Açlığına okumak…Verilen burs neye yetiyor ki?
KYK bursları ve kredileri açıklandı açıklanmasına da kaç kişi burs alabildi? Burs/kredi miktarı öğrencilerin okumaları, yaşayabilmeleri için yeterli mi? Adıyaman Üniversitesi öğrencileri anlatıyor…

Geçtiğimiz günlerde KYK burslarının açıklanmasının ardından bu karşılıksız bursu alamayan pek çok öğrenci geri ödeme zorunluluğu olan öğrenim kredisi almak zorunda kaldı. Önümüzdeki ay yurt fiyatlarına yapılacak zam oranı henüz belli değilken her sene gibi bu sene de burs ile aynı oranda zam yapılıp yapılmayacağı ise öğrenciler arasında merak konusu. Öğrenciler en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamazken ulaşıma, kozmetik ürünlere hatta tuvalet kağıdına dahi para yetiştiremez hale geldiler. Adıyaman Üniversitesi’nde okuyan ve KYK yurdunda kalan kadın öğrenciler geçim sıkıntısının sırtlarına bindirdiği yükü anlatıyor.

‘NE FOTOKOPİ ÇEKTİREBİLİYORUZ NE KİTAP ALABİLİYORUZ’

Matematik Bölümü öğrencilerinden Dilan, ailenin ilk üniversite öğrencisi. Burs almadan sadece ailesinin desteği ile geçinmeye çalışıyor. Onların desteği olmasa okuyabileceğini dahi düşünmüyor. 3 sene üst üste bursa başvurmuş fakat her sene öğrenim kredisi çıkmış: “Matematik Bölümü’nden mezun olanlara iş imkânı sağlanmıyor. Mezun olursam iş bulacağım dahi belli değilken sırtımda o kadar borçla ne yaparım?” diyerek sürekli değişen formasyon sisteminden dolayı mağdur olduklarını anlatıyor. “Önceden hocamızın istediği bir kitap pahalı ise fotokopi ile idare ederdik. Şimdi ne fotokopi çektirebiliyor ne de kitabı alabiliyoruz” sözleri kağıttaki fiyat artışının öğrencilerin hayatını nasıl etkilediğinin özeti. Artık öğrencilere kulak verilmesini ve onların sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor.

‘YOL PARASI YÜZÜNDEN AİLEMİN YANINA GİDEMİYORUM’

Yine Matematik Bölümü’nde okuyan Nur, konuştuğumuz öğrenciler arasında KYK bursu alan tek öğrenci. Tek avantajının kendisine öğrenim kredisi değil “burs” çıkması olduğunu söylüyor gülerek. Yurt parasını ailesinin ödediğini, temel ihtiyaçlarını ise burs ile karşılamaya çalıştığını anlatıyor. Burslara yapılan zam oranı ile ilgili “Yurtlara da zam yapılsın da ondan sonra görelim bursa zam yapılıp yapılmadığını. Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar” diyor. “Boş zamanım olsa da memlekete gidemiyorum. Yol ücreti neredeyse bir aylık bursum ile eş değer” diyerek pandemi öncesinde yol ücretinin şimdikinin dörtte biri kadar olduğunu söylüyor.

‘AİLEMDE 4 ÖĞRENCİDEN SADECE BİRİ BURS ALABİLDİ’

Kimya Teknolojisi Bölümünde okuyan Gülcan, birinci sınıf öğrencisi. Babası emekli; geçinemedikleri için ek işlerde çalışıyor. Mal varlıklarının olmadığını aksine çok borçları olmasına rağmen kendisine burs değil öğrenim kredisi çıktığını söylüyor. Evde üniversite okuyan dört kardeşten sadece birine burs çıkmış; “İhtiyacı olan kimseye burs çıkmadı. Madem ihtiyaca göre belirlenmiyor neye göre belirleniyor o zaman?” diyerek burs dağıtımının adil bir şekilde yapılmadığını düşündüğünü ifade ediyor. Ailesinden maddi destek almak zorunda kalması onu oldukça üzüyor. “Kendime en son ne zaman kıyafet aldım hatırlamıyorum. Gerçi kıyafet de istemiyorum aç kalmayayım yeter” diyerek şahsi ihtiyaçlarını dahi göz ardı ettiğini, iyi kötü demeden her şeyin en ucuzunu almaya çalıştığını anlatıyor.

Fotoğraf: ekmek ve gül

İlgili haberler
İşçi Semra’nın sorgulamaları: Yarı aç yarı tok, ne...

Metal işçisi Semra’nın evinde soba tütmüyor, evi de iş yeri de ısınmıyor… İzin yapmak, dinlenebilmek...

Sabrımız yüzde hiç, artık serde mücadele var

İkilem basit: Sürünerek hayatta kalmak mı, insanca yaşamak mı? İlk seçenek her gün daha fazla yoksul...

İMES’te kadın işçi olmak: Taciz, fazla mesai, düşü...

İMES’te çalışan kadın işçiler kötü çalışma koşullarının yanı sıra tacizden de bıkmış durumda. Tüm zo...