Tecavüze uğrayan çocuğun geleceği değil failin geleceği gözetildi
İstinaf, yerel mahkemenin 15 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan erkeğe "mağdurun rızası" olduğu gerekçesiyle verilen 2 yıl 1 ay hapis cezasını onadı.

İzmir'de yerel mahkemenin 15 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan Nutku Can A.'ya "mağdurun rızası" olduğu gerekçesiyle verilen 2,5 yıl hapis cezasını suç vasfı "reşit olmayanla cinsel ilişki" olarak değiştirerek 2 yıl 1 ay hapis cezasına çevrildiği karar, istinaf mahkemesi tarafından onandı.

2019 yılı eylül ayında bir konferans için arkadaşlarıyla İstanbul'dan İzmir'e giden lise öğrencisi V.T. (15), aile dostlarının evinde kaldığı sırada Nutku Can A.'nın istismarına maruz kaldı. Şikayet üzerine Nutku Can A. hakkında 'çocuğa cinsel istismar' suçundan Karşıyaka 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme heyeti, V.T.'nin alkollü olduğu için kendinde olmadığı, bu nedenle zihnen ve bedenen cinsel saldırıya direnemediği şeklinde verdiği ifadeyle, olay anına ilişkin detaylı anlatımının birbiriyle çeliştiğini savundu. Nutku Can A., 'mağdurun rızası' olduğu gerekçesiyle 2,5 yıl hapse çarptırıldı. Heyet, suç vasfını 'reşit olmayanla cinsel ilişki' olarak değiştirip verdiği cezayı da sanığın 'geleceği üzerindeki etkilerini' dikkate alıp 2 yıl 1 ay hapse indirdi.

AVUKATLARIN İTİRAZLARI REDDEDİLDİ

Karara itiraz eden çocuğun avukatları, müvekkillerinin "hileyle iradesinin ortadan kaldırıldığını ve bu durumun yasada cezanın ağırlaştırılmasını gerektirdiğini" vurgulayarak, bu maddenin ihlal edildiğini savundu. İtiraz üzerine dosya istinaf mahkemesine taşındı. Dosyayı inceleyen İzmir Bölge İdare Mahkemesi 20'nci Ceza Dairesi, "kararın vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığına, mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığına" hükmetti. Ceza dairesi, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığını ileri sürerek, tüm bu gerekçelerle oy birliğiyle istinaf başvurusunun kesin olarak reddine karar verdi.

Fotoğraf: Nafaka Hakkı Kadın Platformu

İlgili haberler
Temel hedef istismarı önlemek ve çocuğu korumak ol...

Çocuk istismarı alanında çalışan uzmanlar bir araya geldi: ‘Etkin çocuk koruma sistemi hayata geçiri...

Çocukluğunda istismara uğrayan kadın: Lütfen susma...

Annesiyle birlikte babasından şiddet gören, arkadaşının tecavüzüne uğrayan kadın tüm kadınlara sesle...

5 MADDEDE SAYIYORUZ: Çocuk istismarında gerçek önl...

Çocuklara cinsel istismar gündem olduğunda hissettiğimiz duyguların başında öfke ve çaresizlik geliy...