır tacizine uğrayan A.Y’yi Adana Kadın Platformu olarak ziyarete gidiyoruz. Yolda herkes bildiği bilgileri birbirine aktarıyor, ama karşı karşıya gelmek daha başka olduğu için konunun ağırlığıyla hepimiz biraz üzgün ve gerginiz. Ailenin görevli olarak çalıştığı apartmanın bulunduğu semt Adana’nın yüksek gelirli ailelerinin oturduğu bir semtte, sokak adları ve apartman isimleri nizami olduğu için apartmanı kolayca buluyoruz.

KAHRAMAN TACİZCİ
Apartmanın girişi ile ailenin yaşadığı iki göz odaya giriş aynı kapıdan yapılıyor. Tam içeri girerken apartmanın kapısının önünde büyük bir kurumuş kan göledi dikkatimizi çekiyor. Avukat Sevil Aracı şaşkınlığımızı gideriyor, Tacizcinin avukatının tutukluluğuna yaptığı itiraz kabul edilmiş ev hapsi verilerek tahliye edilince tacizciyi 20 kişilik bir gurup karşılamış ve apartmanın kapısında kurban kesmişler. Kurbanın kesildiği yer A.Y’nin kaldığı odanın penceresinin tam önünde her gün o kapıdan girip çıkıyor ya da evden dışarı çıkmasa bile penceresinden her baktığında o kan göledini görüyor tacizcisinin kahraman gibi karşılaşması daha ilk anda bütün sinirlerimizi alt üst ediyor. Küçücük bir kız için bu kadar psikolojik baskıyı göğüslemesi kolay mı?

HER ŞEYE ÇOCUKLARIM İÇİN KATLANDIM
Bütün apartman görevlilerinde olduğu gibi aile iki göz odada yaşıyor, bizi güler yüzle karşılıyorlar. Baba M.A 20 yıl önce Adana’ya gelip bu işe başladığını o gündür bu gündür aynı apartmanda çalıştığını söylüyor. “Köyden geldiğimde hiçbir şey bilmiyordum, yıllarca az maaş ve sigortasız çalıştım.” Her ne kadar baba apartman çalışanı olsa da tüm aile bireyleri apartman hizmetlisi gibi çalışmış; “Ben okumadım ama çocuklarım okusun bu koşullarda çalışmasın bir yerlere gelsin istedim. Namusumla çalıştım çocuklarıma haram lokma yedirmedim.” Anne sessiz ama üzgün gözlerle dalıp gitmiş sadece konuşulanları dinleyip kafa sallıyor.

KADIN DAYANIŞMASINI BİLİYORUM
Biz aile ile konuşurken A.Y. odasından çıkıp yanımıza geliyor. Küçücük ışıl ışıl bir genç kadın ne kadar neşeli görünmeye çalışsa da hüznü gözlerinden okunuyor. 12-13 yaşından beri her gün aynı şeyleri yaşamak, tacizciden kaçamamak, kimseye anlatamamak, minicik yüreğinde ne derin yaralar açmıştır kim bilir? Konuşurken farkında olmadan sürekli ayağını titretiyor ama gülümsemesini de eksik etmiyor. Bu metaneti beni daha da kahrediyor. “Ahh kızım canım kızım sen neler biriktirmişsindir.”
Kendisine destek olmak, moral vermek, güç vermek için geldiğimizi söylüyoruz kocaman gülümsüyor bize. “Aslında ben Özgecan olayında çok üzülmüştüm, kadın dayanışmasını oradan görmüştüm’’ diyor.

