TMK fabrikasında sendikalaşan işçiler işten atıldı, işçiler üretimi durdurdu
Bursa’da TMK fabrikasında Türk Metal Sendikasına üye olan 7 işçinin işten atılması sonrasında fabrikadaki diğer işçiler üretimi durdurdu.

Bursa’da TMK fabrikasında Türk Metal Sendikasına üye 7 işçinin işten atılması üzerine fabrikadaki diğer işçiler üretimi durdurdu.

Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesinde bulunan TMK Kataforez Teknik Metal Kaplama fabrikasında Türk Metal Sendikasına üye olan 7 işçinin işten çıkarılması üzerine sendika, fabrika önünde eylem yaptı. İşten çıkarılan arkadaşlarına destek veren diğer işçiler ise fabrikada üretimi durdurdu.

Fabrika önünde yapılan eyleme işçiler bahçeden destek verirken, fabrika müdürünün arkadaşı olduğu söylenen bir kişi zorla işçileri içeri sokmak istedi. İşçilerin ve fabrika önünde bekleyen sendika üyelerinin duruma tepki göstermesi sonucu kısa süreli gerginlik yaşandı.

İşten çıkarılan işçiler, işçileri zorla fabrikaya sokmak isteyen kişinin sendikalaşma sürecinin başlamasıyla birlikte insan kaynaklarına destek amaçlı geldiğini söyledi. Fabrikada mobbing, baskı ve hakaretlerin son bulması için sendikaya üye olduklarını söyleyen işçiler, 10 yıllık işçinin asgari ücret aldığını belirti.

‘KÜÇÜLMEYE GİDEN FABRİKA NEDEN İŞÇİ ALIR?’

İşten atılan Mustafa Akdemir, “Sendikaya üye olduğum için çıkarıldım. Fabrika yönetimi küçülmeye gidiyoruz bahanesiyle bizi işten çıkardı. Biz gerçek sebebini biliyoruz. Küçülmeye giden bir fabrika benim vasfımda bir işçiyi dün işe alamaz. Anayasal hakkımız olan sendikal hakkımızın tanınmasını istiyoruz” dedi.

Fabrikanın çoğunluğunun kadın işçi olduğunu ve yönetimin kadın işçilere parmak göstererek “Biz size göstereceğiz, işinize son vereceğiz” gibi tehditlerde bulunduğunu söyledi.

‘ASİT ORTAMINDA ÇALIŞMAKTAN PARMAKLARIMIZ, SESLERİMİZ GİTTİ’

10-12 senelik işçilerin asgari ücret aldığını ifade eden kadın işçiler, “Hakkımız verilmiyor. Tehditlerle sendikadan istifa etmemizi istediler. Fabrikayı kapatacaklarını söylüyorlar. Bizden sıkı çalışmamızı istiyorlar. Asit ortamında çalışmaktan parmaklarımız, seslerimiz gitti. Erkeklerin getireceği kasaları yeri geldi tek başımıza yeri geldi iki kişi birden taşıdık. Biz hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.

Bir buçuk ay önce fabrikada iş kazası geçirdiğini söyleyen bir kadın işçi ise, “O süreçte nasılsın diye sormadılar. Fakülteye kontrole giderken bile sorunlu gittim. Üst yetkililer abla olmayanı başardı diyerek dalga geçtiler resmen” dedi.

‘SENDİKAYA ÜYE OLMAK SUÇ OLARAK GÖSTERİLİYOR’

Burada anayasal haklarını kullandıkları için 7 işçinin işten atıldığını söyleyen Türk Metal Sendikası Bursa Şube Başkanı Selda Tekman da “Anayasal hakları olan sendikaya üye olmak suç olarak görülüyor. Biz buradan ayrılmayacağız. Bu haksız olan durumun düzelmesi için burada kalacağız” diye konuştu.

İşten çıkarılan işçiler fabrika önünde, destek veren işçiler ise fabrika içinde eylemlerini sürdürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Asen Metal işçileri Smart Solar işçilerini ziyaret...

Smart Solar işçisi 3 vardiya kendini fabrikaya kapattı: Sendika hakkımız engellenemez.

Smart Solar işçileri hakları için direnişte

Sendikal hakların tanınmadığı ve işten atmaların yaşandığı Smart Solar’da işçiler kendilerini fabrik...

Asen Alüminyum işçisi kadınlar: Haklı bir direnişt...

Asen Alüminyum’da Birleşik Metal-İş’e üye olan ve işten atılan 70 işçi direnişlerini sürdürüyor. İşt...