En çok kadın ve çocuklara yönelik işlenen suçların haberleri engellendi
Mahkeme tarafından erişim engeli getirilen içeriklerin büyük çoğunluğu cinayet, fiziksel ve psikolojik şiddet, cinsel istismar, tehdit ve zorbalık oldu.

Free Web Turkey’de yayınlanan Ali Safa Korkut ve Armağan Tezel’in hazırladığı rapora göre 1 Ocak 2022 ile 8 Mart 2024 tarihleri arasında kadın ve çocuklara yönelik işlenen suçlara dair bin 188 haber, sosyal medya paylaşımı, Google arama motoru sonucu ve alan adına erişim engeli getirildi. Erişim engeli getirilen içeriklerin büyük çoğunluğu cinayet, fiziksel ve psikolojik şiddet, cinsel istismar, tehdit ve zorbalık oldu.

Erişim engeli getirilen içeriklerin 624’ü haber, 561’i sosyal medya paylaşımları, 2’si Google arama motoru sonuçlarıydı.



EN ÇOK ERİŞİM ENGELİ İSTİSMAR HABERLERİNE

Mahkeme kararları sonucu erişim engeli getirilen içeriklerin başında istismarı konu edinen haber ve sosyal medya paylaşımları geliyor. Rapora göre çocuk ve kadınları hedef alan istismar suçlarını konu edinen 554 haber ve sosyal medya paylaşımı, 20 farklı mahkeme kararıyla erişime engellendi.

İstismarın ardından en fazla erişim engeli kararı 273 içerikle kadınlara ve çocuklara yönelik işlenen zorbalık suçlarını konu aldı. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet suçlarını konu edinen 255 haber ve sosyal medya içeriği, kadın ve çocukların öldürülmesine dair 90 haber ve paylaşıma da erişim engeli getirildi.

8 Mart’tan sonra da biri kadına yönelik cinsel istismar, biri çocuğa yönelik cinsel istismar olmak üzere iki habere daha erişim engeli getirildi.

Rapora göre en çok erişim engeli kararı veren hakimlik 148 karar ile İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliği olurken, onun ardından 127 kararla Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği ve 112 kararla İzmir 6. Sulh Ceza hakimliği geldi.

Görseller: Canva Pro Kolaj