Tuzluçayır'da kadınların 1 Mayıs'ı engel tanımadı: İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği: ‘Kadınları eve hapsetmeye çalışan, istihdama katılmasını engelleyen, şiddet görmesinin önünü açan bu sisteme karşı bir araya gelmeli, sesimizi duyurmalıyız.’

Ankara'da bulunan Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, parkta yapmak istedikleri 1 Mayıs etkinliği polis tarafından engellenince dernek binası önünde açıklama yaptı. Kadınlar yaptıkları eylemde İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği'nin Kartaltepe Parkında marşları çalarak, balon ve uçurtmalar uçurarak yapmak istediği 1 Mayıs etkinliği polis tarafından engellendi. Parkta etkinlik yapmanın yasak olduğu gerekçesiyle karşı çıkan polisler, ses sistemi dahil hiçbir açıklamaya izin verilmeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine kadınlar etkinliği dernek binası önüne taşıdı. Burada basın açıklamasını okuyan Adalet Ayten, "'Tüm baskılara, engellemelere, işsizliğe, kadın cinayetlerine rağmen kadınların da işçi sınıfının da mücadelesi devam ediyor" dedi. Geçinmenin giderek zorlaştığını ifade eden Ayten "Tencereye ne koyacağımızı, çocukların ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağını, markette bir ürünü alabilmek için hangi üründen vazgeçmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Evdeki geçim öylesine zorlaştı ki; biz kadınların kişisel bakım ihtiyaçlarımızı, yeri geldiğinde bir saç boyasını yeri geldiğinde ise bir pedi dahi alamadığımız koşullarla karşı karşıyayız" dedi.

‘BU ÇARK SİZİN İÇİN DÖNMEYECEK’

Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin kadınların şiddet görmesinin önünü açtığını belirten Ayten, "Ben yaptım oldu diktasıyla ülkeyi yönetmeye çalışıyorsunuz. Kadınlar uzaklaştırma kararı çıkartsa dahi şiddet uygulayanın eve gelmeye devam edebilmesi, şiddet uygulamaya ve tehditlere devam edilmesi cezasızlığın en açık göstergesi... Ama bizler yalnız değiliz! İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasını ardından yüz binlerce kadın bir araya gelerek meydanlara indi. Aynı o gün olduğu gibi bugün de İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz. Kadınları eve hapsetmeye çalışan, istihdama katılmasını engelleyen, şiddet görmesinin önünü açan bu sisteme karşı bir araya gelmeli, sesimizi duyurmalıyız" diye konuştu.

Pandemide gerekli önlemlerin alınmamasına tepki gösteren Ayten, "Bu çark sizin için dönmeyecek. Bir avuç patron ve sermaye iktidarı için ölmeyeceğiz. Dünü unutmadık yarınlarımıza sahip çıkıyoruz. İnsanca onurlu bir yaşam, birlikte üretip birlikte tükettiğimiz emeğin ve emekçinin sömürülmediği bir dünya için yaşasın örgütlü mücadelemiz" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Tek adamın kararı, kadınların hayatı, hepimizin 1...

Kadınların kazanımlarını açık hedef haline getiren, hükümetin önüne gericilik programlarını koyan çe...

İstanbul Sözleşmesi, haklarımız ve taleplerimiz iç...

Pandeminin çalışma ve yaşam koşullarını derinden etkilediği koşullarda 1 Mayıs’ı kutlayacak sendikal...

1 Mayıs'a giderken kadın işçiler

Son bir yılda kadın işçiler neler yaşadı, 1 Mayıs’a giderken talepleri neler? Deri, Dokuma ve Teksti...