
Bazı Kanunlarda ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş görüşmeye katılmadı.
Kabul edilen teklif, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini yayınları inceleme, mealleri denetleme ve dini günleri tespit etme gibi görevlerini yeniden düzenlerken öğrenci yurtları, eğitim kurumları, gençlik merkezleri ve kampları, ceza infaz kurumları, sağlık kuruluşları, sosyal hizmet kurumları gibi yerlerde manevi danışmanlık ve din hizmeti sunulabilmesinin önünü açıyor. Bunun yanı sıra “ihtiyaç duyulan” yerlerde okuma salonu, aile ve dini rehberlik merkezi ve gençlik çalışmaları merkezleri açılabilmesi de öngörülüyor.
Aynı zamanda Din İşleri Yüksek Kurulu, Kur'an-ı Kerim meallerini talep üzerine inceleyecek ya da incelettirebilecek. Eğer yayın internet ortamındaysa Başkanlığın müracaatı üzerine, yetkili ve görevli yargı mercii bu yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararını verecek.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışılan teklif üzerine milletvekilleri özellikle Diyanet’in yetkilerinin ve “manevi hizmet” adı altında etki alanının genişletilmesine, hac ve umre ziyaretleri için harcanan paranın Sayıştay kontrolünden çıkartılmak istenmesine ilişkin sözler aldı.
İHTİYAÇ MANEVİ DANIŞMAN DEĞİL, PSİKOLOJİK DESTEK
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, öğrenci yurtları, eğitim kurumları ve benzeri yerlerde planlanan manevi danışmalık ve din hizmetleri sunma ve ihtiyaç duyulduğunda okuma salonu, rehberlik merkezi gibi alanların açılmasını konu alan maddeye dair konuştu. Erdem, “Diyanet İşleri Başkanlığı 2013, 2015 ve 2023 yıllarında da Gençlik ve Spor Bakanlığıyla imzaladığı protokollerle KYK yurtlarında manevi danışmanlık ve rehberlik istasyonları açtı. Bu yurtlardan biri de Antalya Akdeniz Üniversitesindeki yurtlardı. Akdeniz Üniversitesi kampüsündeki KYK yurtlarında kalan ve manevi danışmanlık alan 3 öğrenci 2022 yılında intihar etti” dedi.
Öğrencilerin o dönemde kullandıkları ifadeleri hatırlatan Erdem, dini eğitime katılan öğrencilere çeşitli avantajlar sağlandığını, öğrencilerin dini baskı ile karşı karşıya kaldıklarını, zorla namaza götürüldüklerini hatırlattı ve ekledi: “Sonuç ne oldu? 3 öğrenci intihar etti, o yurttaki manevi danışmanlık ofisi kapatılıp psikologlar görevlendirildi.” Öngörülen uygulamanın Milli Eğitim Bakanlığının müfredat ve amaçlarına aykırı olduğunu belirten Erdem, “Okullarda dini konularda eğitim ve danışmanlık veren din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri, psikolojik danışma ve rehberlik alanlarında ise psikolojik danışman ve rehber öğretmenler bu görevi yerine getirmektedir. Hastaneler yine aynı şekilde. Hatta 11 kenti etkileyen depremin ardından bir yıl boyunca 15 binden fazla din görevlisi manevi danışman olarak bölgeye yollandı. Bu insanların barınma, eğitim, sağlık ihtiyacını karşılamayan iktidar psikolog da değil, manevi danışman gönderdi. Bu kabul edilir bir durum değil” dedi.
BÜTÇE BOL, DENETİM YOK
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, ilk olarak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen KHK’ların şimdi yasa olarak milletvekillerinin önüne gelmesini eleştirdi. Taslağın özellikle Diyanet İşleri Başkanlığının yetkilerinin genişletildiği kısmına yönelik bütçe sorununu da gündeme getirerek, “Yapılan düzenlemenin bütçeye ilave bir etkisi bulunmamaktadır." Ne demek arkadaşlar?” diye sordu.
TBMM İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ise Hac ve Umre mevsiminden sonra yapılan harcamaların Sayıştay denetiminden çıkartılmak istenmesine ilişkin konuşarak, “Bu Sayıştay denetimi niye çıkartıyorsunuz buradan, yani denetimsiz bir ortam mı istiyorsunuz siz?" diye sordu.
Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesine ilişkin başka bir söz CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba tarafından alındı. Ağbaba, “ Diyaneti biz konuşmuyoruz, Diyanet kendini bize konuşturuyor. Bütçesi 130 milyar 119 milyon, 6 bakanlığın gerisinde. Önceki yıl bütçesi yüzde 41 oranında artırılmış. İçişleri bakanlığı 96 milyar, Ticaret Bakanlığı 56 milyar, Dışişleri Bakanlığı 39 milyar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi 124 milyar, Diyanetin bütçesi 130 milyar” dedi. Diyanet’e verilen, internette bulunan Kur’an meallerine yönelik erişim engeli ya da içeriğin çıkartılması için yargıya başvurma yetkisine ilişkin konuşan Ağbaba, “Bunu yapıyorsunuz da kerametin kendinden menkul hocaların her gün yenisini yaptıkları paylaşımları da kaldırın arkadaşlar” dedi.
AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök söz alarak, Diyanet’e yönelik eleştirilerin dini yıpratmaya yönelik olduğunu ve bütçedeki artışın önemli olmadığını dile getirdi: “Vay efendim neymiş Diyanet İşleri Başkanımız şatafatla gidiyormuş, Audi A8'e biniyormuş, yok bütçesi yüzde... Evet, Diyanet İşleri Başkanlığı 1924 yılında kuruldu. 1924 yılında kurulduğunda genel bütçeden aldığı pay oranı yüzde 0,95. Bugün bu oran yüzde 1,1. Ha, ne olmuş?”
Fotoğraf: Google Street View
İlgili haberler
Yıllar içinde AKP’nin Diyanet projesi
'AKP, kendi ideolojik perspektifini örgütlemek üzere devlet kurumlarını örgütlüyor ve bunu en küçük...
Diyanet-Sen'in aile yılı eylem planında 6284 hedef...
Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız yaptığı basın açıklamasında, kadınları şiddete karşı koruyucu ö...
'Diyanet bastırdı, MEB dağıttı, müftülük propagand...
ÇEDES kapsamında Diyanet’in yayınlandığı ilkokul çocuklarına dağıtılan bir kitapta, ayetler eşliğind...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.