Yenimahalle'de kadınlar istismar yasasına karşı kapı kapı dolaşıyor
Emek Partisi Ankara İl Örgütü’nün “Çocuk İstismarının Affı Olmaz” diyerek başlattığı imza kampanyası sürüyor. Kadınlar Yenimahalle’de kapı kapı dolaşarak imza topluyor.

Hükümetin Meclis gündemine getirme hazırlıkları yaptığı çocuk yaşta evliliklerini af kapsamına alınmasını öngören yasa değişikliğine karşı tepkiler büyüyor. Emek Partisi Ankara İl Örgütü’nün “Çocuk İstismarının Affı Olmaz” diyerek başlattığı imza kampanyası kapsamında Yenimahalle'de kadınlar yasaya karşı çalışmalarını sürdürüyor.

KADINLAR BİRBİRİNE CESARET VERİYOR
Onkoloji Hastanesi'nde bir araya geldiğimiz kadınlar “Çocuk istismarcılarına evlilik yoluyla af” yasa tasarıyla ilgili gerçekleştirdiğimiz sohbette, konumuz sadece yasa tasarısı değildi elbette. Çocuk istismarından kadın cinayetlerine, sağlık alanında uygulanan politikalardan işsizliğe birçok konuyu tartıştık. İmza kampanyası kapsamında iş yerlerinde de kampanyayı yaygınlaştıran, diğer işçilerle konuyu tartışan kadınlar, izlenimlerini paylaştılar. Görüştüğümüz kadınlar, çok haklı bir talep olmasına rağmen, iktidarın korku ve sindirme politikaları nedeniyle imza atmaya çekindiklerini, “Soruşturma geçirir miyiz? İşimizden olur muyuz?” gibi endişeler taşıdıklarını anlattı. Kadınlar bir yandan da “Böyle bir konu için nasıl imza atmayalım ki?” diyen kadınların da çoğunlukta olduğunu belirtti. Mutfakta çalışan Gizem, “Biz kadınlar olarak bu imza kampanyasına destek vermezsek gelecekte çocuklarımızın yüzüne nasıl bakarız? Cesaret bulaşıcıdır arkadaşlar” diyerek imza atmaktan çekinen arkadaşlarını cesaretlendirerek ikna etmeye çalıştığını söyledi.

BİR İMZADAN NE OLACAK DEMEMELİYİZ
Sohbetimiz devam ederken diğer işçi kadınlardan Reyhan söze giriyor: “Şu anda cezalar çok yetersiz. Değil af, gerçekten hak ettikleri cezayı bile almıyorlar. Son bir haftada bile kaç kadın öldürüldü. Kaç tane çocuk istismara uğradı. Cezalar bu kadar az olursa bu sayılar daha da artacak”. Diğer bir işçi kadın da “Mecliste daha önce de bu yasayı getirmeye çalıştılar. Fakat kadınların tepkileri karşısında geri çekmek zorunda kaldılar. Bir imzadan ne olacak dememeliyiz” diye ekledi. Çocuklarımızı nasıl koruyacağımızı tartışırken Gizem çocuğun doğumuyla birlikte gelişimini kontrollü bir şekilde inceleyecek bir çocuk koruma sistemi olması gerektiğini, devletin çocuğu kendi kaderine bırakmadan her türlü korumasının önemini vurguladı.

DAHA GÜÇLÜ HİSSETTİK
“Çocuk İstismarının Affı Olmaz” imza kampanyası kapsamında Yenimek Meslek Edindirme ve Hobi Kurslarına giden kursiyerle “Çocuk istismarcılarına evlilik yolu ile af” yasası ile ilgili görüşlerini ve imzalarını aldık. Görüşülen kişilerden imza kampanyasına karşı olumlu tepkiler çoğunluktaydı.

Görüşülen kadınlardan biri “Evlendirme yaşını 12’ye kadar düşürmeye çalışıyorlar. Çocuğu tecavüzcüsüyle evlendirmek ölüme götürmektir. Hayatını mahvediyorlar çocuğun” diyerek imza kampanyasının önemini vurgularken, bir başka kadın da “Keşke bir faydası olsa bu imzaların” diyerek tepkisini belirtti. Kurs yerinden ayrılırken kadınlar, yasaya dair bir bilgilerinin olmadığını, imza kampanyasıyla kendilerinde farkındalık yarattığımızı dile getirerek teşekkür etti.

BİR ARAYA GELMEZSEK ŞİKAYET ETMEYE DEVAM EDERİZ
İkinci Bahar Yaşlı Yaşam Merkezi’nde görüştüğümüz, geneli erkeklerden oluşan imzacılar imza kampanyasına büyük ilgi gösterdiler. İçlerinden biri “Benim beşik kertmem vardı. Onunla evlendirmek istediler. O çocuk ben çocuk... Ben de beşiği kırdım. Okudum, eşimle tanıştım. Şimdi mutlu bir evliliğimiz var” dedi. Bir diğeri ise yasayı gündeme getiren iktidara tepkisini dile getirdi. İkinci Bahar’da görüştüğümüz başka bir kadın ise “Tabii ki en ağır cezayı versinler. Hep şikâyet ediyoruz, 'hadi bir şey yapalım' dediğimiz zaman da kimse olmuyor. Ceza aldırmak için bir araya gelip bu tür şeyler yapmazsak şikâyet etmeye devam ederiz” diyerek birlikte olmanın gerekliliğini vurguladı.

İlgili haberler
Çocuk istismarına affı engellemek için kapı kapı d...

Ankara Batıkent’te kadınlar çocuk istismarına karşı kapı kapı dolaşarak imza topluyor, ayrıca kadınl...

Batıkent çocuk istismarını tartışıyor

Batıkent’te çocuk istismarı ve mücadele yolları tartışmasında kadınlar yasanın tekrar gündeme gelmem...

Ankara Barosu, gazetecilerle birlikte ‘Kadın ve Me...

Çeşitli gazete ve televizyonlarda çalışan kadın gazeteciler, Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi tar...