YTÜ’de profilinde ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ yazan öğrenci dersten atıldı!
YTÜ’nün online dersinde profil fotoğrafında ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ yazan öğrenci dersten atıldı! Eğitim hakkının ihlal edildiğini söyleyen öğrenci dersten atmaya tepki gösterdi.

Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) bir kadın öğrenci profilindeki “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazılı fotoğraf nedeniyle online dersten atıldı. Dersten sorumlu öğretim görevlisi öğrenciye “Burada siyasi bir şey istemiyorum” diyerek bu gerekçeyle dersten çıkardığını söyledi. Dersten atmaya tepki gösteren kadın öğrenci: “Yaşam hakkımızı savunduğum için eğitim hakkım ihlal edildi” dedi.

YAŞAM HAKKINI SAVUNMAYA CEZA: DERSTEN ATMAK!

Bugün girdiği Türkçe dersinde iki kez Zoom uygulamasının bekleme odasına alındığını ifade eden YTÜ öğrencisi bir kadın sebebini sistemsel bir sorun zannederek tekrar derse girdiğini ancak dersin sonunda öğretim görevlisi Nurullah Arvas’ın kendisine hitap ederek, dersten kendisinin attığını belirtti. Sebebinin ise “İstanbul Sözleşmesi yaşatır!” yazan profil fotoğrafının olduğunu söyledi. “Dersimde siyasi bir şey istemiyorum” dediği aktarılan öğretim görevlisinin öğrenciye “Seni dersin başında çıkarmıştım. Tekrar derse kabul etmişiz bak ama burada Türk dili hakkında konuşuyoruz siyasi bir şey istemiyorum. Sen İstanbul Sözleşmesi yaşatır, dersin başka biri yaşatmaz der” dediği aktarıldı. Öğrenciye profil fotoğrafını değiştirmesi gerektiğini ya da dersi başka bir öğretim görevlisinden alması gerektiğini söyleyen Arvas, sonrasında öğrenciyi yeniden dersten attı.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR’ DEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİM

Ekmek ve Gül’e konuşan öğrenci ise kadınların yaşam hakkını savunmanın suç olmadığını, ancak bunun karşısında eğitim hakkının ihlal edildiğini belirtti: “Yaşam hakkımızı savunmak, kastedildiği gibi bir siyasi görüş barındırmıyor. Nurullah Arvas, bana hitap ettiğinde mikrofonum olmadığı için yazarak kendimi ifade etmeye çalıştım ancak, şok geçirmiştim çünkü yaptığım profil fotoğrafı siyasi değil sadece yaşamak isteyen tüm kadınlar ve kendimi düşünerek yaptığım bir şeydi. Eğitim hakkımın ihlal edildiğini bile olayın üzerinden zaman geçtikten sonra anladım, çünkü ilk düşündüğüm şey yaşamak istediğimi bu kadar sessiz bir şekilde dile getirirken böylesine sert bir tepki almanın şaşkınlığı oldu. Tüm bunların yanında profil fotoğraflarımıza kimse karışamaz. Şikayetçi olacağım ve susmayacağım. ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ demekten asla vazgeçmeyeceğim.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
YTÜ KAÇAT canlı yayında üniversitelerde Cinsel Tac...

Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü CİTÖK temsilcisi İlayda Habip ile YTÜ KAÇAT 7 Mart...

YTÜ KAÇAT: ‘Üniversite bileşenlerinin söz hakkının...

Otuz dört kulüp ile ortak yürüttükleri çalışmayla üniversitelerinde CİTÖB kurmuş YTÜ Kadın Çalışmala...

GÜNÜN KAZANIMI: YTÜ'de öğrencilerin ve kulüplerin...

YTÜ’de yaşanan cinsel saldırı iddialarına yönelik öğrencilerin gösterdiği tepkilerin ardından okulda...