ŞORT GİYEN SUÇLU, NAMAZ KILAN MASUM
Küçücük bedeniyle 5 yıldır her gün yaşadıklarından sadece küçük bir olay anlatıyor. Hepimiz sarsılıyoruz, anlatmamasını istiyoruz, “Biz buraya seninle dayanışmaya geldik acılarını tazelemeye değil” diyoruz.
“Ben bu evde doğmuşum, bu apartmanda. Herkes doğduğum günü biliyor o yüzden bu apartmanda herkes benim teyzem, amcamdı. Ama bugün kimse yanımda değil. Hiç tanımadığım insanlar benim yanımdalar destek veriyorlar.”
Yaz aylarında aile bütçesine katkıda bulunmak için bir kafede çalıştığı dönemlerde eve geç geldiği zamanlar olurmuş. Bu olay ortaya çıktıktan sonra apartmanda yaşayanların şort giydiği için, akşamları eve geç geldiği için kendisini suçladıklarını tacizcinin namaz kıldığı için masum olduğuna inandıklarını söylüyor.
Tacizci ve evli oğlu aynı apartmanda yaşıyor ve daha iki gün önce oğlunun kendisine ve kendisinin yanındaki iki kız arkadaşına saldırdığını, ağza alınmayacak küfürlerle üzerlerine yürüdüğünü kendilerini eve zor atıp kapıyı nasıl kilitlediğini adamın bağırıp çağırarak kapıyı nasıl kırmaya çalıştığını nasıl ağlama krizine girdiğini elleri titreyerek anlatıyor anlatıyor. “Hiç evden dışarı çıkmak istemiyorum, sürekli ‘ya onlarla karşılaşırsam’ diye korkuyorum.”

APARTMAN SAKİNİ Mİ, KAPICI KIZI MI?
A.Y. konuştukça apartman sakinlerine olan öfkem artıyor. Bir kişi de çıkıp “Ya sen ne alçak adammışsın” deyip yüzüne tükürmemiş. “Hiç mi aklınızın bir köşesinde ya doğru ise diye şüphe duymuyorsunuz? O tacizci ile aynı çatı altında yaşayıp çocuklarınızın o adamla sürekli asansörde karşılaşmasından endişe etmiyorsunuz. Olayın mağduru apartman sakinlerinden biri olsaydı da böyle mi davranacaktınız yoksa kapıcı kızı olduğu için mi sesiniz çıkmıyor bu denli mi insanlığınızı yitirdiniz?”
Ya o adam apartmanda başka çocukları da taciz ettiyse, onlar da A.Y. gibi suçlanıp hor görülmekten korktuğu için susuyorsa? Sessizliğiniz tacizciyi ne kadar yüreklendirdiyse eve geldiğinde utanmadan kurban keserek karşılanıyor. Ya sizin çocuğunuz da mağdursa öyle öfke doluyum ki çıkıp herkesin zilini tek tek çalıp kavga edesim var.

TACİZ VARSA KADIN DAYANIŞMASI DA VAR
Kim ne derse desin, kim ne yaparsa yapsın biz A.Y’ye sahip çıkacağız, kız kardeşimiz olarak yanında duracağız, yalnız bırakmayacağız. Sahip çıkıp dayanışmayı büyüteceğiz birlikteliğimiz mücadelemiz susanlara, korkanlara cesaret verecek susmayacaklar korkmayacaklar. Tacizciler korkacak cezalarını çekecekler. Öyle hesap soracağız ki o kestikleri kurbanlık koyunun bile hesabını soracağız. A.Y. susmadı, yılmadı biz de susmayacağız yılmayacağız kadın dayanışmasını büyüteceğiz.

İlgili haberler
Tacize uğrayan çocuğun ailesine “burada çalışamazs...

Adana’da apartman görevlisi bir ailenin kızı apartman yöneticisi tarafından 4 yıl boyunca tacize uğr...

Tacizci yöneticinin ailesinden komşulara saldırı

Adana’da 15 yaşındaki kızı taciz eden apartman yöneticisinin oğlu komşularının çocuklarına saldırara...

Apartman yöneticisinin tacizine uğrayan A.Y: Artık...

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Adana Kadın Platformu üyesi kadınlar Apartman yöneticisinin t...