Vakaların artmasından kadınları sorumlu tutan kaymakama tepki
Bursa’da Kaymakam Şükrü Görücü’nün ‘vakaları ‘hanımlarımız’ artırıyor’ sözlerine kadınlar tepki gösterdi: ‘Virüsün yayılma nedeni evine ekmek götürmek zorunda olan işçilerin çalıştığı fabrikalar!’

Bursa’nın İnegöl ilçesinde koronavirüsle mücadele çerçevesinde en yoğun olan sokaklarda halkın maske takıp takmadığını denetlemeye çıkan İnegöl Emniyeti, Belediye Başkanı ve İlçe Kaymakamı maskesiz olanları uyararak cezai işlem başlatacaklarını uyarısında bulundular. Denetimlere katılan İlçe Kaymakamı Şükrü Görücü, bir açıklama yaparak İnegöl’de vakaların artmasının en büyük sebebinin ‘ev hanımları’ ile ‘memur eşleri’nin günler yaparak topluca hareket etmesinden kaynaklandığını açıkladı. Koronavirüsle mücadelenin sürdüğünü ama vaka sayısının Türkiye’de gün geçtikçe arttığını ve vaka sayısının önüne geçmek için kolluk kuvvetlerinin canla başla çalıştığını söyleyen Görücü’nün açıklamasını bizde kadınlara sorduk. 

‘TÜM OLUMSUZLUKLARIN SUÇLUSU KADINLAR OLUYOR’

Öznur Çağlayan: “Kira vermiyoruz eve iki maaş giriyor eve, bir tane çocuğum var üniversitede okuyor. Yine de yettiremiyoruz. Bütün giderlerimi kısıtlamaya çalışıyorum her gün her şeye sürekli zam geliyor. Dışarı çıksan masraf, ne altın günü? Bu durumda kim günlerde buluşur? Çocuğum pandemi sürecinde yaz tatilinde kendi ihtiyaçlarını gidermek için çalışmak zorunda kaldı. Biz bu durumda dahi yetiştiremezken, iki üç çocuğu olup evi kira olan emekçileri düşünemiyorum bile. Ev geçiminde zorlanan karısını öldürüyor, koronanın yayılmasının faturası kadına çıkarılıyor, tüm olumsuzlukların suçlusu kadınlar oluyor. Hükümet, devlet kendi sorumluluğunu yerine getirmek, koruyucu önlemler almak yerine insanları bizleri suçluyor. Kolluk görevlileri sadece ceza kesmekten başka bir iş yapmıyorlar. Kendilerinin aldıkları önlemler de bunlar mı? Tüm bunların faturasını ödememek adına birlikte örgütlenmek ve mücadele etmek gerekiyor.”

‘BİZİM GÜN YAPMAYA NE ZAMANIMIZ NE DE PARAMIZ VAR’

Nermin kaya: “AKP zihniyeti her alanda olduğu gibi koronavirüste de kadınları suçladı. İnegöl ve ülkede bu kadar yoğun fabrikalar çalışırken ve işçiler işe giderken bindikleri servislerde hiçbir koruyucu önlem alınmazken onca insan yakın temas halindeyken, işyerlerinde 10, 12 saat çalışırken yorgunluktan düşen vücut dirençleriyle mikroplara çağrı çıkartırken ve çarşı pazar toplu taşımalardaki yoğunluk ortadayken hala sokağa çıkma yasakları uygulanmazken suçlu biz kadınlar mı oluyoruz? Dar gelirli aileler yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu her türlü hastalıklara yakalanma riskiyle ortada dururken, tüm bunları çözme noktasında adım atılmıyor. Yine kadınlar suçlanıyor. Oysa biz kadınlar geçim derdiyle mutfakta ne pişireceğiz diye düşünüyoruz, evin temizliği işiydi derken, çocuklarımızın EBA üzerinden zorluklarla eğitimiyle ilgilenmeye çalışıyoruz. Gün yapmıyoruz! Bizim gün yapmaya ne zamanımız ne de paramız var. Kaymakam. Kendi sınıfındaki kadınları üzerinden genelleme yapıyor galiba.”

‘HERKES İŞİNE GELDİĞİ GİBİ KONUŞUYOR’

Sahibe Can: “Bizler evden dahi çıkamıyoruz, evin temizliğine dikkat etmeye çalışıyoruz çünkü aileyi koruma sorumluluğu da bize düşüyor. Eşim çalışıyor ve sürekli dışarda insanlarla temas halinde. Virüsün yayılma nedeni evine ekmek götürmek zorunda olan kalabalık ortamlar ve fabrikalarda çalışan insanlar. Koronaya yakalanıp hayatını kaybedenler de onlar. İnsanlar çalışmak zorunda ama işyerlerinde temizlik veya koruyucu yeterli önlemlerin alınmıyor. Çalışanlar için daha kaliteli ortamlar sağlanmalı. Herkes işine geldiği gibi konuşuyor bizimle uğraşmayı bıraksınlar da asıl sorunlarla ilgilensinler.”

‘HADİ ORADAN!’

Ayşe Eğitimci: “Hadi oradan derler bu kaymakama! Ne demek kadınlar virüs yayıyor! Bu nasıl bir itham! Kıyamet kopsa bu eril zihniyet kadınlardan bilecek. Daha neler… Virüsün dalga, dalga yayılması göstermelik önlemlerden geliyor. Akılcı bir önlem alınmadığı gibi mantık dışı söylemlerle bu eksiklerini kapatmayı amaçlıyorlar. Ve tabii her zaman olduğu gibi faturayı da evdeki emekçi kadınlara kesiyorlar. Biz ne bu zihniyeti ne de bu zihniyetin ürünü söylemleri kabul etmiyoruz.”

NE OLMUŞTU?
Bursa’da maske denetimi yapan Kaymakam Şükrü Görücü “Hanımlarımızın ev gezmeleri vaka sayısını arttırıyor” diyerek şu sözleriyle tepki çekmişti: “İlçemiz bazında baktığımız zaman maalesef son zamanlarda artışların büyük bir nedeni hanımlarımız. Hanımlarımızın ev gezmeleri günleri ve dolasıyla temasların fazla olması nedeniyle vakaların artmasında birinci derece hanımlarımız. Hanımlarımız darılmasınlar ama hem kendileri hemde çocukları ve yakınları için bazı alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerekiyor. Çalışan memurlarımızın hanımlarına önce bulaştığını tespit ettik.”
İlgili haberler
Koronavirüsün faturası annelere kesilemez!

Kovid-19 nedeniyle ücretsiz izne çıkarılan veya kısa çalışmaya geçirilen hamile ve doğum yapmış kadı...

Kovid bahanesiyle süt izni hakkı gasp edilemez!

Kovid-19 pandemisi ve evden çalışma kadın işçinin süt izni hakkını ortadan kaldırmaz. Kadın işçi süt...

Matilda etkisi: Kovid-19 aşısı geliştiren Dr. Özle...

Matilda etkisi tarihte birçok bilim kadınının ayaklarına takılan bir taş. Başarılarının görülmemesi,...