Türkiye, cinsiyet eşitsizliğinde 149 ülke arasında 130. sırada
Türkiye’de cinsiyet eşitsizliği gittikçe derinleşiyor. Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu sıralamasında 2006’da 105. sırada yer alan Türkiye 2018’de 130. sıraya geriledi.

Dünya Ekonomik Forumunun 2018 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu, Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin geldiği noktayı gösteriyor. 2006 yılında bu sıralamada 105. olan Türkiye, 12 yılda 25 sıra geriledi ve 149 ülke arasından 130. sırada yer aldı.

Türkiye’nin gerisinde yer alan ülkeler; Fildişi Sahili, Bahreyn, Nijerya, Togo, Mısır, Moritanya, Fas, Ürdün, Umman Sultanlığı, Lübnan, Suudi Arabistan, İran, Mali, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Çad, Suriye, Irak, Pakistan ve Yemen.

Bianet’in aktardığına göre, rapor 149 ülke temel alınarak hazırlandı ve ülkeler cinsiyet eşitsizliği, eğitim, sağlık, siyaset ve iş hayatı başlıklarında incelendi.

Eğitime, sağlığa, siyasete katılımda kadın-erkek eşitsizliği son 10 yılda iyileşme göstermesine rağmen, ilk üç alanda kadınların katılımı 2017’ye göre geriledi.

SURİYE, IRAK, PAKİSTAN VE YEMEN SON SIRALARDA
Raporda, cinsiyet eşitliği endeksinde 1 puan tam eşitlik anlamına geliyor. Bu puana en çok yaklaşan ülkeler İzlanda, Norveç, İsveç, Suriye, Irak, Pakistan ve Yemen ise 1 puanın en uzağındaki ülkeler.

KADINLAR İLE ERKEKLER ARASINDAKİ MAAŞ FARKI YÜZDE 51
Rapora göre, 2018’de kadınların iş hayatına katılımında belirgin bir artış gözlense de kadınlarla erkekler arasındaki maaş farkı yüzde 51 oranında. Raporda, olumlu olarak ilerleyen tek alan, kadınların yönetim kademelerindeki artış. Kadınların yönetim kademelerinde olması yüzde 34 oranında artmış durumda. 

‘BİLİM, TEKNOLOJİ ALANLARINDA KADINLAR TEMSİL EDİLMİYOR’
Raporda, işgücü piyasasında kadın katılımının düştüğü belirtilirken bunun nedeni “teknoloji/makineleşme” olarak gösterildi. Raporda kadınların yaptığı işlerin artık otomatik makinelerce gerçekleştirildiği ifade edildi.

Raporda, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi beceri ve bilgi gerektiren alanlarda kadınlar yine yeterince temsil edilmediği de vurgulandı.

TÜRKİYE 12 YILDA 25 SIRA GERİLEDİ
Raporda, Türkiye ile ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

2006 yılında bu sıralamada 105. olan Türkiye, 12 yılda 25 sıra gerileyerek 149 ülke arasında 130. sırasında yer aldı.

Türkiye’nin geride bıraktığı ülkeler sırasıyla şöyle: Fildişi Sahili, Bahreyn, Nijerya, Togo, Mısır, Moritanya, Fas, Ürdün, Umman Sultanlığı, Lübnan, Suudi Arabistan, İran, Mali, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Çad, Suriye, Irak, Pakistan, Yemen.

Türkiye, 149 ülke arasında, “Kadınların ekonomik katılımı ve fırsat eşitliği” konusunda 131. sırada yer alırken, eğitimde 106, sağlıkta 67 ve politik katılımda 113. sırada görünüyor.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Eşit işe eşit ücret yüz yılın mesele...

1952’de Birleşik Krallık’ta kadınların aynı işi yaptıkları erkeklerle aynı ücreti alması kararı alın...

İkincilliğin dünü bugünü: Cinsiyet eşitsizliği ‘ka...

Toplumsal cinsiyet rolleri nasıl ortaya çıktı, kadın erkek eşitsizliğinin tarihi nereye uzanıyor?.....

ERDOĞAN’IN EŞİTLİK ANLAYIŞI: ‘100 metreyi bayan er...

25 Kasım öncesi KADEM’in etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefinde kadınların eşitlik...