Tanrıkulu: İhraç edilen ve baskı altında çalışan kadın sağlıkçılar ne durumda?
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sağlık alanında çalışan kadınların yaşadığı sorunları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

OHAL ile birlikte sağlık alanında çalışan kadınların yüzde 44’ünün ihraç edildiğine dikkat çeken CHP İstanbul Milltvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması üzere verdiği soru önergesinde kadın istihdamının azalmasına ve iş yükünün artmasına değindi. Tanrıkulu, Sağlık sektöründe kaç kadınının çalıştığını sorarken, “OHAL’le birlikte sağlık sektöründe kaç kadın çalışan ihraç edilmiştir? İhraçlardan sonra kaç kadın istihdam edilmiştir? Sağlık alanında çalışanların esnek çalışma saatleri ve iş yükünün ağırlığı konusundaki eleştiriler göz önüne alınmakta mıdır?” dedi.

OHAL İLE İHRAÇ EDİLEN YÜZDE 44 SAĞLIKÇI KADINDAN SONRA...

Türkiye’de sağlık çalışanlarının sağlık sistemindeki düzenleme ve uygulamaların yarattığı her türden mesleki zorlukla boğuştuğunu ifade eden Tanrıkulu, “Sağlık alanında OHAL’le birlikte kadın çalışanların yüzde 44’ü ihraç edilmiştir. İhraç edilen kadın çalışan sayısının fazlalığı, sağlık alanında kadın istihdamı konusunda endişelere ve iş yükünün artması bakımından çalışma hakları konusunda sorunlara yol açmaktadır” şeklinde belirtti.

Sağlık alanında hizmet veren kadın hemşirelerin ise iş yükü ve performans sisteminden, kendilerine yönelik toplumsal cinsiyet kaynaklı baskılardan, mobbing ve kreş hakkı konusundaki sorunlardan yakındığını belirten Tanrıkulu, “Bilhassa insan sağlığı konusunda hizmet verilen bir alanda, çalışanların uygun ve insani şartlarda çalıştırılması onarılmaz sorunlara yol açabilir” dedi.

ÇALIŞMA VE SOSYAL HAKLAR NE DURUMDA?

Yaşanan bu sorunlara dayanarak sağlık alanındaki çalışanların çalışma ve sosyal haklarının hangi kriterlere göre belirlendiğini sordu. Tanrıkulu, bu alanda çalışan kadın sayısının verilmesini isterken “OHAL’le birlikte sağlık sektöründe kaç kadın çalışan ihraç edilmiştir? İhraçlardan sonra kaç kadın istihdam edilmiştir? Sağlık sektöründeki performans sistemi hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Çalışanlardan beklenen performansın yarattığı zorluklar konusunda meslek içi araştırma ve çalışmalar yapılmakta mıdır?” sorularını sordu.

KADINLARIN SORUNLARI DİKKATE ALINIYOR MU?

Esnek çalışma ve iş yükünün ağırlığı konusunda ise iyileştirme yapılıp yapılmayacağını soran Tanrıkulu, “Hemşirelikteki nöbet sistemi konusunda ne gibi sorunlar yaşanmaktadır? Bu yöndeki tespitler ve çözüm önerileri nelerdir? Kadın hemşirelerin kreş hakkı konusunda yaşadıkları sorunlar nelerdir? Toplumsal cinsiyet rolleri sebebiyle kadın sağlık emekçilerinin ve hemşirelerin meslek hayatlarında yaşadıkları sorunların çözümü konusunda, hakları güvence altına almaya dönük eğitim ve çalışmalar yapılmakta mıdır ya da yapılması düşünülmekte midir? Sağlık sektöründe çalışan kadınların maruz kaldıkları mobbingler nelerdir? Kaç sağlık emekçisi kadın mobbinge uğradığı gerekçesiyle başvuru ve şikayette bulunmuştur? Bahse konu başvuru ve şikayetler ile ilgili olarak ne tür işlemler yapılmıştır?” dedi.

İlgili haberler
Sağlık emekçisi kadınların talebi: 24 saat açık kr...

Sağlık emekçileri Türkiye’de ağır koşullarda çalışıyor dersek yanılmış olmayız. Sağlık emekçilerin ç...

Sağlık emekçisi kadınlar sağlık alanında neler yaş...

Kadın sağlık emekçileri sağlık alanında neler yaşıyor. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi SES İ...

Şehir hastaneleri sağlıkta devrim mi?

Vitrinde ışıl ışıl koridorlar, geniş, konforlu odalar, güzler yüzlü sağlık çalışanları var. Peki şeh...