Tarikat vakfındaki istismar TBMM gündeminde
Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.G.K'yı çocuk yaşta evlendirmesi, 6 yaşındaki gelinlikli fotoğrafları Meclis'te gündeme geldi

Hiranur Vakfı’nı kuran Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını müritlerden biri ile imam nikahıyla evlendirip yıllarca çocuğun istismara uğramasını ve defalarca soruşturmanın kapatılarak istismarcıların ceza almamasını meclis gündemine taşındı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, yıllarca süren istismar ve çocuk yaşta evlendirme ile ilgili soru önergeleri verdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Sera Kadıgil, "Bu ülkede, 6 yaşında evlendirilmenin doğru olmadığını, rast geldiği bir radyo programından öğrenen bir istismar mağduru kız çocuğunun olduğunu söyleyen Kadıgil, “Hiranur Vakfı’nın müritleriyle kurduğu bu düzene göz yuman devlet, ne CEDAW’dan ne BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden ne Anayasa’dan ne de kanunlarından doğan tek bir yükümlülüğü yerine getirememiş demek oluyor ifadelerini kullandı.

Oya Ersoy ise, "Hiranur Vakfı’nın kurucusu bizzat istismarın failidir! Sorumlular neden hala tutuklanmadı?" ifadelerini kullandı.

"GÖZ YUMAN TÜM YETKİLİLERİN İSTİFA ETMESİ GEREK"

Çocukken evlendirilen ve yıllarca istismara maruz kalan kadının ifadelerini hatırlatan Sera Kadıgil, "Bir kız çocuğu, annesi tarafından saçı taranıp istismarcının koynuna yollanıyor ve bu da bir oyun olarak izah ediliyorsa, şu an bu işe göz yuman tüm yetkililerin istifa etmesi gerekir. İstanbul Sözleşmesi aile yapısını ve toplum ahlakını bozacak diye korkan mollaların ve onların hamilerinin ‘kutsal aile’ dedikleri buysa, o kutsal aileniz yerin dibine batsın" ifadelerini kullandı.

6 AYRI BAKANLIĞA SORULAR YÖNELTTİ

TİP Sözcüsü Kadıgil, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirip’ yıllarca istismar edilmesini Adalet, İçişleri, Aile ve Sosyal Hizmetler, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıklarına çok sayıda soru yöneltti.

Kadıgil, Adalet Bakanlığına, kemik yaşı tespitinde istismar edilen çocuk yerine 21 yaşında bir kadının sokulmasına rağmen rapor düzenleyen kamu görevlileri hakkında inceleme başlatılıp başlatılmadığını ve neden hala tutuklu tek bir şüphelinin olmadığını sordu.

Aile Bakanlığına vakfın temas ettiği kaç çocuğun istismar edildiğini ve bakanlığın davaya müdahil olup olmayacağını soran Kadıgil, İçişleri Bakanlığına ise ihbar yükümlülüğünü yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında ne yapıldığını sordu. Milli Eğitim Bakanına zorunlu eğitim sorusu yönelten Kadıgil, RTÜK'ün bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığına Hiranur Vakfı’nı övücü haberler yapılan kanallara uygulanacak yaptırımı ve Çevre, Şehircilik Bakanlığına ise Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe Yerleşkesinin bulunduğu arazinin niteliğinin değiştirilerek vakfa verilmesini sordu.

OYA ERSOY'DAN SORU ÖNERGESİ
İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması istemi ile şu soruları yöneltti:
-Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak, 6 yaşındaki çocukları evlendiren, istismarı meşrulaştıran insanların yönetici kademelerde olduğu gerici Hiranur Vakfı’nın kapatılması ve yetkililer hakkında yasal işlemlerin başlatılması için herhangi bir talimat verdiniz mi?
-Hiranur Vakfının Milli Eğitim Bakanlığı ile ‘iş birliği’ içinde yürüttüğü eğitim projeleri nelerdir? Hangi okullarda bu projeler yürütülmüştür/yürütülmektedir?
-Vakıf Sancaktepe Valisi, Şanlıurfa Valisi ve Sancaktepe Belediye Başkanı ile hangi yardımlaşmaları gerçekleştirmektedir? Bu faaliyetler idarenin bilgisi dahilinde mi gerçekleşmektedir? Yöneticilerin dini bir cemaat ile bu kadar içli dışlı olması mülki amir sıfatı ile örtüşmekte midir?
-Vakfın Suriye’den eğitim amaçlı öğrenci getirmesi konusunda herhangi bir yasal işlem başlatılacak mıdır? Getirilen kişilerin hangi konuda eğitildikleri konusunda bir inceleme yapılmış mıdır?
-Sancaktepe Belediyesi, vakfa ulaşım dışında hangi destekleri sunmaktadır? Bu konuda Sancaktepe Belediyesi hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır?
-İsmailağa Cemaati’nin lideri olarak bilinen ve ayrıca Hiranur Vakfı’nı kuran Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını müritlerden biri ile imam nikahı ile evlendirmesi çocuğa yönelik cinsel istismar suçu değil midir? Çocuğun beyanına rağmen neden ilk ihbarda soruşturma açılmamıştır?
-Soruşturma dosyasını kapatan savcı hakkında hangi işlemler yapılmıştır?
-Kaç çocuk vakıf içerisinde istismara uğramıştır. Bu ve benzeri vakıfların artması ile beraber çocuğa yönelik istismar vakalarında artış yaşandığını düşünüyor musunuz?
NE OLMUŞTU?

