Volga Sorgu’nun etkinliğe davet edilmesine kadınlardan tepki
Dersimli Kadınlar imzasıyla yayımlanan yazılı açıklamada sinema oyuncusu Volga Sorgu’nun ‘Veyvê Kıtavu-5’ etkinliğine davet edilmesine tepki gösterildi.

Birlikte olduğu kadına şiddet uyguladığı ve ölümle tehdit ettiği iddiaları basına yansıyan sinema oyuncusu Volga Sorgu’nun geçen haftalarda Dersim’de yazar Emirali Yağan için düzenlenen ‘Veyvê Kıtavu-5’ (Kitapların Düğünü) etkinliğinde yer alması kadınlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Kendilerine ‘Dersimli Kadınlar’ adını veren bir grup kadın sosyal medya aracılığıyla yayımladıkları açıklamada, Sorgu’nun etkinliğe davet edilmesine tepki gösterdi.

Kadınlar tarafından yapılan yazılı açıklamada; erkek zorbalığının kadınların yaşamını hiçe saydığı bir dünyada, aydınların ve özellikle kadınların, şiddet faili Volga Sorgu’yla bir etkinlikte neden yan yana geldiğine anlam veremediklerini belirterek konu hakkında bir açıklama yapılması talebiyle etkinliği düzenleyen sanatçılarla iletişime geçmeye çalıştıklarını ve birkaç kişi ile konuyu görüştüklerini söylediler.

Sanatçıların, aydınların, toplumun ileri gelenlerinin bir cinsel şiddet failine bu görüntüyle itibar ve alan sunmasının kabul edilemez olduğunun belirtildiği açıklamada; “Pek çoğumuz gibi bizler, Dersim’de yaşayan kadınlar da toplumdan yana sanat yapan aydın ve sanatçılardan, tavrını halktan yana koyanlardan daha tutarlı ve hassas bir duruş beklemekteyiz. Kadına yönelik şiddet saldırılarının ve faillerin kınanması sadece sözle değil, faillerle bu ve benzer görüntülere yer verilmeyen bir duruşu da gerekli kılmaktadır. Pek çok kişinin bildiği, sustuğu ve/veyahut görmezden geldiği fakat haberlere dahi konu olan bir cinsel şiddet failine, yapılan bir etkinlikte yer verilmesi ve bu görüntülerin kamuoyuna paylaşılması bir açıklama yapılmasını gerekli kılmaktadır.” denildi.

Açıklamada ayrıca görüşme yapılan kişilerin ortak bir açıklama yapılması talebini kabul etmedikleri belirtildi. Açıklamada “Fakat bir şiddet, taciz, tecavüz failinin toplum içerisinde rahatça yer bulamayacağını kamuoyuna duyurmak çok daha önemli ve elzemdir her daim. Biz kadınlar, failliğin üzerini örtecek bu ve benzeri tüm görüntülerin her zaman karşısında olacağımızı, cinsel şiddet, taciz beyanlarını görmezden gelen, yok sayan zihniyete karşı kadınların beyanını esas alacağımızı bir kere daha yinelemek istiyoruz. ” denildi.

NE OLMUŞTU?
2019 yılında Birgün’de yayımlanan habere göre; oyuncu Volga Sorgu’nun fiziksel şiddete maruz bıraktığı ve ardından ölüme varan tehdit mesajları attığı kadın, darp raporu alarak savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Kadın, hastaneden aldığı darp raporu ve Volga Sorgu’nun kendine yazdığı tehdit mesajlarını paylaşmıştı.

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl/csgorselarsiv.org


İlgili haberler
Sıla’yı darbeden Ahmet Kural’a 16 ay 20 gün hapis

Ahmet Kural’a hakaret, tehdit ve basit yaralama suçlarından 16 ay 20 gün hapis cezası verildi; ceza...

İfşa: Yöntem, muhteva, olanaklar ve sınırlar

İfşa; somut dayanışma ağları ve somut bir örgütlülük ile örülü bir araç olarak kullanılamadığında fa...

İfşanın sınırları ve yöntemi üzerine düşünmek

Mülkiye Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi ‘İfşanın sınırları ve yöntemi üzerine düşü...