Türkiye tablosu: Kadın ve çocuklar için insan hakları yok!
Dünya insan hakları gününde Türkiye’de kadın ve çocuk hakları: Öldürülüyorlar, temel hizmetlere ulaşımları engelleniyor, haklarını kullanmasına izin verilmiyor…

Diyarbakır’da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününde düzenlenen İnsan Hakları Sempozyumunda özellikle 2 yıla yakın zamandır devam eden OHAL döneminde kadın ve çocukların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekildi. Kapatılan Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ezgi Koman, çocuk hakkı ihlalinin her geçen gün daha da arttığına dikkat çekerek çocukların daha fazla ayrımcılık ve şiddete maruz kaldığını söyledi. Avukat Gülşen Özbek de OHAL ve sokağa çıkma yasakları ile birlikte başlayan çatışmalı süreçte kadınların yaşadığı hak ihlallerini özeledi.

2800 ÇOCUK CEZAEVİNDE

Koman’ın açıkladı rakamlara göre Türkiye’de çocukların karşı karşıya kaldığı tablo şöyle;
* 12-17 yaş arası 2800 çocuk cezaevlerinde, 18 çocuk cezaevlerinde hayatını kaybetti, bunların 9'u intihar.
* Ev içi şiddetin artmasıyla, kız çocuklarına cinsel istismar arttı. Evlenen 100 kişiden 18'i çocuk. Son 10 yılda 482 bin 908 çocuk evlendirildi.
* Eğitim kurumlarında yaşanan cinsel istismar vakaları artıyor, 2017’nin ilk 5 ayında en az 182 çocuk istismara uğradı.
* 2 milyona yakın çocuk işçi var ve bunları yüzde 80’i kayıt dışı çalıştırılıyor. Çocuklar ucuz emek olarak görülüyor ve ağır işlerde çalıştırılıyorlar. 2016’da 56 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
* 2015’te başlayan çatışmalar da çocukları ciddi hak ihlallerine maruz bıraktı. Çocuklar yaralandı, yaşamlarını yitirdi, savaş atıklarından dolayı sakat kaldı, askeri araçlar altında kalarak hayatlarını kaybetti. Bu süreçte çocuklar ayrıca eğitim, sağlık haklarına ulaşamama gibi birçok hak ihlali ve istismara da maruz kaldı.

‎SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARINDA EN AZ 70 KADIN ÖLDÜ

Avukat Gülşen Özbek de sokağa çıkma yasakları döneminde en az 70 kadının yaşamını yitirdiğini açıkladı.
GAP tarafından hazırlanan rapora değinen Özbek, “Rapora göre bölge illerinde 2 bin 863 yapı hasar gördü. Her ev bir kadın demektir yani binlerce kadın evsiz kaldı” diye konuştu.
Özbek, “DBP’li 103 belediyeye kayyım atanmasıyla 103 kadının seçilme hakkı elinden alındı ve büyük çoğunluğu tutuklandı. Belediyelere bağlı kadın merkezleri çok işlevli bir yapıya sahipken 35 kadın merkezi kapatıldı. Kayyımların ilk icraatlarından biri bunları kapatmak oldu. Bu merkezlerin kapatılması ve kadına dönük cinsiyetçi yaklaşımla toplumda şiddet artıyor” sözleriyle kadınların karşı karşıya bırakıldığı tabloyu özetledi.

‘‎KADIN TUTUKLU SAYISI 3 KAT ARTTI’

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine de değinen Özbek, Adalet Bakanlığı verilerine göre 2017'nin ilk ayından itibaren cezaevlerindeki kadın tutuklu sayısı üç kat arttığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Cezaevlerinde kadın tutuklular sağlık hakkına erişemiyor, cinsiyetçi yaklaşımlara maruz kalıyor. Binlerce çocuk annesiyle birlikte cezaevinde. Cezaevlerinde cinsiyetçi siyaset izleniyor.”

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Türkiye'de çocuk hakları tablosu

Dünya Çocuk Hakları Gününde Türkiye tablosu: Evlenen her 100 kişiden 18’i çocuk, 15 bin 51 çocuğa is...

Seçme ve seçilme hakkı 83 yıl sonra ne durumda?

Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 83. yılında kadının siyasetteki durumu...

Cinsiyetsiz insan hakları sorunlu ve yetersiz

Türkiye’nin insan hakları tablosu vahim. Kadının insan hakları ise korkunç boyutlarda. Kadınlar sırf...