Yurt görevlisinden kadın öğrenciye ‘Neden bir erkekle yürüdün’ sorgusu
Adana Toroslar KYK Kız Öğrenci Yurdunda kalan bir kadın öğrenci erkek öğrenci ile vedalaştığı için polisin ve güvenlik görevlisinin sorgusuna maruz kaldığını anlattı.
24 Kasım Perşembe akşamı Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Toroslar KYK Kız Öğrenci Yurdu önünde arkadaşı ile vedalaşan kadın öğrenci, erkek öğrenci ile yürüyüp vedalaştığı için yurt girişinde görevli polis memurunun sözlü saldırısına maruz kaldığını iddia etti. Öğrenci, bir erkekle yürüdüğü için polis memurunun psikolojik baskısına maruz kaldığını, yurttan atılabileceği söylenerek baskı altına alınmak istendiğini söyledi.

Adana’dan ulaşan öğrenci yurda girmeden bir arkadaşı ile vedalaştığı için yurtta görev tanımı güvenliği sağlamak olan polis memurunun kendilerini ahlaksızlıkla suçlayan tutumunun hedefi olduklarını anlattı. Öğrencinin anlattıklarına göre yurda giriş saati olan 23.00’ten önce yurda girmesine rağmen polis memuru öğrencinin yurda giriş saatini sorgulayıp geç saatte girmemesi gerektiğini söyledi.

HAREMLİK-SELAMLIK YOL
Güvenliği sağlamakla görevli polis memurları ve özel güvenlik görevlileri aynı yol üzerinde olan kız ve erkek öğrenci yurtlarında erkek ve kadın öğrencilerin yan yana yürümesine dahi müdahale ediyor. Öğrencilerin aktardığı bilgiye göre kendilerini yurttan atma hakları olduğu yönünde öğrencileri maniple eden güvenlik görevlileri öğrencilere “Yurt çevresinde erkek arkadaşlarınızla konuşmayın, oturmayın” diyerek yurt kuralları içerisinde yer almayan keyfi kurallar koyuyor. Ayrıca, erkek ve kadın öğrencilerin yürüdükleri yollar ayrılarak ayrı yoldan yürümeleri isteniyor.

Evrensel’ ulaşan öğrenci 24 Kasım günü yaşadıklarını şu şekilde anlattı.
“Akşam saatlerinde bir erkek arkadaşımla bizim yurdun hemen yan tarafımızda olan kafeden çıkıp yurdumuza dönüyorduk. Bilindiği gibi kafeden dönerken ilk benim yurduma daha sonrasında erkek yurduna geçiliyor. Benim yurdumun önüne gelince durduk ve vedalaştık. Ancak benim yurdumdaki sivil bir polis memuru arkadaşımı azarlayarak gitmesini söyledi. Biz de kibar bir dille vedalaştığımızı, hemen yan yurtta öğrenci olduğunu ve hemen gideceğini söyledik. Ancak polis memuru tekrardan arkadaşımı azarlayarak aşağılayıcı bir dille uzaklaşmasını söyledi. Arkadaşım gittikten sonra ben yurda geçerken yaptığımın yanlış olduğunu, saatin geç olduğunu söyledi. Üstelik akşam saatleriydi ve yurdun giriş saatinden önce bir saatti. Bana erkekleri kastederek ‘Sen öğrencisin, işin okulla, bunlarla değil’ diye bağırdı. Orada bulunan insanların önünde yaptığımın ahlaksızlık olduğunu ima eden cümleler kurdu. Ben güvenliğin az da olsa beni savunmasını beklerken, polis memuruna dönüp hep bizi uyardığını, bizim yaptığımızın ayıp olduğunu söyledi. Bana uyarı verebileceklerini, yurttan atılabileceğimi, kameralardan izleyeceklerini söyleyerek ismimi aldılar. Ben kendimi savunmaya çalışırken, hemen yan tarafta erkek yurdu olduğunu, ister istemez oradan geçilmesi gerektiğini söyledim. Ne söylersem söyleyeyim beni oradaki öğrencilerin yanında azarlamaya devam ettiler. En sonunda ismimi verip yurda geçtim.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Tacize maruz kalan Buca Gazi Ayşe Hanım Kız Öğrenc...

Geçtiğimiz hafta S.A.’nın önünde mastürbasyon yaptığı İzmir Buca Gazi Ayşe Hanım Kız Öğrenci Yurdund...

Barınma sorunu seçeneksiz bırakıyor: Tarikat yurdu...

KYK yurt sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte birçok öğrenci yurda yerleşemedi. Genç kadınlar ise ne...

Yurtta kalmak lüks değil hakkımız!

Kredi ve Yurtlar Kurumu yurt ücretlerine yüzde 80 oranında zam yaptı. Kocaeli’de KYK yurtlarında kal...