Taliban kadın protestocuları kablolarla kırbaçlıyor
Af örgütü: Taliban protestolarda, protestoculara ve gazetecilere karşı hukuka aykırı güç kullanıyor, kabalıkları dağıtmak için ateş açıyor ve kablolarla kadın protestocuları kırbaçlıyor.

Basında yer alan haberlere göre Taliban Afganistan’ın dört bir yanındaki protestolarda barışçıl protestoculara ve gazetecilere karşı hukuka aykırı güç kullanıyor, kabalıkları dağıtmak için ateş açıyor ve kablolarla protestocuları kırbaçlıyor.

GAZETECİLERE ŞİDDET, GÖZALTI, EKİPMANA EL KOYMA

Konu hakkında bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Kampanyacısı Samira Hamidi şunları söyledi:

“Taliban defalarca ve ısrarlı bir biçimde insan haklarına saygı göstereceklerini açıkladı; ancak bu vaatler şu an ülkenin çeşitli yerlerinde gördüklerimiz ve duyduklarımızla hiçbir şekilde bağdaşmıyor.”

Af örgütü Ariana, Tolo ve Etilaat Roz adlı Afgan medya kuruluşlarında çalışan gazeteciler ve kameramanlar protestoları haber yapmaya çalıştıkları sırada Taliban tarafından dövülerek gözaltına alındığını da bildirdi.

“Haklı olarak gelecekten endişe eden ve sokaklara çıkan Afganlar, özellikle de kadınlar korkutma, taciz ve şiddetle karşı karşıya kalıyor. Protestoları haber yapmak isteyen çok sayıda gazeteci gözaltına alındığını, dövüldüğünü ve ekipmanını el konulduğunu bildirdi.”

 Ölüm ve yaralanma haberlerinin geldiği ifade eden Af örgütü, Taliban’a gerilimi azaltma ve insanların barışçıl toplanma ve protesto konusundaki temel haklarını kullanabilmesine izin verme çağrısı yaptı.

“Ayrıca, gazetecilerin şiddet endişesi taşımaksızın haber yapabilmesine de izin verilmelidir. Uluslararası toplum ise Taliban’la süregelen müzakerelerde, bu temel hakların korunmasını talep etmek için tüm nüfuzunu kullanmalıdır.”

KADIN PROTESTOCULAR KIRBAÇLANDI

Basında yer alan haberlere göre iki gündür Kabil, Badahşan ve Herat’ta yapılan barışçıl protestolar tüfekleriyle havaya ateş açan Taliban savaşçıları tarafından dağıtıldı. Bazı kadın protestocuların kablolarla kırbaçlandığı bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü, Kabil’de, Taliban savaşçılarının protestoları dağıtmak için havaya ateş açtığını gösteren videoları bağımsız olarak doğruladı. Kabil’de 4-7 Eylül arasında Taliban’ın kadınlara şiddet uyguladığını gösteren videolar da doğrulandı.

Ariana, Tolo ve Etilaat Roz adlı Afgan medya kuruluşlarında çalışan gazeteciler ve kameramanlar protestoları haber yapmaya çalıştıkları sırada Taliban savaşçıları tarafından dövülerek gözaltına alındıklarını, sonrasında ekipmanlarına el konulduğunu veya kaydettikleri görüntülerin silindiğini belirtti.

Fotoğraf: Ekran alıntısı @jordan_bryon'ın Twitter paylaşımından alınmıştır


İlgili haberler
Afganistanlı Devrimci Kadınlar Derneği RAWA: Burad...

RAWA: ‘Düşmanımız ortak. Afgan kadınlar ve dünyanın geri kalanındaki diğer kadınlar, Afganistan’da k...

Afganistan’dan Van’a bitmeyen yolculuk

Afganların göç yollarında durak noktalarından biri Van. Van’da akşam saatlerinde parklarda toplanan...

Afganistan’ın gör dediği

Gerçek özgürlük ve nihai kurtuluş yerli ve göçmen kadınların antiemperyalist mücadelede onları ezenl...