‘Tolere ettiğiniz şiddet kadınları hayattan koparıyor’
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, CHP’li kadın milletvekilleriyle yaptığı açıklamada, ‘Kadınlara ve çocuklara yönelik suçları küçümseyenler, tolere edenler o koltuklarda oturamaz’ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, kadın cinayetlerini sembolize eden kırmızı ayakkabılar eşliğinde yaptığı basın açıklamasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanının kadınlara ve çocuklara yönelik suçları küçümsediği için o koltukta oturmaması gerektiğini belirterek İstanbul Sözleşmesi için mücadeleye devam ettiklerini söyledi.

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) CHP Genel Başkan Yardımcıları Lale Karabıyık, Milletvekilleri Saliha Sera Kadıgil Sütlü, Gamze Taşçıer, Candan Yüceer, Neslihan Hancıoğlu, Jale Nur Süllü, Emine Gülizar Emecan, Suzan Şahin, Aysu Bankoğlu ve Sibel Özdemir’le birlikte “İstanbul Sözleşmesi”nin tek taraflı feshine karşı çıkmak için basın toplantısı düzenledi. Amsterdam’da Türkiye’deki kadın cinayetlerinin protesto edildiği kırmızı ayakkabı eylemine gönderme yapmak için kürsü üzerine de kırmızı ayakkabılar bırakıldı.

‘KADINLARA VE ÇOCUKLARA YÖNELİK SUÇLARI KÜÇÜMSEYENLER, O KOLTUKLARDA OTURAMAZ’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın kadına yönelik şiddetle ilgili rakamları paylaşırken ‘tolere edilebilir’ olarak değerlendirmesine tepki gösteren Şevkin, göreve geldiği ilk günlerde minik bir çocuğa karşı davranışları da göz önüne alındığında görevi derhal bırakması gerektiğini belirterek “Tolere ettiğiniz, hafife aldığınız şiddet kadınları hayattan koparıyor sayın Bakan” diye konuştu. Ayrıca Yeldana Kaharman’a, Nadira Kadirova’ya, Gülistan Doku’ya, Rabia Naz’a ne olduğunu açığa çıkarması gereken İçişleri Bakanının, bir gün kadınların iç çamaşırıyla ilgili konuşup bir gün sonra da ‘çocuk pornosu’nu dile getirip adeta bu suçları normalleştirmesini kabul etmediklerini söyleyen Şevkin, “Kadınlara ve çocuklara yönelik suçları küçümseyenler, tolere edenler o koltuklarda oturamaz” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ’

Türk toplum yapısına uymadığı safsatasıyla uzun süredir kaldırılmak istenen İstanbul Sözleşmesi’nin her gün en az bir kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Şevkin, “Toplumsal cinsiyet kavramının tanımını yapan ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nin en önemli özelliği kadına yönelik şiddeti bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık olarak kabul etmesidir” ifadelerini kullandı. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin 43 milyona yaklaşan kadın nüfusuna vurulan büyük bir darbe olduğunu ifade eden Şevkin, “Cumhurbaşkanının kararı yanlış ve hukuksuzdur. Kazanılmış haklarımızdan taviz vermek bir yana İstanbul Sözleşmesi’nin daha etkin olarak uygulanması için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Fotoğraf: CHP

İlgili haberler
KADAV raporu İstanbul Sözleşmesi’nin şiddete uğray...

KADAV, Ocak ve Şubat ayı görüşmelerinden derlediği raporla şiddet karşısında kadınların deneyimlerin...

İzmir Barosu: İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir, h...

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepki gösteren İzmir Barosu, Cumhurbaşkanı kararının usuls...

Şiddet failinden avukata telefon: İstanbul Sözleşm...

Sözleşme'den çekilmenin şiddet faillerini cesaretlendirdiğine dikkati çeken Av.Rabia Özgökçe: "Şimdi...