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G. babasının kendisini 6 yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara uğradığını aktararak şikayetçi oldu.

6 yaşındayken 29 yaşındaki bir müritle imam nikahı kıyılan H.K.G. ifadesinde cinsel istismarın kendisine bir 'oyun' gibi gösterildiğini anlattı.

Gazeteci Timur Soykan'ın BirGün'de yayımlanan köşe yazısında “Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G. 1998’de İstanbul Fatih’te doğdu. Tarikatın şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu, onun kaderini çizmişti. Kız çocukları okuyamazdı, saçları görünmezdi. Onun başı kapatılırken akranı erkek çocuklarının başına beyaz takke konulmuştu” dedi.

İddianameye göre babası tarikatı yaymak için İstanbul Çengelköy’deki Hz. Hamza Cami Medresesi’ne gönderildi. Çengelköy’de müritlerin oturduğu bir apartmanda yaşıyorlardı. Karşı dairede tarikat mensuplarından Kadir İstekli vardı ve 29 yaşındaydı.

Henüz 6 yaşındayken H.K.G’ye gelinliğe benzeyen beyaz bir kıyafet giydirdiler, Kadir’i gösterip 'O artık senin kocan' dediler. Kadir onu bir fotoğraf stüdyosuna götürdü. Birlikte fotoğraf makinesine bakarken küçük kız evcilik oynadıklarını sanıyordu.

17 Ağustos 2012 günü, annesi Fatma Gümüşel hastaneye götürdü. Adetlerinde düzensizlik vardı. Doktor çocuğa istismarı hemen anladı ve polise haber verdi. Savcılık soruşturma başlattı.

Bu kez savcılık H.K.G.’nin doğum kaydını Sapanca Nüfus Müdürlüğünden istedi. 1998 doğumluydu, üstelik İstanbul’daki Fatih Özel Hastanesi’nde dünyaya gelmişti. Yani H.K.G.’nin ifadeleri doğrulandı. 2012’de doktorun ihbarıyla başlayan soruşturma sırasında sadece 14 yaşındaydı ve evlendirilmişti. O soruşturmada annesi, H.K.G.’nin 17 yaşında olduğunu söylemiş, kemik testinde yerine başkası girdiği için 21 yaşında olduğuna dair rapor düzenlenmişti. Savcılık bu sahtecilikle ilgili suç duyurusunda bulundu.

-BirGün gazetesinin ulaştığı fotoğraflardan birinde H.K.G., 6 yaşında ve gelinlik içinde. H.G.K, şikayetinde bu fotoğrafın imam nikahı kıyıldığı gün Kadir İstekli tarafından götürüldüğü stüdyoda çekildiğini söyledi. Nişan fotoğrafı olduğu belirilen bir fotoğrafta ise H.K.G. 13 yaşında ve kolunda bilezikler görünüyor. H.K.G'nin çocuk yaşta imam nikahıyla evlendirildiği Kadir İstekli ise fotoğrafta çocuğa sarılırken görülüyor.


-İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı, Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını altı yaşındayken evlendirmesi ve çocukluğu boyunca istismarına yol açmasıyla ilgili açıklamasında, "vakanın aile içerisinde yaşandığını" belirtti. Vakıf, "hukuk sistemine güvendiklerini" de vurguladı.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar/csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Eğitim sistemi çocuk istismarını etkiler mi?

Eğitim sisteminin çocuğa yönelik cinsel istismarda payı var mı? Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ebru Yiği...

‘Gül gibi yuvalanan’ tarikatlar, cemaatler

Tarikat ve cemaatlerin at koşturduğu bir toplumsal ekonomik düzen, kadınlar ve kız çocukları… Sevda...

Tarikatlar çocukların okullarda aç kalmasını fırsa...

Bursa’da 'Her okulda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı' kampanyasını yürüten Filiz...