Ülkenin dört bir yanından Zeren Ertaş protestosu: Okumaya geldik, ölmeye değil
Farklı illerde öğrenciler, Aydın Efeler ilçesindeki Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda asansörün düşmesi sonucu Zeren Ertaş'ın yaşamını yitirmesini yurtlarda yürüyüşler ve açıklamalarla protesto etti.

Aydın Efeler ilçesinde bulunan Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda 25 Ekim gecesi asansörün düşmesi sonucu Zeren Ertaş yaşamını yitirdi. Ertaş'ın ölümüyle ilgili öğrenciler protesto eylemleri yaptı.

◾AYDIN

Aydın Kent Meydanı’nda toplanan öğrenciler, “Katiller halka hesap verecek”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Katil KYK”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı. Öğrenciler basın açıklamasında, tüm sorumluların cezalandırılana ve gerekli açıklamalar yapılmadan eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

‘ÖLMEYE DEĞIL OKUMAYA GELDİK’

Yurdun C Blokundaki devamlı arzalanan ve birçok öğrencinin defalarca mahsur kalmasına sebep olan asansör hakkında defalarca şikayetlerde bulunduklarını ifade eden öğrenciler, “Hiçbir öğrenci ciddiye alınmamıştır. Sinap KYK müdürü ‘Korkuyorsan, çakılacağını düşünüyorsan binme o zaman asansöre’ şekilde ifade kullanmıştır. Canımıza kasteden bu tür zihniyetlerdir. Bu açıkmalardan sonra anlıyoruz ki sorumlu kişiler sorumluluğu tamamen üstlerinden atmaya çalışmakta ve öğrencileri suçlayıcı tavırlar segilemektedirler” dedi.

Öğrenciler, “Bu yaşananları unutmayacağız. İsteğimiz bu sorumlu şahızların hak, hukuk ve adalet çerçevesinde en ağır şekilde yargılanmalarıdır. Biz hafta boyunca bütün KYK’larda aşkam saat 22.00’da ışık açma kapama eylemi ile bu sorumsuzluğun peşinde olduğumuzu göstermekte kararlıyız. Ölmeye değil okumaya geldik” diye konuştu.

◾İZMİR

İzmir'de Ege Üniversitesi Kız Yurdu, Zübeyde Hanım bloğu ve Bayraklı KYK yurdunda kalan öğrenciler Aydın'da yaşamını yitiren arkadaşları için protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

Akşam saatlerinde koridorlarda buluşarak toplanan öğrenciler, yurtların bahçesinde gerçekleştirdikleri eylemlerde yaşamını yitiren arkadaşları için öfkeli ve tepkili olduklarını dile getirdi. Alkışlar, ıslıklar, ışıklar ve sloganlarla yapılan yürüyüşlerde hem kaybettikleri arkadaşlarına hem de kendi yurtlarındaki sorunlara değinildi.

KYK öğrencileri yürüyüş sırasında sıkça "Katil KYK", "Susma sustukça sıra sana gelecek", "Sermayeye değil eğitime bütçe", "Yönetim buraya" sloganları attı.

İhmallerden sorumlu olanların yargılanmasını talep eden öğrenciler, kendi yurtlarında da ölümle burun buruna kalacak şartlarda yaşadıklarını ifade etti. Yurtlarda koşulların iyileştirilmesi ve taleplerinin karşılanmasını isteyen öğrenciler, "Bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz" diyerek seslendi.

Buca KYK kız öğrenci yurdu öğrencileri de Zeren Ertaş'ın ölümünü protesto etmek için yurdun bahçesinde toplandı.

Akşam saatlerinde koridorlardan buluşarak toplanan öğrenciler, yurtların bahçesinde gerçekleştirdikleri eylemlerde yaşamını yitiren arkadaşları için öfkeli ve tepkili olduklarını dile getirdi. Alkışlar, ıslıklar, ışıklar ve sloganlarla yapılan yürüyüşlerde hem kaybettikleri arkadaşları için ses çıkardılar.

KYK öğrencileri yürüyüş sırasında sıkça "Katil KYK", "Okumaya geldik, ölmeye değil" sloganları attı.

◾İSTANBUL

İstanbul'da Cevizlibağ KYK Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, Aydın’da KYK yurdunda asansör düşmesi sonucu hayatını kaybeden Zeren Ertaş için yürüyüş düzenledi, ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemin ardından yurtta kalan bir öğrenci düşüncelerini şöyle aktardı: “KYK yurtlarında birçok ihmal ve eksik var ancak insanlara bunları anlattığımızda ‘KYK yurdundan ne bekliyorsun ki?’ diyorlar. Ancak öyle değil. Biz yıllarca bu yurtlarda yaşıyoruz. Belirli bir yaşam standardının üstünde olması gerekiyor. Odalarımızda birçok sorun oluyor, lavabolar, dolaplar… Bunlar aylarca çözülmeden öylece bırakılıyor. Böyle ölüm haberleri aldıkça mesele artık yaşam standardından çıkıp ‘yaşama’ geliyor. Biz de bu haberi aldıktan sonra en azından kendi çapımızda bir şeyler yapmak istedik, sesimizi çıkartmak istedik. Kendi çapımızda bunu yapmamız bile aşırı tedirgin etti yurt yönetimini, güvenlikleri.”

