Ülkede 1 gün: Kadın cinayeti, şiddet, şüpheli ölüm, istismar…
Son 24 saat içinde basına yansıyan 7 olay kadın cinayetlerinin, şüpheli kadın ölümlerinin, şiddetin, çocuk istismarının ve adaletsizliğin tablosunu ortaya seriyor…

Kadınlar ülkenin dört bir yanında şiddeti önlemek için devlete yükümlülükler veren İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı eylemler yaparken, hükümet sözcülerinden arka arkaya Türkiye’nin şiddetle mücadelede en ileri uygulamalara sahip olduğu, sözleşmeye gerek olmadığı açıklamaları yapılmıştı. Sadece 24 saat içinde basına yansıyan 7 olay, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı konularının ülkede ne kadar can yakıcı bir sorun olduğunu gösteriyor.

ÖLDÜRDÜ, ÇUKURA ATTI, KAPATMAK İÇİN KEPÇE KİRALADI

Tekirdağ Marmara Ereğlisi’nde 51 yaşındaki Kemal K., 52 yaşındaki Yeter Yılmaz'ı geçen Salı günü başından tabanca ile vurarak öldürdü. Kadını gömdüğü çukuru tamamen kapatmak için kepçe kiraladı. Daha sonra “Üstünü kapattığımız çukurda kadın cesedi var, onu çıkarmamız lazım” diye iş makinesini yeniden kiralamak istedi. Kepçe operatörünün durumu jandarmaya bildirmesi üzerine bugün gözaltına alınarak tutuklandı.

Fotoğraf: DHA

ŞİDDET GÖRÜNTÜLERİ SOSYAL MEDYADA: #EnginCeylanTutuklansın

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir spor salonunda eğitmen olan Engin Ceylan’ın, bir kadına şiddette bulunduğu görüntüler sosyal medyaya yansıdır. Ortaya çıkan görüntülerde Engin Ceylan’ın kız arkadaşını yumrukladıktan sonra hiçbir şey olmamış gibi yemek yemeye devam etmesi dikkat çekti. Bir yıl önce yaşanan olayın görüntülerinin yayınlanmasının ve büyük tepki toplamasının ardından Engin Ceylan., sosyal medya hesabından "Vurma sebebim yemek yerken üstüme tuzluk ve bardağı fırlatıp, küfür etmesiydi. Haklı olduğum için şikayet etmedi. Videoyu kırpıp, beni ifşa ve linç etmeye çalıştı. Herkes neyin ne olduğunu görsün" notu paylaştı. Görüntülerde şiddete uğrayan kadının 4 Aralık'ta savcılığa başvurduğu ancak sonra şikayetini geri çektiği, 26 Mart'ta 2’ci kez darp edildiği, Engin Ceylan hakkında 3 ay uzaklaştırma kararı çıkarttığı öğrenildi. Twitter’da #EnginCeylanTutuklansın etiketiyle kampanya başlatıldı.

8 AYLIK HAMİLE SURİYELİ İSLİM’İN CENAZESİNİ KADINLAR KALDIRDI

Adana’nın Ceyhan ilçesinde 25 Mart’ta yol kenarında bıçakla öldürülmüş olarak bulunan 8 aylık hamile, 21 yaşındaki Suriyeli İslim A.’nın cenazesini kadınlar sırtlandı. Cinayet zanlısı olarak gözaltına alınan İslim A.'nın kardeşi B.A.'nın jandarmadaki sorgusu devam ediyor. Kadının cenazesi Yalak mahallesindeki kanalın yanında, tarlada çalışan işçiler tarafından bulunmuştu. İslim A.’nın cenazesi, Adana Adli Tıp Kurumu Morgu'nda yapılan otopsinin ardından bugün ailesi tarafından teslim alındı. Ceyhan Asri Mezarlığı’na götürülen İslim A.’nın tabutunu Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Oya Tekin, Ceyhan Belediyesi Kadın Eli ekipleri taşıdı. Cenaze töreninde konuşan Hülya Erdem, “Genç bir kadınımız vahşice katledildi. Kadın cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz. Hayatının baharında yine genç bir kadın öldürüldü. Diyecek söz bulamıyoruz” diye konuştu.

Fotoğraf: DHA

TEMİZLİK İŞÇİSİ NECLA, İŞ ÇIKIŞI SOKAK ORTASINDA ÖLDÜRÜLDÜ

Aydın’da Olgun Gül isimli erkek, Aydın Devlet Hastanesi’nde temizlik işçisi olarak çalışan Necla Demirbaş’ı silahla öldürdü. Dün mesaisinin ardından evine gelen Necla Demirbaş, evinin sokağında, hakkında uzaklaştırma kararı almış olduğu Olgun Gül tarafından öldürüldü. Fail, ardından intihar girişiminde bulundu. Necla Demirbaş’ın 5 yaşındaki kızı komşular tarafından kadının cenazesinin yanından uzaklaştırıldı. 

