TMMOB İKK Kadın Komisyonu: Mücella ve tüm tutsakların sağlık hakkı önündeki engeller kaldırılsın
Mücella Yapıcı’nın tedavi hakkının engellenmesine tepki gösteren TMMOB İstanbul İKK Kadın Komisyonu tutuklulara dönük sağlık hakkı ihlalinin son bulması için Sağlık ve Adalet Bakanlığına çağrı yaptı.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) İstanbul Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu kelepçeli tedaviyi reddettiği için tedavi edilmeyen Mücella Yapıcı için basın açıklaması Karaköy’deki Mimarlar Odası önünde gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını Kadın Komisyonu adına komisyon üyesi Selin Top yaptı.

‘HUKUKA AYKIRI, KEYFİ UYGULAMALAR’

Eren Keskin’le yaptığı görüşmenin ardından Mücella Yapıcı’nın mücadelesinin duyulduğunu belirten Top, “Bu akşam cezaevlerindeki tutukluların, cezaevi yönetimlerinin, burada meslek ahlakını hiçe sayan sağlık çalışanlarının keyfi uygulamaları ile sağlık hakkına erişmesi engellenen tutsakların sesi olmak için bir araya geldik. Meslektaşımız, yol arkadaşımız Gezi Parkı Direnişi tutuklusu Mücella Yapıcı da bu kişilerden birisi. Diş doktoruna giderken kelepçesi çıkarılmadığı ve devletin neredeyse sıradanlaşmış bu insan hakkı ihlaline karşı, kendisi gibi sağlık hakkına erişilmesi engellenen tutsaklar için hastaneye gitmeyi reddediyor. Beraat etmelerine rağmen yeniden açılan Gezi Davasıyla tutsak edilen yol arkadaşlarımız ne yazık ki 422 gündür kaldıkları cezaevinde de yine hukuka ve insan haklarına aykırı keyfi uygulamalara maruz bırakılıyor. Dahası iktidarın elindeki medya ile hemen her gün Gezi tutsaklarına dönük asılsız karalama kampanyaları, kötü bile denemeyecek senaryoları ile meşruluğu sorgulanamayacak Gezi direnişine saldırıyor. TMMOB İstanbul İKK Kadın Komisyonu olarak biz de Gezi tutuklusu yol arkadaşımızın tüm hasta tutsaklar özelinde başlattığı bu politik direnişe ses vermek için 422. adalet nöbetinde hep birlikteyiz” dedi.

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Gezi davası tutuklusu Mücella Yapıcı’nın sağlık hakkının engellenmesi ile ilgili Adalet Bakanı tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi verdi.

‘SAĞLIK HAKKINA ERİŞİMİ ENGELLENEN BİNLERCE KİŞİ’

Siyasi tutuklulara ve Mücella Yapıcı’ya yönelik hukuksuz uygulamalara dair konuşan Top, “Mücella Yapıcı’nın, kelepçe uygulamasıyla eziyete dönüşen sevk ve muayeneler nedeniyle hastaneye gitmeme kararı, yaşadığı hak ihlalinin ne denli büyük olduğunu kamuoyuna açıkça göstermektedir. Mücella sağlık hakkına erişimi engellenen tek kişi değil, binlerce örnekten birisi. Tutsaklar revire sevk edilmeme ya da geç edilme, acil durumlarda dahi aylar sonra hastaneye sevk, hastane gidişlerinde hasta mahpuslara ters kelepçe dayatması, hastanelere kafes denilen hücreli ring araçlarıyla götürülmek istenmeleri, muayene sırasında mahpusun kelepçelerinin çıkarılmaması yani kelepçeli ve jandarma eşliğinde muayeneye zorlanma… Bunlar sadece birkaç örnek. Bu sağlık hakkına erişimin önündeki uygulamaların dışında, iktidarın siyasi tutsaklara dönük iletişim hakkı ihlali, havalandırma yasağı, çıplak arama, hücre cezası gibi çokça insan hakkı ihlali olduğunu biliyoruz. Öyle ki sağlık hakkına erişimi engellenen sadece politik tutsaklar da değil” dedi.

‘BU GÜCÜ CEZAEVLERİNDE DİRENEN ARKADAŞLARIMIZDAN ALIYORUZ’

Adalet Bakanlığına ve Sağlık Bakanlığına seslenen Top, “Mücella Yapıcı’nın ve bu muameleye maruz kalan tüm tutsakların sağlık hakkından insan onuruna yaraşır şekilde yararlanabilmesi için bu şiddete derhal son verilmelidir! Sağlık haktır! İnsan hakları; gözaltında, mahkemede, cezaevinde, her yerde ve herkes için geçerlidir” şeklinde konuştu.

Tüm tutsakların sağlık hakkından yararlanmasının önündeki engellerin kaldırılmasını talep eden Top, “Mücella’nın başlattığı bu hak mücadelesine sahip çıkıyor, sesine ses veriyoruz. Bu talebimizde ısrarlı ve kararlıyız! Bu gücü tüm hukuksuzluklara rağmen cezaevlerinde direnen arkadaşlarımızdan alıyoruz! Hasta tutsakların sesini tüm Türkiye duysun! Kadın dayanışmamız, aramızdaki suni duvarları aşıyor. Kadın mücadelesinde hep yan yana yürüdüğümüz, eşit ve özgür bir dünya için birlikte mücadele verdiğimiz tüm siyasi tutsaklar özgür olana dek hiçbirimiz özgür değiliz. Yaşasın kadın dayanışması’ dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Mücella Yapıcı’ya…

‘Az kaldı Mücella abla, kırmızılarımızı giyip kalabalık caddelerde hürlüğün şarkısını hep birlikte s...

EMEP Milletvekili Sevda Karaca Mücella Yapıcı’nın...

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Gezi davası tutuklusu Mücella Yapıcı’nın sağlık hak...

Prof. Dr. Türkan Günay: Sağlık hakkını vermemek de...

‘İstenmeyen gebelikler sonuçları itibarıyla kadınlara yönelik bir şiddet türüdür’ diyen Prof. Dr. Tü...