Nilay Kotan 42 yaşındaydı. Çocuk yaşta çalışmaya başlayan Nilay, bir tekstil atölyesinde işçi olarak çalışıyordu. Hayatı boyunca mücadele etmişti; boşandıktan sonra kızını tek başına büyütmüş, hayata sıkı sıkıya tutunmuştu. Ama yıllardır kendisini tehdit eden bir erkek, pazar sabahı karşısına ve Nilay’a 15 el ateş ederek öldürdü. Eski sevgilisi olduğu iddia edilen 64 yaşındaki Ali K. cinayetin ardından kaçtı, ancak kısa süre içinde Silivri’de yakalandı ve tutuklandı.
Koruma talebi görmezden gelindi
Nilay Kotan’ın kuzeni Ali Kotan Nilay’ı anlatırken, “Hep gülerdi, etrafındaki insanlara yardım ederdi. Doğayı, hayvanları çok severdi. Yaşamayı seviyordu. Yaşam hakkını elinden aldılar” ifadelerini kullandı. İşçi arkadaşlarının, ustalarının, birlikte çalıştığı kadınların hepsinin cenazeye geldiğini söyleyen Kotan, “Herkes aynı şeyi söyledi: Nilay hayat dolu bir kadındı” dedi.
Nilay’ın, Ali K. ile iki üç yıl önce tanıştığını anlatan Kotan, “Biz yeni öğrendik. Son bir yıldır Nilay ayrılmaya çalışıyormuş. Çünkü adamın evli olduğunu öğrenmiş. Ondan sonra da zaten her şey kabusa dönmüş. Sürekli takip, taciz, tehdit...”
Nilay’ın cinayetten yalnızca birkaç gün önce polise gittiğini dile getiren Kotan, “Koruma talep etmek istemiş, tehdit edildiğini anlatmış. Tabi biz bunu olaydan sonra, kızından duyduk. Polis, ‘Biz bu konuda işlem yapamayız, savcılığa gitmen gerekiyor’ demiş. Savcılığa gidememiş muhtemelen. Çünkü sistemde dilekçesi yok. Ama karakola gittiğini kesin biliyoruz. Kızına da söylemiş. Belki korktu, belki erteledi. Yani aslında yardım istemiş. Ama yine o bildiğimiz tablo: Kadın karakola gidiyor, savcılığa yönlendiriliyor. O arada boşlukta kalıyor. Kimse elinden tutmuyor. Nilay da o aralıkta öldürüldü” diyerek Nilay’ın hayatının nasıl hiçe sayıldığını anlattı.
Devlet korumadıkça kadınlar katledilmeye devam edecek
Ali K.’nın pazar sabahı 08.55 civarı evin önüne pusu kurduğunu anlatan Kotan, “Arabayla gelmiş. Nilay evden çıkar çıkmaz silahını çekmiş, 15 mermi sıkmış. Çocuğu oracıkta öldürdü. Yani düşünün; işe gitmeye hazırlanıyor, hayatın içinde, gündüz vakti. O kadar soğukkanlı, o kadar planlı ki. Polis kayıtlarında, savcılıkta katilin geçmişte de sabıka kaydı olduğu görülüyormuş: yaralama, tehdit… İnsan ayrılır, anlaşamaz. Ama bir insanı, sırf ayrılmak istedi diye sokak ortasında kurşunlayamazsın. Bu kabul edilemez” dedi.
Ali K.’nın daha sonra olay yerinden kaçtığını ifade eden Ali Kotan, “Katil Silivri’de yakalandı, tutuklandı. Ama içimiz soğumayacak. Her gün öldürülen kadınlar gibi bugün ateş, bizim ocağımıza düştü. Biz her gün haberlerde izliyorduk, ‘Yine bir kadın öldürüldü’ diyorduk. Ama insanın başına gelince anlıyor. Bu sistemin, kadını korumayan zihniyetinin sonucu bu. Yarın başka bir Nilay, başka bir kadın daha öldürülecek. Çünkü devletin koruma zinciri yok. Çünkü bir kadın tehdit edildiğinde hâlâ ‘savcılığa git’ deniyor” ifadelerini kullandı.
Kotan dava sürecinin başlayacağını belirterek sürecin takipçisi olacaklarını söyledi ve ekledi: “Adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Ama biliyoruz ki hiçbir ceza Nilay’ı geri getirmeyecek.”
6284 uygulanmadı
6284 Sayılı Kanun’a göre şiddete uğrayan ya da uğrama tehdidiyle karşı karşıya kalan kadınlar, geçici koruma tedbiri talebi ile kolluk kuvvetlerine başvurabilir. Geçici koruma tedbiri, kolluk kuvvetlerinin refakatinde kadınların güvenliğinin sağlanmasını sağlar. Kadınların mahkemeye başvurma imkanlarının olmadığı ya da hakim kararını bekleyemeyecekleri acil durumlarda kolluk geçici olarak uzaklaştırma, koruma ya da barınma gibi tedbirleri derhal alabilir. Nilay’ın kolluk kuvvetlerine başvurduktan sonra kolluğun “Bu konuda işlem yapamayız” ifadesini kullanması, kolluğun ihmalini açık bir şekilde göstermektedir.
Fotoğraf: DHA
İlgili haberler
Katledilen Nilay Kotan'ın cenazesini kadınlar taşıdı
İstanbul Kağıthane'de Ali K. tarafından silahla katledilen Nilay Kotan'ın cenazesi kadınlar tarafından taşındı.
6284 kadınlara neler sağlıyor?
Ahmet Kural tarafından şiddete maruz bırakılan Sıla’nın da başvurduğu 6284 sayılı Şiddetin Önlenmesini Yasası kadınlara ne sağlıyor? Hükümet yasayı neden hedef alıyor? Selin Nakıpoğlu ile konuştuk.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN























