Yetersiz beslenmenin sonuçları araştırılsın, MEB okullarda yemeği ücretsiz sağlasın
Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Kapanyası Meclis'te: HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, MEB'in okullarda ücretsiz, sağlıklı yemek sağlaması için kanun teklifi verdi.

Ekmek ve Gül'ün Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek kampanyası büyüyor! HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, öğrencilerin gıda ihtiyaçlarının ücretsiz olarak karşılanması için TBMM'ye kanun teklifi sundu ve okula aç gitmek zorunda kalan öğrenciler başta olmak üzere tüm öğrencilerin yetersiz beslenme sonucu yaşadığı sorunların araştırılması, sorunlara kalıcı çözümler bulunması için meclis araştırması açılmasını istedi.

MEB ÜCRETSİZ OLARAK SAĞLAMALI

"Beslenme hakkı, insanın temel hakkıdır. Bu hakkın korunması ve sağlanması devletin sorumluluğundadır. Beslenme hakkının yok sayılması çocukların sağlık hakkı, yaşam hakkı, eğitim hakkı gibi birçok temel hakkına da sirayet etmektedir" diye gerekçelendirilen kanun teklifinde kahvaltı-ara öğün-öğle yemeği şeklinde temel gıdaların eğitim süresi boyunca Bakanlıkça ücretsiz olarak verilmesi yer alıyor.

Kanun teklifi şöyle:

‘’GEÇİCİ MADDE 12-. Eğitim kurumlarında öğrenim süresi boyunca öğrencilerin gereksinim duyduğu ve sağlıklı gelişimi açısından gerekli gıdalar ücretsiz olarak Bakanlıkça karşılanır. Yarım gün eğitim yapan eğitim kurumlarında sabah vakti eğitime başlayacak olan öğrencilere kahvaltı, öğle vakti eğitime başlayacak olan öğrencilere ise öğle yemeği meccanen verilir. Tam gün eğitim yapan eğitim kurumlarında ise ara öğün ve öğle yemeği öğrencilere meccanen verilir. Verilecek olan beslenmenin içeriği Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından çocukların gereksinimi göz önünde bulundurularak belirlenir. İşbu Kanunun uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığı arafından belirlenir.’’

ÇOCUKLARIN YÜZDE 44,7'Sİ YETERLİ BESLENME OLANAĞINA SAHİP DEĞİL
Dengeli ve yeterli beslenmede belirleyici bir faktör olan yoksulluk ile yetersiz beslenme arasındaki ilişkiye dikkat çekilen kanun teklifinde çeşitli verilere de yer verildi:
*Çocuk yoksulluğunu araştıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İstanbul İstatistik Ofisi, 3 bin TL’nin altında hane halkı gelirine sahip aileler arasında yaptığı araştırmada, hanelerin yüzde 44,7’sinde çocukların yeterli beslenme olanaklarına sahip olmadığını ortaya çıkardı.
*Çocuklar, yoksulluk nedeniyle çalışmak zorunda kalıyor. Hanelerin yüzde 3,7’sinde 15 yaş altındaki çocuklar okul saatleri dışında ücret getiren bir işte çalışmak zorunda kalıyor.
*2021 tarihinde Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi (TOÇBİ) Araştırma Raporu’nda, özellikle Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı kentlerde kronik açlık sonucu çocuklarda gelişme geriliği yaşandığı ifade edilmiş; okul çağında çocuk ve gençlerde zayıflık ve şişmanlık, demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları, diğer vitamin ve mineral yetersizlikleri, diş çürükleri, şişmanlığa bağlı kronik hastalıkların sık görüldüğü vurgulanmıştı.
*Yetersiz beslenen ve okula aç gitmek zorunda kalan çocukların travma yaşadıkları, derslerine odaklanamadıkları ve özgüven sorunu yaşamaktadır.

Fotoğraf: Freepik

İlgili haberler
Mamak Belediyesi de öğrencilere bir öğün ücretsiz...

Veliler çocuklarının beslenmesine her istediklerini koyamıyor, çocuklarının karşı kendilerini mahcup...

Okullarda bir öğün sağlıklı yemek haktır, hakkımız...

Ormanya gezisinde bir araya geldi Kocaeli’de yaşayan kadınlar okulların açıldığı hafta da ‘Okullarda...

Gebze'de meslek örgütlerinden 'Okullarda bir öğün...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği 'Okulda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakk...