Y(ı)/(a)lan hikayesine dönen maskenin hikayesi
Başka ülkelere koli koli maske göndererek reklam yapan devlet, kendi vatandaşının ihtiyacını karşılamada ne kadar maharetliydi? İşte Adana Ekmek ve Gül Grubundan kadınların cevapları...

Salgın başladığından beri maske konusunda bin bir çeşit tavsiye gündeme geldi. Önce “Maskeye gerek yok” denildi, sonra “Hastalar başkalarına bulaştırmamak için maske takmalı” diye uyarılar başladı. En son da herkesin maske takması gerektiği noktasına gelindi. Market, pazar gibi kalabalık ve kapalı alanlara maskesiz girmek yasaklandı. Bu arada maske satışı yasaklandı ve herkese devletin maske temin edeceği duyuruldu. Bir yandan da başka ülkelere maske hediye ediliyordu. Cumhurbaşkanlığı forsu ile damgalanan kolilerce maske çeşitli ülkelere gönderildi. Peki başka ülkelere koli koli maske göndererek reklam yapan devlet, kendi vatandaşının ihtiyacını karşılamada ne kadar maharetliydi? Merak ettik, Adanalı kadınlara sorduk. İşte Adana’dan maske(lenememe) manzaraları... 

FATMA: Ankara’ya çocuklarımı ziyarete geldiğimin birkaç gün sonrası şehirlerarası seyahat yasaklandı. Ankara’da çocukların yanında kalsam da, benim ikametim Adana’da maske almam için bana mesaj geldi ama Ankara’dan alamıyorum. Adana’ya da gidemediğim için maskesiz kaldım. Evde 4 kişiyiz, sadece oğluma maske alabildik, o da 5 tane. Gelen maske ailemizin bir günlük maske ihtiyacını dahi karşılamıyor.

NERGİZ: Ben de eczaneye gidip kimlik numarası veriyorum ama benim adıma hiç maske çıkmıyor. Bir türlü almadım, marketler maskesiz almıyor, ‘Siz verin maskem yok’ diyorum, ‘Bize, çalışanlara göre sayıyla veriliyor’ diyorlar. Ne yapacağımı şaşırdım.

SEVİL: Bize daha iki, üç gün önce mesaj geldi, eczaneden bu kodla alabilirsiniz diye. Birkaç eczane dolaştıktan sonra bulabildik. 5’er tane maskemiz var. Salgın başlayalı iki ay oldu, iki ayda 5 maske sahibi olabildik. Hiç bulamayanlara göre şanslıyız galiba.

ÇİĞDEM: Ben de 20 gün oldu maske almak için başvuru yaptım ama halen herhangi bir bilgi gelmedi. Evde 4 kişiyiz sürekli aynı maskeyle markete gidiyoruz, kimin dışarıda işi varsa maskeyi ona veriyoruz. Bu çok sağlıksız bir durum ama maalesef maskesiz markete almıyorlar, mecbur kalıyoruz, acil çözüm istiyoruz.

ZEYNEP: Revir hemşireliği yapıyorum ve çalışanların sağlığını kontrol ediyorum. Yakın temas içinde olduğum için maske gerekli oluyor. Ama Eczacılar Odası’nın yaptığı açıklamaya göre eczanelerin iş yükünü azaltmak adına çalışanlar çalıştıkları kurum ve kuruluşlardan maske temin edecek, devletin dağıttığı maskelerden yararlanamayacakmış. İş yerleri de maske bulamadıklarını söylüyor. Profesörler bez maskelerin yarar sağlamadığını söylüyor. Zaten bu süreçte evden çıkanlar sadece işçiler iken, işçiler de maske dağıtımından yararlanamayacaksa bu bile bile ölüme sürüklemek değil midir? Elimde bir tane bez maske var, onu da ceza almamak için kullanıyorum, zaten korumuyor.

HEDİYE: Ben eczaneye gidip TC kimlik numaramı söyledim, 5 tane maske aldım. Ama eşim alamadı, gerekçe olarak 57 yaşından büyük olanlara devlet maske vermiyormuş. Ama dışarıya 65 yaş üstü çıkamaz dediler bu arada kalanlar ne yapacak bilemiyoruz.


ÖZLEM: Öğretmenim, eczaneye gittim. ‘Öğretmenlere çıkmıyor’ dediler. Öğretmenlerin dışarıya çıkmaları gerekmiyormuş okullar kapalı olduğu için, o yüzden maske verilmiyormuş.

AYFER: Bir ayı geçti 4 kişi için başvuru yaptık daha bu hafta ulaşabildik maskeye. Ben TC ile aldım eşime de telefona kod geldi. Bu kadar gecikme kendi önlemimi almaya mecbur bıraktı. Uygun olduğunu düşündüğüm kumaşı terziye verip diktirdim, en azından yüksek derecede yıkama ve her gün aynı maskeyle işe gitme derdi olmasın diye. Zaten tek kullanımlık maskeler. Gelen 10 adet maske, evde iki çalışan var ve ne kadar idare edebilir? Bu kadar zaman sonra gelen maske ne işe yarar o da tartışılır.

HAVVA: İnternetten bakarak bir maske diktim elimle, çünkü makinem yok, kullandım kirlenince yıkadım. Daha sonra e-devletten form doldurdum, 15 gün sonra kod geldi eczaneden aldık ama çocuklara da veriyorum, ben bakkala gidiyorum, çöp atmaya çıkıyorum, maske çok gitmesin diye yıkayıp kullanıyordum. Gelen maskeler tek kullanımlık, maskemiz kaç gün yetecek bilmiyorum.

BURCU: Maskeler sigortalı çalışanlara ve 65 yaş üstüne maalesef verilmiyor. Anne ve babama çıktı, bana çıkmadı.

GONCA: Bana da bir kez çıktı, TC kimlik numaram ve kod ile 5 tane maske alabildim. Ne kadar yetecek ki 5 maske?

FATOŞ: Benim komşum almış, eczaneye gittim, TC bilgimizi verdim, ‘Maske çıkmamış’ dediler. Parayla satın alamıyoruz, marketler, pazar yerleri, manavlar maskesiz almıyor. Çaresizlikten kendi maskelerimizi bezden diktim. Kırmızı ve çiçekli maskelerim görüntü olarak çok şık oldu ama koruyor mu bilmiyorum. Açlıktan mı öleceğiz, virüsten mi öleceğiz, şaşırdık kaldık.

İlgili haberler
eczacılar derdini anlatmazsa nereden bileceksiniz!

‘bu yazıda genel olarak eczanelerin durumuna ilişkin sorunları aktarmak , istedim size. yoksa bu kad...

ölürsem beni maskemle gömün

‘ah kızım diyorum, milletin evde durmaktan canı patlamış, sen daha eve gidip yemek yapacaksın, bekle...

Esnaf kadınların korona ile imtihanı

Edremit’te yaşayan kadınların çoğunluğu üreten kadınlar. Özellikle yaklaşan yaz sezonunda salgınının...