Türkiye’de kadın erkek eşitliğinde uçurum derinleşiyor
Türkiye kadın erkek eşitliği konusunda giderek geriliyor. CHP milletvekili Candan Yüceer, KEFEK’in önerilerinin dikkate alınmadığını ve 16 yıllık AKP döneminde eşitsizliğin derinleştiği söylüyor.

Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurum Raporu’na göre, Türkiye’de kadın erkek fırsat eşitliği arasındaki uçurumu kapatmanın en önemli endekslerinden biri politik katılımı sağlama. Meclis çatısı altında faaliyet gösteren Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun (KEFEK) önceki dönem Başkanvekili CHP Milletvekili Candan Yüceer’e göre; bu uçurum, 16 yıllık AKP iktidarı boyunca giderek derinleşti.

2018’İN İLK 6 AYINDA 206 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Her ay kadına yönelik şiddetin çetelesini tutan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformuna göre sadece 2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürülürken, 332 kadın ise cinsel şiddete maruz kaldı. 2018 yılının ilk 6 ayında ise 206 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

FIRSAT EŞİTLİĞİNDE TÜRKİYE SON SIRADA
Kadın erkek fırsat eşitliğini; ekonomiye katılım, eğitime katılım, sağlık ve siyasal güçlenme kategorilerinde inceleyen Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uçurumu 2017 Raporu’na göre; Türkiye, kadın erkek fırsat eşitliği bakımından 144 ülke arasında 131’inci sırada yer alıyor. Raporun 2018 verilerine göre ise, kadın erkek arasındaki uçurumu kapatmada Avrupa ve merkezi Asya’dan 46 ülke arasında olan Türkiye en son sırada yer alıyor.

Yine rapora göre, Türkiye’de kadın erkek fırsat eşitliği arasındaki uçurumu kapatacak en önemli alt endekslerden biri politik güçlendirmeyle parlamentoya giren kadın milletvekili oranı ile kadın bakan sayısının arttırılması. Bu oranının arttırılması yerine 24 Haziran seçimleri sonrası parlamentoya giren kadın sayısı 600 milletvekili arasında 104’te kalırken, 16 bakandan oluşan yeni kabinde de sadece 2 kadın bulunuyor.

‘MECLİSTE KOMİSYON VARDI AMA İŞE YARAMADI’
Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı kadınlar mücadele verirken, Meclis çatısı altında da, kadına yönelik şiddet, ayrımcılıkla mücadele ve kadın erkek fırsat eşitliği arasındaki uçurumu giderme adına KEFEK 2009’dan beri faaliyet gösteriyor. KEFEK’in görevleri arasında kadın erkek eşitliğine ilişkin uygulamaların incelenmesi, kadına yönelik her türlü ayrımcılık, şiddet, hak ihlali gibi konularla ilgili başvuruları incelemek ve ilgili mercileri uyarmak yer alıyor.

KEFEK’in, kadın erkek fırsat eşitliğini sağlamadaki ve kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı önlemedeki etkinliğini, KEFEK’in önceki dönem Başkanvekili CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer değerlendirdi.

‘KEFEK SESSİZ KALDI’
Yüceer, KEFEK’in varlığını anlamlı ve değerli bulduğunu; ancak yeterli görmediğini belirterek, nedenleri şöyle açıkladı: “Bizim en çok eleştirdiğimiz şey, KEFEK’in tali komisyon olarak çalışması. Çünkü esasta konuşamıyoruz. Önerilerimizi esas komisyonlara sunduğumuz zaman esas komisyonlar bizim görüşlerimize kıymet vermiyor. Yeterli görmeyişimin sebeplerinden biri de KEFEK’in kadına yönelik şiddet ve cinayetler konusunda çalışmalarında, söylemlerinde maalesef Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bir yol bir haritası, tüzelge sunması gerekirken onların söylemlerini meşrulaştırmaya, güçlendirmeye çalışan bir durumu var.”

Kadına yönelik cinsiyetçi, ayrımcı söylemlere dair KEFEK’in ciddi anlamda açıklamaları olmadığını, sessiz kalındığını hatırlatan Yüceer “İktidarın söylemlerine karşı daha net bir tavır alabilir. Maalesef parlamentoda ne yaşıyorsak burada da çoğunluk hesabı yapılarak, konulara siyaset üstü bakılmayarak bu anlamda iktidar ya da siyasi bakış penceremizin önüne geçemediğimiz için ortaklaşamıyoruz.”

‘İKTİDAR KADINLARI SİYASETTEN KOPARIYOR’
Kadının siyasette görülmediğini, görülmek istenmediğini, nüfusun yarısını oluşturan kadınların temsiliyette göstermelik kaldığını söyleyen Yüceer şöyle devam etti: “Biz her alanda bu eşitsizliklere vurgu yapıyoruz; ama siyasette de kadınlar varla yok arasında. Bu durum da parlamentoda etkin olabilme, politikalarda belirleyici olabilme, sesini duyurabilme noktasında yüzde 30’u aşamadığımız sürece sıkıntı yaratıyor. Toplumsal yaşamın her alanında özellikle siyasette kadınların daha çok olabilmesi için özel önlemlerin uygulanması lazım. Kadınlara fırsat eşitliği tanınması lazım. Ama maalesef bugüne kadar özellikle iktidarın politikaları, söylemleri kadınları çalışma hayatından siyasetten bir bir koparıyor.”
‘TOPLUMUN YARISI YOK SAYILIYOR’
Yüceer, 24 Haziran seçimleri sonrası hem oluşan yeni kabine hem de Meclisteki kadın temsiliyetinin az olmasıyla ortaya çıkan yeni sistemin ortaya çıkardığı tablonun, kadın erkek fırsat eşitliği arasındaki uçurumu giderek derinleştirdiğinin altını çizdi. Yüceer, “Daha önce de Avrupa Birliği (AB) ilerleme raporlarında belirtilmişti. AB’ye üye olmanın önündeki engellerin başında, kadına yönelik uygulanan ayrımcılık, ötekileştirme, var. Toplumun yarısını yok sayarak ne AB’ye üyelikte, ne demokratikleşmede, ne ekonomik zenginleşme konusunda bir ilerleme sağlayamazsınız. Bu uçurum özellikle 16 yıllık AKP iktidarı boyunca giderek derinleşiyor” diye konuştu.

İlgili haberler
Eşitlik istenirse yöntem bulunur

Medya, spor, sağlık... Üçü de cinsiyetçiliğin neredeyse “kural” olduğu alanlar. Ama istenirse kurall...

Kadına eşitlik neden lazım oldu?

Bir yandan kadınlara neyi hak edip etmedikleri dikte ediliyor diğer yandan kadınların kazanımlarını...

Eşitsizlik evde de fabrikada da aynı

Bugün fabrikalarda, depolarda ve diğer çalışma yerlerinde bir sürü kız kardeşimiz eşitsizliğe maruz...

Peki eşitliği nasıl kazanacağız?

Kadın hakları dendiğinde sadece, ‘Kadına vurulmaz, kadınları korumalıyız’ demek yetmiyor. Kadınların...

Partilerin kadın aday karnesi: Otur, sıfır!

Seçime girecek yedi partinin 4 bin 200 adayından 939'u, yani yüzde 22.3’ü kadınlardan oluştu. Sadece...

Meclisin yüzde 83’ü erkek!

24 Haziran seçim sonuçları yine kadınların adının, sözünün, yerinin olmadığı bir meclis aritmetiği o...