Yurtta kalan bir diğer genç ise “Böylesi bir ihmal sonucu bir öğrencinin hayatını kaybetmesi, özellikle devlet yurdunda kabul edilebilir değil. Ailelerimiz bizi bu yurtlara, devlete emanet ediyorlar. Böyle ihmaller sonucunda gelen haberler devlete olan güveni de sarsıyor. Ölmeye değil okumaya geldik sloganı çok doğru gerçekten. Hala şoktayım nasıl oldu diye ancak içinde yaşadığım için de bir yandan anlayabiliyorum. Çok fazla ihmal var yurtta. Sorunlar görmezden geliniyor, çözülmüyor. Cevizlibağ yurdu diğer yurtlara görece biraz daha iyi ama birçok ihmal burada da var” dedi.

“Ben lisede de devlet yurdunda kalmıştım. Lise yurtlarındaki ihmal çok daha fazla” diyen bir diğer öğrenci ise “Yıkık dökük harabe binalarda kalıyor küçücük çocuklar. Hiç görünmüyor bunlar. Üniversite yurtları da lise yurtları da korkunç durumda. Devletin bu yurtları düzeltmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından öğrenciler güçlü hissettiklerini anlattı: “Tabii ki iyi hissettirdi. Aramızdan birine böyle bir şey olsa, benim başıma böyle bir şey gelse birilerinin ses çıkartmasını isterim bu yüzden katıldım basın açıklamasına. Bu yaptığımız eylemle bir şey değişir mi bilemiyorum, çok sanmıyorum açıkçası ama yine de sessiz kalmamak, tepki göstermek gerekiyor. En azından bir şey yaptık diyebiliyoruz.”

◾DERSİM

Zeren Ertaş’ın hayatını kaybetmesi Dersim'de bulunan, Tunceli KYK Kız Yurdu, Ehlibeyt Kız Yurdu ve Yusuf Cengiz TOBB Kız Yurdu'nda protesto edildi.

Yurt önünde eylem yapan kadın öğrenciler 'Katil KYK' sloganları atarak tepkilerini dile getirdiler. 3 yurtta da öğrenciler ışık açma-kapama eylemi gerçekleştirdiler.

Tunceli KYK kız yurdu önünde öğrencilere seslenen Emek Gençliği yöneticisi Eylül Yantemur, yaşanan olayı 'Kaza değil cinayet' diye tanımladı.

‘SIRA ARKADAŞIMIZ İHMALLER SONUCUNU YAŞAMINI YİTİRDİ’ 

Yantemur "Bir sıra arkadaşımız ihmaller sonucu yaşamını yitirdi. KYK yurtlarında öğrencilere güvenli ve sağlıklı olmayan insanlık dışı koşullardan başka bir seçenek sunmayan; öğrencilere parya muamelesi yapan, ‘astığım astık, kestiğim kestik’ yurt yönetimleri aracılığı ile öğrencilerin en ufak bir hak talebini baskı ve tehditle savuşturan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Bakanlığı da bu facianın sorumlusudur. Çünkü bu politikalar sebebiyle bir gencin yaşamı gözden çıkarılabilir hale gelmiştir. KYK yurtlarında her geçen gün biriken sorunlar, arkadaşımızın yaşamına mal olacak noktaya gelmiştir. Türkiye gençliğini bu insanlık dışı koşullara karşı bir araya gelmeye, sorumlulardan hesap sormaya çağırıyoruz!" diye konuştu.

◾DİYARBAKIR

Diyarbakır’da bulunan, Süleyman Bin Halid KYK Kız Yurdunda Ertaş’ın ölümü protesto edildi. Yurt bahçesinde toplanan yüzlerce kadın, “Katil KYK”, “Kaza değil, cinayet”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları atarak tepki gösterdi.

Bahçeye inemeyen kadınlar ise yurt binasının ışıklarını açıp kapatarak tepki gösterdi.

Polisler öğrencilerin yurt odalarına dönmesi için uyarılarda bulunurken, öğrenciler tepki göstererek polisi konuşturmadı.

◾ESKİŞEHİR

Zeren Ertaş için Eskişehir'de öğrenciler eylem yaptılar. Haller Gençlik Merkezi'nden daha önce bir öğrencinin intihar etmiş olduğu Mükrime Hatun Kız Öğrenci Yurdu'na yürüyüş gerçekleşti.

◾BURSA

Bursa Uludağ Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, Zeren Ertaş için eylem düzenledi. Öğrenciler yurt bahçesinde toplanıp, ‘Ölmeye değil okumaya geldik’ sloganları attı.

Bursa Uludağ KYK Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, Aydın’da KYK yurdunda asansör düşmesi sonucu hayatını kaybeden Zeren Ertaş için eylem yaptı.

Yurt bahçesinde toplanan öğrenciler, “Susma sustukça sıra sana gelecek, Ölmeye değil okumaya geldik’ sloganları atarak yaşanan olayı protesto etti.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
EMEP Milletvekili Sevda Karaca'dan KYK yurdunda dü...

‘Bu suçlar ve ihmaller, tek adam yönetiminin, sermaye devletinin bu memleketi sürüklemek istediği ka...

Aydın'da KYK yurdunda arızalanan asansör düştü, 1...

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan KYK yurdunda arızalanan asansör düştü, 1 öğrenci hayatını kaybetti...

Aydın’da öğrenciler yurt asansörünün düşmesine kar...

Aydın KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda asansörün düşmesi sonucu hayatını kaybeden öğrenci Zeren...