YENİKAPI’DA ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMÜ

İstanbul Fatih ilçesinde Yenikapı sahilinde kıyıya yakın alanda bu sabah 50’li yaşlarda bir kadına ait cenaze bulundu. Kadının üzerinden kimlik çıkmadı. Cenaze Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Olaya ilişkin soruşturma sürerken, kadının kesin ölüm sebebinin yapılan otopsi ile belirleneceği kaydedildi.

SAVCI ÖZLEM SALKIM’IN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ: SİLAH EVDEKİ ASTSUBAY’IN ÇIKTI

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde yaşayan Cumhuriyet Savcısı Özlem Salkım, 24 Mart’ta evinde arkadaşlarıyla doğum gününü kutlarken silahla başından vurularak ağır yaralandı. Şüpheli şekilde vurulan Salkım bugün hayatını kaybetti.

Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığı, olay sırasında evde misafir olarak bulunan 4 kamu görevlisinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Olayda kullanılan silahın evde bulunan astsubay A.M.’ye ait olduğu tespit edilirken, A.M., uzman çavuş M.S. ve adliye çalışanı B.Y. ifadelerinde, “Silahla ilgili şakalar yapıyorduk. Özlem tabancayı alarak şaka yapar gibi kafasına dayadı. O sırada silah patladı” demiş, ardından serbest bırakılmışlardı.

Cumhuriyet Savcısı Özlem Salkım (Fotoğraf: DHA)

ÇOCUĞU İSTİSMARA UĞRAYAN ANNEYE ‘ŞİKAYETTEN VAZGEÇ BASKISI’

Dersim'in Hozat ilçesinde 9 yaşındaki çocuğa cinsel istismar suçlamasıyla tutuklanan Seyfullah T.’nin tahliyesine tepki gösteren anne M.K., şikayetinden vazgeçmesi için yakınları tarafından tehdit edilip, para teklifinde bulunulduğunu açıkladı. M.K, “Bu işin peşini bırakmayacağım” dedi. Mezopotamya Ajansı’ndan Ayşe Sürme’nin haberine göre Dersim’in Hozat ilçesi Sümülke Köyü'nde, 14 Haziran 2020 tarihinde 9 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan Seyfullah T. (30), 6 aylık tutukluluğunun ardından görülen duruşmada tahliye edildi. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında “12 yaşından küçük mağdurların sarkıntılık düzeyinde cinsel istismarı” suçlamasıyla hakkında 3 yıldan 8 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ikinci duruşmasında hakim, toplanan deliller ve tanık beyanlarını göz önünde bulundurarak, tutuklama tedbirinin yasal şartlarının oluşmadığı gerekçesiyle yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla Seyfullah T.’nin tahliyesine karar verdi. İstismara uğrayan çocuğun annesi M.K., failin tahliyesine tepkili. Kızının iki kez istismar edildiğini belirten anne, köyde çobanlık yapan Seyfullah T.’nin akrabaları tarafından korunduğunu, şikayetini çekmesi için tehdit edildiklerini iddia etti: “Dayım ve çocukları evimize gelip ‘Bu olayı neden bu kadar büyüttün. Şikayetini geri alacaksın. Sen kendi kızının adını çıkarttın. Kızın tecavüze mi uğradı? Ben 200 bin lira verip çobanımı çıkaracağım. Bu çoban çıkarsa senin anneni ve babanı öldürecek’ diyerek tehdit ettiler” dedi. Davanın son duruşmasında hakimin kendisine söz hakkı vermediğini dile getirdi ve tahliye kararına tepki gösterdi.


İlgili haberler
Mevzu sadece İstanbul Sözleşmesi değil!

Sevda Karaca yazdı: Kadınların evde, işte, sokakta korkmadan yaşama, çalışma, yürüme hakkı olmasın i...

Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: İş bit...

Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi için "Biz kararımızı verdik, gireriz ve girdiğimiz gibi de çıkarız. Çık...

İletişim Başkanlığı, ‘İstanbul Sözleşmesi maniple...

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine dair açıklama yayımlayan İletişim Başkanlığı, "Sözl...

İl il, gün gün eylem planı | İstanbul Sözleşmesi i...

Hafta boyu İstanbul ve İzmir'in pek çok noktasında ve başka illerde alanlara çıkacak olan kadınlar,...