Tuzluçayır’da kadınlar şiddete karşı mücadele çağrısı yaptı
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin çağrısıyla 25 Kasım öncesi Mamak Tuzluçayır’da bir araya gelen 17 dernek, kadına yönelik şiddetin üzerinin kapatılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Ankara Tuzluçayır’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü için bir araya gelen kadınlar, sadece Mamak ilçesinde mart-haziran aylarında 500 kadının şiddete uğradığını tespit ettiklerini açıkladı. Şiddete karşı mücadele çağrısında bulunan kadınlar, “Biz rakamlardan ibaret değiliz, rakamlara sığmayız. Kadın cinayetlerinin, şiddetin yıl sonunda yalnızca istatistik çıkarılacak, ama üstü örtülemeyecek; izin vermeyeceğiz” dedi. 

Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan 17 dernek, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü için bir araya geldi. Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği önünde buluşan kadınlar, “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Kadınlar Artık Susmayacaklar”, “Şiddete Dur De” sloganlarıyla ve alkışlarla Tuzluçayır Mahalle Muhtarlığı önüne yürüdü. Muhtarlık önünde basın açıklaması yapan kadınlar, şiddete karşı mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu. Burada konuşan Fatma Havsut, “Gün geçmiyor ki mahallemizdeki kadına yönelik şiddet haberlerine bir yenisi eklenmesin. Necla, Nazlı, Sonnur, Döndü, Gül, Bilge, Figen, Yasemin… Son bir ayda derneğimize başvuran şiddet mağduru kadınlar… Mamak genelinde yalnızca mart-haziran döneminde 500 kadın şiddete uğradı ve karakola başvurdu. Bu 500 kişi uğradığı şiddet sonucunda karakola başvuranlar. Bir de ‘Kol kırılır, yen içinde kalır’ diyerek susup kaderine razı olanlar var” dedi.


Kadınlar olarak hem yoksulluk, hem toplumun çizdiği sınırlar, hem de şiddetle aynı anda mücadele etmek zorunda bırakıldıklarını belirten Havsut, “Hikayelerimiz aynı, isimlerimiz değişiyor” dedi. Kadınların uzun mücadelelerle kazandığı hakların gasbedilmek istendiğine dikkat çeken Havsut, haksız tahrik indirimleri, kadına şiddete verilen cezalarda hakim inisiyatifinin ön planda tutularak en alt sınırdan cezalar verilmesi failleri cesaretlendirdiğini söyledi. Ayrıca iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesi için uğraştığını, Sözleşme içeriğinin medyada çarpıtılmaya çalışıldığını belirten Havsut, “Biz rakamlardan ibaret değiliz, rakamlara sığmayız. Kadın cinayetlerinin, şiddetin yıl sonunda yalnızca istatistiği çıkarılacak, ama üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. Bize enkaza dönüşmüş bir yaşamdan başka hiçbir şey vadetmeyenlere karşı yapmamız gereken şey çok açık. Enkazın yaratıcıları nasıl örgütlülerse; bizim de o kadar, onlardan fazla örgütlü olmamız gerek. Bu enkazı biz kaldıracağız; yerine kimsenin nefesinin yoksullukla, şiddetle, açlıkla, felaketlerle kesilmeyeceği yeni bir dünya kuracağız” diye konuştu. Havsut, Ankara Kadın Platformunun 25 Kasım Günü Çankaya Belediyesi önünde saat 18.00’de yapacağı eyleme de katılım çağrısında bulundu.

İlgili haberler
25 Kasım'a giderken genç kadınlar anlatıyor | İsta...

YTÜ öğrencisi Manolya Gezgin, Bursa Kadın Platformundan Funda Sancarbarlaz, Bandırma Ekmek ve Gül To...

Tuzluçayır’da 25 Kasım açıklaması

Ankara Mamak’ta 25 Kasım’a hazırlanan Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, demokratik kitle örgüt...

Keçiören’de yaşayan kadınlar 25 Kasım açıklaması y...

Keçiören Kadın Platformu 25 Kasım’a giderken 22 Kasım Pazar 15.00’te Yunus Emre Direniş Parkı’nda 25...