İÇİMİZDEN BİRİ

Pandemi ve işsizlikle birlikte İstanbul’daki yaşamlarını bırakıp Artvin’e göçen Neziha ve ailesinin, çay toplamayı bilmezken çay toplayarak yaşamlarını devam ettirme mücadelesini okuyacaksınız.

13 yaşından beri tekstil işçisi Aliye, yokluğa, şiddete, sıkışmışlığa, ümitsizliğe katlanmamayı seçen bir kadın. Şimdi kursağında bırakılan hayalleri gerçekleştiriyor. Dayanışma ise en büyük dayanağı…

Hatice’nin şiddet, aşağılanma, yok sayılma ile geçen hayatında kırılma noktası canına tak ettiği nokta olmuş. Onun zorluklarla bezeli hayatını değiştirmesini sağlayan, kendine güvenmeyi öğrenmesi…

Britanya’daki tüm iş yerlerindeki işçilerin ücretlerinin ve koşullarının iyileştirilmesi, iş güvencesinin artırılması için pratik planların ardında Sharon Graham var. Graham ile tanışın.

Yoksulluk dolu yaşamı mücadeleyle geçmiş bir kadın Mihri. Şimdi o mücadeleyi çalıştığı deri fabrikasındaki tüm işçilerin sendikalaşması için veriyor.
BELLEK

Güney Afrika’da doğan ancak Botsvana’nın en önemli yazarı olarak kabul edilen Bessie Amelia Emery Head, yıllarca sürgün hayatı yaşadı, yoksulluk çekti. Yapıtlarında ırkçılığı ve kadınları konu edindi.

Rosa Luxemburg’un arkadaşı, sekreteri, kuryesi Mathilde Jacob 8 Mart 1873’te doğdu, 14 Nisan 1943'te Theresienstadt Toplama Kampı'nda öldü.

Fransız Devrimi’nin kadın sembollerinden Anne-Lucile-Philippe Desmoulins, 13 Nisan 1794’te Paris’te giyotinle idam edildi.

Kolombiyalı ünlü yazar Gabrial Garcia Marquez onu şöyle tanımlıyor: Göz kamaştırıcı bir dille, günümüzün edebiyatlarında bulunmayan bir güzellikte ve sağlamlıkta romanlar yazan görünmez kadın…

Yaşam boyu halkının yaşadığı sorunları anlatma gayretinde olan Evrim Alataş, mücadeleyi de yaşamının hiçbir anından eksik etmedi. Hastalandığında bile...
MEKTUP

"İşten atmak yasak deyip Kod 29 ile binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açan iktidar ile sizi ücretsiz izin ile tehdit eden patronun dili aynı."

Ücretsiz iznin patronun elinde işçisinin sırtındaki kırbacı olmasına bir örnek daha: Sendikalaşma çalışması yürüten kadın işçi ücretsiz izne çıkarılıyor, işyerinde patron işçileri takip ettiriyor.

‘Biz Dicle Ekmek ve Gül’den kadınlar olarak bu toplumda varız söz sahibiyiz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.’

Ne yazık ki bir yıldır koruduğum çocuğum kovide yakalandı. Sınıflarında oğlum hariç 3 çocuk ve aile bireylerinde de bulaş oldu. 2 öğretmenleri pozitif.

Mamak’ta Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinde bir araya gelen kadınlar Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tartışırken hem endişelerini dile getirdi hem de önerilerini…
DERGİMİZDEN

Ekmek ve Gül'ün yeni sayısında kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına öfkelerini dile getirirken, haklarımız ve hayatlarımız için mücadeleyi nasıl ortaklaştıracağımızı da tartışıyor...

Kadınları toplumsal yaşamdan, siyasetten uzaklaştıran uygulamalara imza atıp İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekenlerin sıradaki diğer haklarımızı gasp etmesini beklemeye tahammülümüz yok artık!

Kadınların kazanımlarını açık hedef haline getiren, hükümetin önüne gericilik programlarını koyan çeşitli politik, dini mihraklar kadınlara saldırı programlarını yenilemenin hazırlığını yapmaktalar.

Pendik ve Tuzla Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalarda çalışan kadın işçiler, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının işçiler arasında nasıl tartışıl(ama)dığını anlatıyor…

Berivan Balkay, Esenyurt’ta depo işçisi kadınların İstanbul Sözleşmesi tartışmalarını ve ardından birlikte eylem alanında yaşadıkları dayanışmayı anlatıyor…
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.