Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Müdürü Rüştü Moğul bir hemşireyi darp etti
Zonguldak’ta Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde görevli hemşire Duygu Güneş, hastane İdari ve Mali İşler Müdürü Rüştü Moğul ve şoförü tarafından darp edildi. Güneş, şikayetçi oldu.

Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde İdari ve Mali İşler Müdürü olarak görev yapan Rüştü Moğul, hastanede görevli Hemşire Duygu Güneş’e sözlü ve fiziki şiddet uyguladı. Olayın ardından açıklama yapan SES Zonguldak Şubesi, “Birimize gösterilen şiddet hepimize gösterilmiştir” dedi. Rüştü Moğol aynı zamanda Adalet Bakan Yardımcısı Yakup Moğul’un ağabeyi.

Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde hemşire olarak görev yapan Duygu Güneş, hastanede İdari ve Mali İşler Müdürü olarak görev yapan Rüştü Moğul ve bir çalışan tarafından sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldığını açıkladı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Zonguldak Şubesi, yaşananların ardından açıklama yaptı.

Zonguldak yerel basınına yansıyan haberlere göre, hemşire Güneş, Adalet Bakan Yardımcısı Yakup Moğul’un ağabeyi olan İdari ve Mali İşler Müdürü Rüştü Moğul ile hastane içine giren bir kedi sebebiyle tartışma yaşadı.

HEMŞİRE DUYGU GÜNEŞ YAŞADIKLARINI ANLATTI

Duygu Güneş yaşadığı olayı şöyle anlattı: “Ben 4 senedir Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Yeni Doğan Ünitesinde hemşireyim. Aynı zamanda bir hayvan severim. Hastane içine girmiş olan bir kedinin koliye konulup bir yere atılacağı konusunda bilgi geldi. Ben hemen aşağıya indim. Müdür bey ile giriş katta karşılaştık. Elinde kutuyla hastaneden çıktı. Arkasından ‘Müdür Bey kediyi nereye götürüyorsun’ dedim. Döndü ve bana ‘Sana ne lan’ dedi. Garaja doğru yürümeye devam etti. Arkasından garaja gittim. Kediyi nereye götürüyorsunuz bana verin. Madem bir sıkıntı var ben alırım dedim. ‘Sana ne lan, ben hastane müdürüyüm sana mı soracağım diyerek üzerime yürüdü. Ben yine sakinliğimi koruyarak, ‘Müdür Bey kediyi bana verin, bu şekilde olmaz’ dedim. Hayvan da kutunun içinde aşırı derecede korkmuş bir şekilde ağlıyordu. Aracın kapısını açarak kedinin bulunduğu kutuyu içeriye fırlattı. Kapıyı kapattı. Kendisi de aracın ön tarafına binecekti, önüne geçtim, kediyi istedim. Beni iki kolumdan tutup sarsmaya başladı ve ‘Sana mı soracağım, sana ne?’ diyerek yan tarafa doğru fırlattı.

Kendisi aracın arka tarafına geçti. Kapıyı açıp kediyi tekrar istedim. Bu sırada şoför geldi o da bana ‘Sana ne lan, manyak, defol git buradan’ diyerek beni fırlattı. Müdürün kapısını kapattı. Ayağa kalkıp tekrar kapıyı açtım. Kapının arasına elimi koydum. Kediyi istedim. ‘Elini çek’ dediler. Çekmeyeceğim söyledim ve kediyi istedim. Elim oradayken sürgülü kapıyı ikisi birden bilerek kapattı. Bir arkadaş kapıyı açınca elimi kurtardım.

Onlar da gaza basıp gittiler. Sonra darp raporu aldım ve şikayetçi oldum. Nöbette başka bir kişi gelerek, müdürün kardeşinin Adalet Bakan Yardımcısı olduğunu ve şikayet etsem bile soruşturma açılmayacağını söyledi. Ben, bir hayvanı korumaya çalışırken saldırıya uğradım.”

SES ZONGULDAK: BİRİMİZE GÖSTERİLEN ŞİDDET HEPİMİZE GÖSTERİLMİŞTİR

Sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalan hemşire Duygu Güneş’in açıklamasının ardından SES Zonguldak Şube Eş Başkanı Aytekin Aygün de açıklama yaptı.

“Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde çalışan sendikamız üyesi hemşire Duygu Güneş, hastane müdürü ve başka bir hastane çalışanı tarafından sözlü, fiziksel şiddete maruz bırakılmıştır” diyen Aygün, şöyle devam etti:

“Sağlıkta önlenmeyen ve her geçen gün artarak devam eden şiddetin bir uzantısı olarak, hiçbirimiz güvende değiliz. İş yerlerimizde uğradığımız yıldırma politikalarını ve psikolojik şiddeti reddederken bir üyemizin hastane müdürü ile yanındaki başka bir çalışan tarafından darp edildiğini öğrenmek sabrımızı taşıran son damla olmuştur. Hemşire Duygu Güneş’e yapılan, özelde tüm hayvan dostlarına ve kadınlara, genelde ise tüm sağlık emekçilerine yapılmıştır.

Sağlık sisteminin tüm eksiklerine rağmen yürütülen sağlık hizmetleri sağlık emekçilerinin özveri ve çabasının bir ürünüdür. Basına yansıyan ve yansımayan sağlıkta şiddet vakalarının tamamı sağlıkçıları bir araya getirmektedir ve elbette onları şiddete karşı topyekün bir mücadeleye itmektedir. Sağlık emekçileri hangi şartta olursa olsun şiddetin uygulayıcısı ya da destekçisi olamaz, olmamalıdır. Fakat yaşanan olay gösteriyor ki hemşire arkadaşımıza şiddet uygulayan onu darp etmekte sakınca görmeyenler, bu gücü ‘müdür’ ve ‘erkek’ olmaktan almış ve gösterdiği şiddette bir beis görmemiştir.

Yaratılan şiddetin tüm hastanenin havasını zehirleyeceği ortadadır. Bizler, sağlıkçı arkadaşlarımızın güvenliği ve iş barışı için şiddet faillerinin çalışma ortamından uzaklaştırılması gerektiğini düşünüyoruz.

İş yerlerimizde şiddetsiz ve sağlıklı bir çalışma ortamının kurulması için, şiddete karşı çıkan tüm örgütlerin, herkesin karşı tavırlarını ortaya koymaları gerektiğini düşünüyoruz.

Birimize gösterilen şiddet hepimize gösterilmiştir.

Bugün bir hemşirenin elinin üstüne kapatılan kapı yarın hepimizin yüzüne kapatılacaktır.

Bugün bir hemşirenin kollarını sıkıp morartan eller yarın hepimizin soluğunu kesecektir.”

Açıklamasının devamında, “İstediğine ulaşamayınca hemşire bir kadını darp etmekten geri durmayan, şiddeti, sağlık alanında çalışmasına rağmen meşrulaştıran yöneticinin acilen görevden alınması gerekmektedir” diyen Aygün, adli süreç başlattıklarını da açıkladı.

SAĞLIK-SEN MÜDÜRE DESTEK AÇIKLAMASI YAPTI!
Yaşananların kamuoyuna yansımasının ardından Memur Sen’e bağlı Sağlık Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara da açıklama yaptı. Hastanelerin hijyenik yerler olduğunu söyleyen Kara, “Hastane içerisinde bulunan kedi ve bahçede bulunan köpeklere yönelik yönetimin yaptığı hayvanları hastane dışına çıkarma eylemi hayvan düşmanlığı değil, aksine insan sağlığını önemseme ve hayvanları doğal yaşam alanlarına döndürmedir” dedi. Yaşanan olayın mecrasından çarptırılarak yalan yanlış bir şekilde kamuoyuna sunulduğunu savunan Kara, “Hak arama mücadelesi verenler haksız yere bir idareciyi linç etme girişimi yapılan hak mücadelesine en büyük ihanettir” ifadelerini kullanarak Müdür Yakup Moğul’a destek verdi.

Fotoğraflar: Susma Gazetesi

İlgili haberler
Sağlıkta şiddet artıyor, sağlık emekçileri gerçek...

İktidarın sağlık emekçilerini itibarsızlaştıran dili ve etkin bir şiddet yasası olmaması sağlıkta şi...

Sağlık emekçileri neden çareyi yurt dışında arıyor...

Sağlık emekçileri mutsuz ve tükenmiş durumda. Bıçak eti de geçti kemikte. Güzel günler için mücadele...

Sistemin sorunlarını emekçilere, çözümü ‘vicdan’a...

Sağlıkta şiddetin en önemli nedenlerinden biri yanlış sağlık politikaları. Kadınlar sağlık hizmetind...