İÇİMİZDEN BİRİ

Yoksulluk dolu yaşamı mücadeleyle geçmiş bir kadın Mihri. Şimdi o mücadeleyi çalıştığı deri fabrikasındaki tüm işçilerin sendikalaşması için veriyor.

TikTok’ta gece saat birde ‘Keşfet’ime düşen yayınlardan biriydi Nesrin’inki. Bir yandan baskıdan çıkan tişörtleri dizerken bir yandan da canlı yayında ona sorulan sorulara yanıt veriyordu...

Kötü çalışma koşulları altında tekstil işçiliği yapan Deniz, bu koşullara boyun eğmeme mücadelesi verirken, akrabasının tacizleriyle yaşamı altüst olsa da direncinden vazgeçmemiş.

İşsizlik, çocuk bakımı, yoksulluk içinde eğitimden yararlanma çabası… Adana’da Fatma ve Esra’nın yaşamı memleket tablosu gibi…

Seher, iki çocuğuna tek başına bakmaya çalışan bir işçi. Sözde geçirildiği kadroyla ücreti zaten her gün erirken, şimdi de kısa çalışma ödeneğinden dertli.
BELLEK

Politikacı, pedagog, yazar ve kararlı savaş karşıtı Anna Siemsen 18 Ocak 1882’de Vestfalya’da Hamm yakınlarında doğdu.

Döneminin en önemli evlilik ve aile hukuku uzmanlarından biri, ilk atanan kadın hakimlerden Marie Munk Nazi Almanyası’nda Yahudi olduğu için görevden alındı ve sürgün edildi.

Sukhareva, doktorlar Kanner ve Asperger'den yıllar önce otizmi karakterize etti. Otizmin tarihçesi anlatılırken Kanner ve Asperger üzerinde durulurken Sukhareva’dan neden hiç bahsedilmiyor?

Nazi Almanyası tarafından kitapları yasaklanan yazar Alma Maximiliane Karlin, 71 yıl önce bugün hayatını kaybetti

Tülin Tankut, doğum gününde -12 Ocak- anılarındaki Leyla Erbil'i Kadın Eserleri Kütüphanesi'ne yazdı.
MEKTUP

Kod-29 gerekçesiyle işten atılan bir belediye işçisi kadın yazdı: ‘Ne ile suçlandığımı bilmeden yüz kızartıcı suç ile suçlanıyorum. Benimle beraber işten atılan yedi kadının sesi olmak istiyorum.’

‘Elbette kolay değildir bu grev günlerinde ev geçindirmek, ama sen sevgili kız kardeşim, eşinin mücadelesinde ona destek verirsen o patron karşısında, daha fazla direnecektir.’

Etimesgut’tan bir öğretmen anlatıyor; sokak ortasında uygulanan bir şiddetin ona düşündürdükleri, istismara uğrayan bir öğrencisini ‘susturan’ toplumsal baskıların ağırlığı… Peki ne yapmalı?

Asgari ücret zammı karşısında hayal kırıklığına uğradığını söyleyen kadın işçi: ‘İşveren, devlet desteğiyle cebini doldurdu. Biz ise geçinebilmek için sürekli bir şeylerden kısma çabasındayız.’

Liseli bir kız kardeşimiz sesleniyor: Beni defalarca hem sözlü hem fiziksel olarak taciz eden, onu istemediğim için bana evimi yaşanmaz kılmaya çalışan bu kişi hakkında uzaklaştırma talep ediyorum.
DERGİMİZDEN

2021 yılının ilk Ekmek ve Gül'ü çıktı!

2021, insan olduğumuzu, insanca yaşama hakkımız olduğunu, haklarımızın gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini daha çok konuşacağımız, bunun için daha çok mücadele edeceğimiz bir yıl olacak.

Patronların bir sınıf olduğu kolay anlaşılıyor. Oysa işçilerin de bir sınıf olduğunu anlatmaya gelince iş o kadar basit olmuyor. ‘Keşke’ ifadelerine takılı kalıyor cümleler. ‘Keşke herkes birleşse…’

Bir tarafta ağır çalışma koşullarından, zorunlu mesailerden hali kalmayan, borç batağına saplanmış işçiler, diğer tarafta Cengiz Holding’in silinen vergileri ve işçilerin biriken öfkesi...

Pandemi boyunca üretime devam eden, devletten teşvik üstüne teşvik alan ve kârlarına kâr katarak büyüyen büyük markalara çalışan işçi kadınlar için büyüyen tek şey borçları oldu.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.