Sincan Fatih’te kadınlar buluştu: ‘Patronlara değil, kadınlara ve çocuklara ayrılsın’
Sincan Fatih'te kadınlar, kadına yönelik şiddeti ve aile yılını konuştu...

Sincan Fatih'te yaşayan kadınlar olarak kadına yönelik şiddeti konuşmak için Ekmek ve Gül’den Şükran Doğan ile buluştuk. Etkinlikte esas olarak aile yılı ve kadınlara etkileri üzerine konuşulurken kadınların yaşam koşulları da tartışıldı. Aile yılının temel hedefinin nüfus artırmak olduğunu ifade eden kadınlar bir çocuğun yetiştirilmesinin çok masraflı olduğunu ve çocuklarına gelecek sağlayamadıkları için çocuk yapmaktan çekindiklerini ifade ettiler.

Çocuğun beslenmesi, eğitim masraflarının da konuşulduğu etkinlikte Ekmek ve Gül tarafından başlatılan “okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” kampanyasının önemi de kadınlar tarafından dile getirildi. Etkinlikte ortaya çıkan ise kadınların neredeyse hepsinin, devletin imkanlarının buna yeteceğinin ve istendiği takdirde çocuklara yemek sağlanabileceğinin farkında olmasıydı. Ama kadınlar bu imkanların yoksul ailelerin çocukları için değil, patronların ihtiyaçlarına kullanıldığının da farkındaydı. Bu durum, toplantıdaki kadınların aynı anda "Yemek veremiyor değil, vermiyor" demesiyle de görünür oldu.

Sorunlarımızın çözümü için mücadele gerekli

Doğan kadınlar üzerinde hükümet tarafından oluşturulan baskının kapitalist sistemden kaynaklandığını anlatırken, bunu sürdürebilmek için kadınların nasıl davranacağına, kaç çocuk doğuracağına, bu çocukları nasıl doğuracağına karar verdiğini, diğer yandan kadınları esnek ve güvencesiz çalışmaya mahkum ettiğini belirtti. Aile yılı, iktidar tarafından kadınlar için iyi bir şey olarak anlatılsa da bunun kadınların üzerindeki baskıyı artırdığını ve buna karşı kadınların bir araya gelmesi gerektiğini konuştuk. Kadın olmaktan dolayı yaşadığımız sorunların ancak toplumsal olarak çözülebileceğini ve erkeklere caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini tartışırken etkinlikte eşitlik ilişkisi tam anlamıyla kurulmadan yaşadığımız sorunların çözülemeyeceği ve bunun için de mücadelenin gerekli olduğu sonucu ortaya çıktı.

Fotoğraf: Evrensel (arşiv)

İlgili haberler
Sincanlı kadınlarla, yaşanan kadın cinayetini konuştuk

Sincan’da geçtiğimiz günlerde bir kadın evli olduğu erkek tarafından silahla vurularak öldürüldü. Sincan’da yaşayan kadınlarla yaşananlara dair konuştuk.

Sincanlı kadınlar nasıl bir dünya istiyor?

Kadınlara bir dert sor bin ‘ah’ işit! Kadınlara “Nasıl bir dünyada yaşamak istersiniz?” sorusunu sorduk.

Sincanlı kadınlar: Kapımızı çalmasınlar

Sincan’da kadınlara yerel seçimler için fikirlerini sorduk, hemen hepsi ekonomik krizin etkilerini anlatıyor ve ‘krizi çıkaranlara, cebimizi yakanlara oy yok’ diyorlar.


Editörden