Veteriner hekime cinsel saldırı davas| Ç.B.’nin ifadesini alan polisler hakkında dava
Prof. Dr. H.B. ve yardımcısı S.D.’nin veteriner Ç.B.’ye cinsel saldırıda bulunmaktan yargılandığı davada Ç.B.’nin, karakolda ifadesini alan polisler hakkında ‘görevi ihmal’ suçundan dava açıldı.

Prof. Dr. H.B. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinde öğretim üyesi olduğu 2019 yılı nisan ayında, kendine ait hayvan hastanesinde çalışan veteriner Ç.B.’ye cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanmış ardından da savcılık tarafından re’sen tahliye edilmişti. Yürütülen soruşturma kapsamında B. ve yardımcısı veteriner hekim S.D. hakkında ‘cinsel istismar’, jinekolog Dr. H.Ş. hakkında ‘delilleri yok etme’ suçundan dava açılmıştı. H.B. ve S.D. ile onlara yardım eden Jinekolog H.Ş.’nin tutuksuz yargılandığı davanın 7’nci duruşması Ankara 31’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmaya, Ç.B.’nin avukatları ve ailesinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Sanıklardan, H.B. ve H.Ş. salonda hazır bulunurken, S.D. mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

POLİSLER HAKKINDA DAVA

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak Ç.B. konuştu. Ç.B., şikayetinin devam ettiğini ifade etti. Ardından söz alan avukat Aslı Arıhan, Ç.B.’nin ilk ifadesini alan polisler hakkında “psikolojik şiddet uyguladıkları” ve “usule uygun ifade almadıkları” gerekçesiyle yapılan şikayetin ardından, Ankara 22’nci Asliye Ceza Mahkemesinde “görevi ihmal” suçundan dava açıldığını ifade etti. Polisler hakkında açılan dava dosyasının mahkemece getirilip incelenmesini isteyen Arıhan, “Geç gelen adalet ve adli mekanizmadaki uzun süreç ekstra mağduriyete sebep oluyor” dedi.

‘POLİS, MÜVEKKİLİM ADINA KREDİ ÇEKTİ’

Söz alan sanık H.B.’nin avukatı da polislerden kendilerinin de muzdarip olduğunu ifade ederek, “Müvekkilimin telefonunu elinden aldıktan sonra polisler onun adına krediler çekiyor” dedi. Söz alan sanık S.D.’nin avukatı ise, S.D.’nin bel fıtığı ameliyatı geçirdiğini, sağlık sorunları olduğunu bu nedenle adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep etti.

ADLİ KONTROL ŞARTI KALDIRILDI

Avukatların beyanlarının ardından mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme, polisler hakkında açılan dava dosyasının istenmesine, sanık S.D. ile ilgili imza atma şeklindeki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına, sanık H.Ş. hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına, S.D. hakkında Ankara 45’inci Asliye Ceza Mahkemesinde karar verilen dosyanın istenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 23 Mart 2022’ye ertelendi.

‘DİRENMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Duruşma sonrası adliye önünde avukatların katılımıyla Ç.B.’ye destek için toplanan kadınlar açıklama yapmak istedi. Polis açıklama yapılmasına engel oldu, kadınlar sloganlarla Kızılay’a doğru yürüyüş yaptı.
Yürüyüş yaparken aynı zamanda açıklama yapan kadınlar, “İki yıldır süren bu adalet arayışında yapılan delil karartmaları, kadın arkadaşımızın mesleki ve özel hayatına atılan iftiralar erkek egemen zihniyetin aşikâr yıldırma politikalarıdır. Bizler yılmıyoruz. Yapılan haksızlıklara karşı boyun eğmiyoruz. Erkek adalet değil, gerçek adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Tecavüzcü zihniyetin kazanmasına izin vermeyeceğiz. Adalet yerini bulması için direnmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Hayatlarımızı savunacağız ve hayatlarını savunan kadınları Çilem’i, Nevin’i yalnız bırakmayacağız” dedi.
NE OLMUŞTU?
Ankara’da, 2 Nisan 2019'da Ç.B., H.B. ve S.D.’nin cinsel saldırısına maruz kalmıştı. Sahibi olduğu VCOM Veteriner Cerrahi ve Ortopedi Merkezi’nde Ç.B.’ye tecavüz eden ve şikayet üzerine gözaltına alınan H.B., çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Ardından savcılık tarafından resen tahliye edilen sanık hakkında “nitelikli cinsel saldırı”, “cebir tehdit ile hürriyetinden yoksun kılma”, “tehdit” ve “hakaret” suçlarından 5 yıldan 27 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Davada, diğer sanık S.D. ve delilleri karartan Jinekolog H.Ş. de yargılanmıştı.
Dava sürecinde Ç.B.’den alınan kan ve idrar örneklerinin üzerine “adli vaka” yazılmadığı için hastanede çöpe atıldığı ortaya çıkmıştı.

Haber-Fotoğraf: MA 

İlgili haberler
Cinsel saldırı davasında yargılanan veterinere diğ...

Ankara’da veteriner Ç.B.’ye cinsel saldırı davasında yargılanan Veteriner S.D., ‘yetkisiz tıbbı müda...

Cinsel saldırı ve delil karartma ile suçlanan H.B....

Prof. Dr. H.B. ve yardımcısı S.D.’nin veteriner Ç.B.’ye cinsel saldırıda bulunmaktan yargılandığı da...

Tecavüz sanığı profesöre tutuksuz yargılama ödülü

‘Erkek adalet’ örneği duruşma: Profesörün tecavüzüne uğrayan kadına desteğe gelenler gözaltına alınd...