Çocuklar da soruyor: Okul kantininde bu neyin kârı?
‘Maddi durumu olmayan çocuklar evden bile beslenme götüremezken okulda nasıl para verip öğlen yemeği yiyecek? Tek maaşlı ebeveynler nasıl gelecek verecek evlatlarına?’

Ben çocuklarımın babasından boşanalı beş yıl oldu. Kızım şu an 19 yaşında ve üniversite sınavını kazandı. Oğlum ise 11 yaşında, 6. sınıfa geçti. Ben ise ders saat ücretli öğretmenlik yapıyorum.

Gelen zamlarla birlikte maalesef her şey çok pahalı oldu. Maaşım zaten asgari ücretin altında. Oğlum okulda öğlen yemeği yiyemiyor çünkü ücretli. Evden götürdüğü kraker, meyve suyu, bir elma gibi sabah acil bir şekilde hazırladığım yiyecekleri yemek zorunda kalıyor. Bir gün para verdim, beslenme koyamadım, koyacak yiyeceğim de yoktu, zamanım da. Dersim erken başlamıştı o gün kantinden tost almış fakat yememiş bile. Akşam eve geldiğinde “Bir daha kantinden hiçbir şey almayacağım” dedi. Çünkü 10 lira verdiği kaşarlı tostun içine yok denecek kadar az peynir koyduklarını ve çok pahalı olduğunu söyledi. Daha 11 yaşında öyle bir söz söyledi ki inanın ben dondum kaldım. “Sen okul kantinisin ya, neyin kârını düşünüyorsun esnaf mısın sen!” diye sitem etti. Şimdi ben bir anne olarak soruyorum: Çocukların ücretsiz, nitelikli, sağlıklı bir eğitime erişimini devlet ücretsiz olarak sağlamalıyken neden Türkiye’de biz bunu yaşayamıyoruz? Üstelik maddi durumu olmayan çocuklar zaten evden bile beslenme götüremezken okulda nasıl para verip öğlen yemeği yiyecek? Okula giden çocuklar bu şekilde düzenli bir yemek yeme imkânları sağlayamadıktan sonra nasıl beslenecek bu çocuklar? Nasıl sağlıklı ve akıllı, okuyan, başarılı gençler olmalarını bekleyeceğiz? Geçinmek zaten çok zor hale gelmişken tek maaşlı ebeveynler nasıl gelecek verecek evlatlarına?

Görsel: Canva

İlgili haberler
Neden çocuklarımızın gözü başka çocukların aldıkla...

Çocuklarıma çikolata almamak için onlarla markete girmekten kaçınır oldum. En ucuz zincir marketlerd...

Dersi bölen tek şey teneffüs zili olmalı, çocuklar...

Türkiye’nin her köşesinde beslenmesi yeterli olmayan okula beslenmesiz gelen binlerce çocuk var. Olm...

Öğretmenleri tezgahtar, öğrencileri müşteri haline...

Devlet bütçesinden patronlara verilen paylar, iş eğitime gelince ne hikmetse olmuyor. Bunun yükünü ç...