Sincapların hikayesini okumak ister misiniz?
Gazi Mahallesi’nde bir araya gelen bir grup özel eğitim öğretmeni ve psikolog özel eğitim öğrencileri için dayanışmayla kurdukları Sincap Özel Eğitim Atölyesinin hikayesini anlatıyor.

Sincap, doğadaki en mücadeleci, en sadık canlılardan biri. Hayal, insan beyninin özgürlüğü. Sanat, var oluşumuzun dışarı yansıması. Birbiriyle çok ilgisiz görünse de bu kavramlar, bizim için et ve tırnak gibi… Hikayemiz bir hayalle başladı.

Gazi Mahallesi bölgesinde özel eğitime gereksinim duyan bireylere öğretmenlik yapan birkaç öğretmenin hayal kurmasıyla başladı. Bir rehabilitasyon kurumunda tanışan ve yine aynı kurumdan beraber ayrılan öğretmenler ‘Sincap’ hayal etti. Dediler ki, “Biz birbirimizi seviyoruz, iyi de bir dostluğumuz var. Bu dostluk bir şey üretmeli!” Üretmeli ama nasıl? Toplum tarafından yetersizliklerinden dolayı ötekileştirilen öğrencilerini düşündüler... “Gözlerin görmüyor, bir de sana iş vermişiz” diyen bakanı düşündüler. Her gün gazeteleri süsleyen okullarda ayrımcılığa uğrayan engelli öğrencilerin başlarına gelenleri anlatan haberleri düşündüler. Otizmli çocuk ve babasının dolmuştan kovuluşunu düşündüler. Down sendromlu gençlere yapılan istismarları düşündüler. Zincire bağlanan zihin yetersizliği bulunan insanları düşündüler. Parası olmadığı için ilaç alamayan MPS hastalığı bulunan çocukları düşündüler. Düşündükçe ‘sevgi ve dayanışma dolu’ Sincap’ı ortaya çıkardılar.

PEKİ SİNCAP NASIL BİR YER?
Sincap Özel Eğitim Atölyesi, özel eğitime gereksinim duyan bireylere ücretsiz hizmet veren, gönüllüğün ve kolektivizmin egemen olduğu, üreten ürettikçe var olan bir girişim. Kedisinden öğretmenine, öğretmeninden öğrencisine herkes eşit ve eşit sorumluluklara sahiptir. Üretmek önemsenir burada. Gönüllü tiyatro öğretmenimiz tiyatro sanatını öğretir. Gönüllü dans eğitmeni dans öğretir. Gönüllü psikoloğumuz bireysel terapi ve grup terapisi yapar. Özel eğitim öğretmenleri engel türü ve derecesi ne olursa olsun öğrencilerinin ihtiyacı olan eğitimi verir ve ailesine destek olur.

Sincap Özel Eğitim Atölyesindeki özel öğrenciler, tipik gelişim gösteren akranlarıyla beraberdir, kaynaşır, uyum süreçlerine destek olunur; yemeklerini temizliğini beraber yapar, bulaşıklarını beraber yıkarlar. Burada para geçmez, dayanışma geçer. (Ha pardon kaçak çay geçebilir.) Veliler bu sürecin en önemli parçasıdır ve veliler de üretmek zorundadır. Bazen bir kostüm üretir, bazen yemek olarak bir yaprak sarması… 

Yalnız yanlış anlaşılmasın Sincap’ın felsefesinde “Siz engellisiniz hadi size yardım edelim” gibi bir yaklaşım söz konusu değildir. Sincap’ın yaratıcıları, meselenin şartları eşitlemek olduğunu savunur, öğrencilerine sosyal bir yaşam için fırsatlar sunmaya odaklanır. Öğrencilerinin üretici ve mutlu bireyler haline gelmelerini amaçlar. Toplumun engelli algısının ve olumsuz tutumlarının istenen yönde değişmesi için topyekün bir seferberliğe ihtiyaç duyulduğunu haykırır. İşte bu ilkelerle başladık yolumuza.


BİZİMLE BİR ÇAYA NE DERSİNİZ?
Başlarken dediğimiz gibi birkaç öğretmenin kendi çabasıydı bu. Adı atölyeydi… Düşünülenin ve hayal edilenin aksine Sincap gün geçtikçe büyüdü, dayanışmanın en büyük örneği oldu. İşler yolunda giderken niyetlerinin ne olduğunu anlamadığımız (!) anlamak da istemediğimiz kişi ya da kurumlar tarafından ruhsatsız olmamız nedeniyle üst üste tam 3 kez şikayet edildi. Şikayetler bir noktada bunalttığından olsa gerek, dernek olma kararımız oluştu.

Üyeden bol bir şey yoktu, ama burası öğrencilerin kendisini var edebildiği, değişip geliştiği, adımlarını daha sağlam attığı öğrencilerin olmalıydı... Öyle de oldu. Dernek yöneticilerinin büyük bir kısmı öğrencilerimizden oluştu. Şu an; hayalin gerçekleşmesinde katkıda bulunan öğretmenler, akşam iş çıkışlarında derneğe geldiklerinde kendilerine gerek bile kalmadığını görüyor.
Tek başına ya da arkadaşları ile sinemaya gidemeyen, ihtiyaçlarını karşılamak için alışverişe çıkamayan, konferansa katılamayan, konser dinleyemeyen, faturasını yatıramayan, çalışamayan öğrencilerimiz şimdi bir dernek yönetiyor. Postmodern toplumun ‘mükemmel beden’ kavramına nanik çıkarıyor öğrenciler. Toplumsal şuurun arka planındaki mükemmellik arzusu, Sincap’ın gündeminde bile değil.
Bu yazılanları okumak başka, yaşamak bambaşka. Bu deneyimin bir parçası olmaksa hiç zor değil. Bizimle bir çay için... Çaylar bizden...

Adresimiz: 75. Yıl Mahallesi Millet Caddesi No: 7 (Garanti Bankasının karşı sokağı) SULTANGAZİ


İlgili haberler
Kadın eğitimciler anlatıyor: Cinsiyetçi ve baskıcı...

Kadın eğitimciler, eğitimin durumunu ve öğrencilere yansımasını değerlendirdi...

Çocuklarımızın eğitimi için endişeliyiz

Eğitimde ‘reform' süslemesiyle sunulan müfredat değişiklikleri aileleri endişelendiriyor. Çocuklarıy...

Bu atölye dayanışma atölyesi

Gazi Mahallesi’nde faaliyet yürüten, dayanışma ile sürdürülen Sincap Kafe Özel Eğitim ve Tasarım Atö...