GÜNÜN BELLEĞİ: Valentina Vladimirovna Tereshkova
Valentina Vladimirovna Tereshkova Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) bayrağı altında uzaya çıkan ve dünyanın ilk kadın astronotu ünvanını kazanmış olan kozmonottur.

Valentina Vladimirovna Tereshkova, 6 Mart 1937 tarihinde, Yaroslavl Oblast’da dünyaya geldi. Annesi tekstil fabrikasında çalışan bir işçi, babası ise tarım sektöründe çalışan bir traktör sürücüsü olan Tereshkova, 1953 yılında, liseyi yarıda bırakarak tekstil fabrikasında çalışmaya başladı, bir yandan da özel eğitim aldı.

Amatör bir paraşütçü olan olan Tereshkova, aynı zamanda Sosyalist Gençler Birliği (Komsomol)’un da sekreterlik görevini yürüttü. Babasının II. Dünya Savaşı’nda, Finlandiya Cephesi’nde hayatını kaybetmiş bir asker olması ve şahsi özellikleri birleşince, SSCB’nin uzay programı için aradığı kadınlar arasında yer aldı.

Sergey Korolyov başkanlığındaki Sovyet uzay araştırmaları birimi, 1961 yılında, Yuri Gagarin’in gerçekleştirdiği uzay uçuşunun ardından, kadın astronotların bu uçuşlara vereceği fiziksel ve zihinsel tepkileri incelemek için uzaya kadın astronot göndermeyi kararlaştırdı. Tereshkova’nın da içinde bulunduğu 5 kadın, bu iş için seçildi.


Uzun eğitimlerden sonra Tereshkova, 16 Haziran 1963 tarihinde, Vostok 6 adlı uzay mekiği ile uçuşunu gerçekleştirerek uzaya çıkan ilk kadın astronot oldu. Dünyanın yörüngesinde 48 tam tur atan ve yaklaşık olarak üç gün boyunca uzayda kalan astronot, uzay mekiğinden ayrıldıktan sonra, paraşütle Orta Asya’ya iniş yaptı. Yolculuğu sırasında çektiği fotograflar, daha sonra astronomlar tarafından araştırmalarında kullanıldı.

Vosvok 6 ile olan uçuşundan sonra Zhukovsky Air Force Academy’de havacılık dersleri alan Tereshkova, 1966 yılında kozmonot/mühendis olarak mezun oldu ve 1977 yılında, mühendislik alanında doktorasını tamamladı.


Uzaydan dönmesinin ardından dünyanın pek çok ülkesinden ziyaret teklifleri alan ve Sovyet Hükümetinin de desteklemesi ile dünyayı dolaşan Tereshkova, pek çok onur ödülünün yanı sıra, Sovyet Kahramanlık Madalyasını da almaya hak kazandı. Uzay yolcuğunun ardından Komünist Parti ile siyasi hayata da atılan başarılı kadın astronot, Rus halkının gözünde milli bir kahraman olarak yaşadı.

Kaynak: bolgegundem.com


İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Cibali Tütün Fabrikası'nda 3500 işç...

Neredeyse yarısını kadınların oluşturduğu Cibali Tütün Fabrikası’nda 3 bin 500 işçi bundan tam 57 yı...

Engels’in Jenny Marx’ın ölümü üzerine yazdığı mekt...

Karl Marx'ın büyük kızı Jenny Caroline Longuet-Marx 11 Ocak 1883'te öldü. Ölümünün ardından Engels'i...

GÜNÜN BELLEĞİ: ABD’nin ilk kadın inşaat mühendisi

ABD’nin ilk kadın inşaat mühendisi ve kadın haklarının kararlı savunucusu Nora Stanton Blatch Barney...