Ceplerimizi boşaltmadan tedavi olmak mümkün mü?
'Sağlık kadar sağlık için verdiğim ücret(ler) de stresi tetikliyor.'

Meme kanserinde erken teşhisin önemini sıklıkla duyuyoruz. Erken tanı için kontrol çok önemli ama elle yapılan meme kontrollerinden bahsetmiyorum. Düzenli aralıklarla genel cerrahiye gidilip muayene yapılmalı, ultrason ve mamografi ile kontrol sağlanmalı. Kadın sağlığına ayrılacak bütçe de burada mühim oluyor.

Kısa süre önce yaşadığım zorlu süreci sizlerle paylaşmak istiyorum. Sağ mememde belli belirsiz hissettiğim bir kitle ile paniğe kapılıp randevu almaya çalıştım. Randevu bulamama konusunda pek çoğumuz mağdur ve mustaribiz. En erken iki hafta sonraya randevu bulabildim. Daha fazla bu panikle yaşamamak için özel hastaneye gittim. Genel cerrahi muayene ücreti 900 lira. Oradan ultrasona yönlendirdiler bin lira. Özellikle tutarları belirtiyorum. Sağlık kadar sağlık için verdiğim ücret(ler) de stresi tetikliyor. Ultrason tanısından sonra biyopsi önerildi. 13 bin 900 lira. Daha yolun başındayken aldığım asgari ücretten arta kalan bin 100 liraydı. Bir çırpıda hemen ödeme yapamıyorsun tabii. Hastane kapısından kara kara düşünerek çıktım.

Araştırma hastanesine gitmeliydim ama muayene randevusu bulamazken diğer tetkikler için aylarca beklemek gerekiyordu. Bu süreç içinde işler daha kötüye gidebilir endişesiyle geri dönerek biyopsi yaptırdım. Kesin teşhis konulduktan sonra MR ve PET CT yaptırıldı o da 15 bin lira civarı. Bu süreçte devlet hastanesinden aldığım randevu günü ancak gelebildi. Kalabalıktan adım atılacak yer yok. Hastane seçmek için karar vermek üzere geri döndüm. Birkaç gün üstesinden nasıl gelebiliriz diye düşünerek karar verdik. Kanser hastalarına destekli başka özel bir hastaneye gittik. 6 ay sürecek kemoterapi maliyeti, muayene ücreti ile 15 bin lira tutarındaki paketi satın aldık. Özel sektöre yönlenmek zorunda kalırken bir taraftan da tedaviye harcanacak bütçe bizleri daha da sıkıntıya sokuyor. İlaçlar ve ameliyat masrafları daha hesapta değil.

Hastalıkla beraber tavsiyeler de çoğalmaya başladı. Sağlıklı beslen, en çok duyduğum önerilerden. Sağlıklı yaşamaya bütçe ayıramıyoruz, düşük bütçeyle yaşamaya çalışıyoruz. 75 m²’lik güneş görmeyen evlerde uyanıyoruz, tıka basa minibüsler ile işe yetişmeye çalışıyoruz, pazarın son saatlerini bekleyerek en ucuzundan meyve sebze almaya çalışıyoruz. Bizlere tavsiyelerden fazlası gerekiyor. 2023 yılında sağlık harcamalarına yaklaşık 696,8 milyar lira kaynak ayrılmışken, bizler hâlâ sağlımız için ceplerimizi, kartlarımızı boşaltıyoruz.

Fotoğraf: Freepik

İlgili haberler
Meme kanseri kabusumuz olmasın!

Dünyada kadınlar arasında yüzde 30’luk oranla en sık görülen kanser türü olan meme kanserini alt etm...

Kanser hastası Ayşe anlatıyor: Devlet sağlıkta da...

Çocuğuna tek başına bakmaya çalışan Ayşe'nin yaşamı, çağrıları, devletin kadınları güçlendirmek deği...

Bir sağlıkçının sağlık sistemiyle imtihanı

Sadece bir kişi ve bir hastalık üzerinden bu ülkedeki sağlık sistemi, hastaların karşılaştığı tablo...