Trans kadın Ajda Ender ölüm tehditleri alıyor
Aldığı ölüm tehditleri nedeniyle aylardır kendi evine giremeyen trans kadın Ajda Ender, ‘Savcılığa, Emniyete şikayetlerde bulundum. Trans kadın öldürülmediği sürece davaya bakmıyorlar’ dedi.

Trans kadın Ajda Ender, maruz kaldığı transfobik şiddetin fiziksel şiddet, ölüm tehditlerine varmasından sonra adalet ve destek çağrısında bulundu. Cumhuriyet gazetesinde Zehra Özdilek’e konuşan Ender, komşuları tarafından ölüm tehditleri aldığını belirterek akrabalarının da tehdit edildiğini söyledi.

Savcılığa, Emniyete yaptığı suç duyurusundan sonra komşuları tarafından evinin basıldığını söyleyen Ender, “Bizi polise, savcılığa şikâyet edemezsin diyerek beni dövdüler. Polis çağırdım. Polisin önünde beni tehdit ettiler. Hakaretler yağdırdılar. Feriköy polis karakoluna gittiğimde şikâyetimi zar zor aldılar, yazmayacaklardı. Görüntünüz sebep oluyor bunlara diyerek polisler beni aşağıladı. Bu defa da savcılığa şikâyette bulundum” dedi.

ZÜLEYHA GÜLÜM, ENDER İÇİN SORU ÖNERGESİ VERDİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de ajda Ender’e yönelik cinsiyetçi saldırıları, Meclis gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi veren Gülüm, şu soruları sordu:
* Trans kadın Ajda Ender’in başta yaşam hakkı olmak üzere ihlal edilen temel haklarının ve kişilik onurunun tesisi için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?
*Ajda Ender’in maruz kaldığı çok boyutlu şiddet bilginiz dahilinde midir? Şikâyet başvurularının ve dava sürecinin akıbeti nedir?
* M.B. hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Böyle bir soruşturma başlatılmışsa hangi aşamadadır? Böyle bir soruşturma başlatılmamış ise bunun sebebi ve yasal dayanağı nedir?
* Hükümetiniz döneminde kaç trans kadın öldürülmüştür? Faillerinin kaçı yargılanmış, kaçı ağır tahrik ve iyi hal indiriminden yararlanmıştır?
* Hükümetiniz döneminde ‘cinsiyet kimliği’ ve ‘cinsel yönelim’ temelli nefret suçları ve söylemlerinden dolayı hakkında adli ve idari soruşturma açılan kamu görevlisi var mıdır?
* Hâkim, savcı ve kolluk kuvvetleri başta olmak üzere kamu görevlilerin translara yönelik ayrımcı ve aşağılayıcı tutumunu önleyecek, farkındalık ve bilinç artırıcı eğitim programları neden oluşturulmamaktadır?
İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Tyra Hunter’i transfobi ve ırkçılık...

7 Ağustos 1995 günü Tyra Hunter adlı trans kadın geçirdiği trafik kazası sonrası tedavi edilmedi. Ty...

Failler cezasız kalıyor trans cinayetleri artıyor

Türkiye’de homo-transfobik saldırılar artarak devam ediyor. Saldırıları, homofobinin ve transfobinin...

GÜNÜN FARKINDALIĞI: ‘Soramazsın’da bir transeksüel...

‘Soramazsın’ isimli Youtube programında farkındalığı artırmak adına Seyhan Arman soruları yanıtladı.

Antalya’da trans kadın Gökçe Saygı öldürüldü!

Antalya’da yaşayana trans kadın Gökçe Saygı, bir erkek tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Transları intihara ne sürüklüyor?

Hande Kader’in yakın arkadaşı trans kadın Didem Akay’ın intiharı sonrası trans bireylerin neden yaşa...

GÜNÜN ÇAĞRISI: Trans mahpus Buse yaşasın diye!

5 yıldır beden uyum sürecini başlatabilmek için mücadele veren Buse, artık istediği bedende yaşamak...