25 Kasım’a, Onur Yürüyüşü'ne, 1 Mayıs’a katılmak ‘suç’, yasal parti üyeliği yasadışı sayıldı
Eskişehir merkezli düzenlenen operasyonda gözaltına alınanların 25 Kasım, 1 Mayıs eylemlerine katılmaları suç sebebi sayıldı

Eskişehir ve İstanbul merkezli eş zamanlı iki operasyonda gözaltına alınan 23 kişiden aralarında Yeşil Sol Parti milletvekili adaylarından Müslüm Koyun , ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, ETHA haber ajansından Nadiye Gürbüz olmak üzere 7 kişi tutuklandı. Yeşil Sol Parti İzmir milletvekili adayı Arefe Meryem Yıldırım, İstanbul 1. Bölge milletvekili adayı Burcu Ayyıldız'ında aralarında olduğu  7 kişiye ev hapsi, 9 kişiye adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı verildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar, 8 Mart, 25 Kasım, 1 Mayıs, Onur Yürüyüşü eylemlerine katılmak, organize etmek, bu eylemlerin hazırlıklarını Polen Gençlik Evinde yapmak, atölyeler yapmak gerekçeleri ile suçlanıyorlar.

Eskişehir’de yapılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 kişi 8 Mart, 25 Kasım, 1 Mayıs, Onur Yürüyüşü eylemlerine katılmak, organize etmek, bu eylemlerin hazırlıklarını Polen Gençlik Evinde yapmak, atölyeler yapmak gerekçeleri ile suçlanıyorlar.

Eskişehir’de gözaltına alınanlardan yasa dışı örgüt üyesi olma suçlamasıyla Yeşil Sol Parti Eskişehir milletvekili adayı Müslüm Koyun hakkında tutuklama, Ebrar Uz, Hasan Polat, Uğur Ok, Yeşil Sol Parti İzmir milletvekili adayı Arefe Meryem Yıldırım, Tuncay Yıldırım Özen, Merve Havalı, Sude Çağlar hakkında ev hapsi, Deniz Konak ve Alperen Aktaş hakkında imza yurt dışı çıkış yasağı kararı verildi.

Sürece dair Ekmek ve Gül'e bilgi veren ESP Eş Genel Başkanı Avukat Özlem Gümüştaş, SGDF içerisinde yapılan tüm eylem ve etkinliklerin suçlama kapsamına alındığını ifade etti.

Depremle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde yapılan basın açıklaması, deprem dayanışması için ESP İstanbul il örgütünün yaptığı gönüllü çağrıları, Lc Waikiki mağazalarında Lc Waikiki işçileriyle dayanışma eylemleri, Cevahir AVM önündeki İşçi Emekçi Birliği'nin yaptığı eylem, Suruç 7.yıl anmaları, taziyeler, kimyasal silah kullanımına karşı Maltepe Gülsuyu’ndaki meşaleli yürüyüş gibi pek çok etkinlik ve eylem yasa dışı faaliyet gibi gösteriliyor.

İstanbul’da gözaltına alınan 13 kişiden ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Etkin Haber Ajansı editörlerinden Nadiye Gürbüz, SGDF’li Kalender Polat, Sinem Çelebi, Adnan Özcan ve Selvinaz Göçmez hakkında tutuklama kararı verildi. Sedrettin Polat, Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Adayı Burcu Ayyıldız ve Bedran Çoğaltay hakkında serbest bırakma kararı verildi. Fatma Deniz, Kerem Bükre, Leyla Can ve Serdal Işık hakkında adli kontrol kararı verildi. 10. Sulh Ceza Hakimliği’ndeki sorgu işlemleri ise devam ediyor.

‘ŞİMDİ YARGITAYDAN BAKTIM, YASAL BİR PARTİYMİŞ’
Gümüştaş, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü’nün sorgusunda “ESP terör örgütüne üye misiniz? Neden Lc Waikiki işçilerini ESP terör örgütü destekliyor?” gibi sorular sorulduğunu Tümüklü’nün partiyi anlatması ve eş başkanı olduğunu söylemesinin ardından mahkeme başkanının “Tamam Başkan Bey anlıyorum, Yargıtay’dan baktım şimdi, tamam yasal partiymiş” dediğini anlattı.

Gümüştaş bu operasyonların tesadüf de şaşırtıcı da olmadığını söyledi. “Seçim olmasaydı da AKP MHP rejiminin temel yönetme biçimi gözaltına almak, yasaklamak kapatmak. Twitter hesabı kapatmaktan parti kapatmaya, siyasetçi tutuklamaktan gazeteci tutuklamaya… Meşruiyet krizinin tetiklediği seçimi kaybetme korkusuyla bu yönteme daha güçlü sarılıyor” diyen Gümüştaş, operasyonların 1 Mayıs’tan hemen önce yapılmasının da manidar olduğunu belirtti. 1 Mayıs’ın seçim çalışmaları açısından da önemli bir gün olduğunu ifade eden Gümüştaş, “Alanlarda seçim çalışmasını ivmelendirdiğimiz birikim 1 Mayıs alanına yansıyacaktı. 1 Mayıs’a akacak enerjiyi bariyerleme, devrimcilerin sözünü sınırlandırmış oldular” dedi.

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
25 Kasım’a giderken kadınlar neler yaşıyor, hangi...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne giderken Emek Parti...

1 Mayıs 2023 | İzmir: Bu düzeni biz değiştireceğiz

İzmir’de 1 Mayıs sabah saatlerinde yerel kutlamalarla başladı. İlçelerde bir araya gelen işçi, emekç...