'6284 kayyum rektör için değil kadınlar için uygulansın' dedikleri için yargılananların adli kontrol tedbirleri kaldırıldı
Boğaziçi Üniversitesi kayyum rektörü Naci İnci’nin 6284 sayılı Yasa ile tedbir kararı aldırmasını protesto ettikleri için yargılanan Boğaziçili öğrencilerin adli kontrol tedbirleri kaldırıldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin atanmış rektörü Naci İnci’nin kendisini protesto eden öğrencilere 6284 sayılı Kanun'u kullanarak tedbir kararı alması üzerine arkadaşları için bir kez daha rektörlük binası önünde bir araya gelerek kadın katliamlarına dikkat çekmek için eylem yapan öğrenciler hakkında açılan davanın duruşması görüldü. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 60’ıncı Asliye Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya yargılanan 8 öğrenci ve avukatları katılırken, Boğaziçili öğrenciler de arkadaşlarını yalnız bırakmadı.

Dava öncesi adliye önünde bir araya gelen öğrenciler açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada “Katledilen kadınlar isyanımızdır, 6284’ü Naci için değil kadınlar için uygulatacağız” yazılı pankart taşındı. Öğrenciler adına açıklamayı okuyan Beliz İnce,  “Kendi anayasasını rafa kaldıran Saray bizlere açlık, ölüm ve sefaletten başka bir şey sunmamaktadır, buna karşı direnişe geçenleri ise kendi mahkemelerinde gerçekleştirdiği akıl almaz süreçlerle yargılamak istemektedir. Bugün burada 6284, tam adıyla Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Yönelik Kanun, kadınlar için uygulanmazken kayyum Naci için uygulanmasına karşı eyleme geçen bizler, yani direnişimiz yargılanmaya çalışılmaktadır” dedi.

Kadınların katledilmemek için aylarca beklediği tedbirlerin, kayyum Rektör Naci İnci için günler içinde çıkarıldığını ifade eden İnce, “6284’ün Saray’ın kuklası kayyum Naci için günler içinde çıkarılmasına karşı eyleme geçerek ‘Katledilen kadınların kanı elinizde’ dedik. Bugün bizi bu yüzden yargılamak isteyenlere isyanımız! İsyanımız her gün katledilmemizden, emeğimizin çalınmasından, kimliğimizin elimizden alınmasındandır. 8 Mart’a bu öfkeyle giderken tekrar söylüyoruz: Kampüslerden de, meydanlardan da, özgürlüğümüzden de İstanbul Sözleşmesinden de vazgeçmiyoruz, 6284’ü de Nacilere bırakmıyoruz!” şeklinde konuştu.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, 6284 sayılı Yasa'nın kadınları korumak üzere uygulanması gereken bir kanun olduğunu hatırlatan 8 kişi gösteri kanununa muhalefetten, 4’ü aynı zamanda kamu malına zarardan yargılanıyor.

Duruşmada söz alan öğrenciler o gün yaptıkları eylemde yaşanan kadın katliamlarına tepki göstermek istediklerini ve bunun suç oluşturmadığını belirterek beraatlerini talep etti.

Söz alan Ayşe Beliz İnce ise aleyhine hususları kabul etmediğini dile getirdi. İnce, “Eylem bizim Anayasal hakkımızdır. Suçsuzum beraatimi talep ediyorum” dedi.

Ardından söz alan Ayşe Beliz İnce’nin avukatı Mehmet Eroldu ise, İnce’nin olay sırasında taciz edildiğinden dolayı şikayetinin bulunduğunu hatırlattı. Mehmet, “Rektörlükte görevli Reyhan Keten yalan beyanlarda bulunduğuna dair tutanaklarımız var. Rektörlük binasına boyaları Reyhan Keten’in attığını düşünmekteyiz. Hukuka aykırı bir gösteri olmadığı için müvekkillerimin beraatlerini talep ediyorum” dedi.

Daha sonra söz alan Avukat Seher Eriş ise, kararın Anayasa ve kanunlara aykırı olduğunu belirterek mala zarar verme suçunun oluşmadığını dile getirdi. Seher, “Reyhan Keten’in beyanlarını kabul etmiyoruz. Müvekillerim Anayasal haklarını kullanmışlardır. Soruşturma aşamasında verilen adli kontrol kararının kaldırılmasını ve derhal beraat etmelerini talep ediyorum” diye belirtti.

Ardından söz alan iddia makamı, tanık Reyhan Keten’in dinlenmesini, eksik hususlarını giderilmesini ve adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti.

Son olarak söz alan mahkeme heyeti, adli kontrol tedbirlerin kaldırılmasına ve Reyhan Keten’in tanık olarak dinlenmesi için davet edilmesine karar vererek duruşmayı 25 Mayıs tarihine erteledi.

İlgili haberler
'6284 kayyum rektörleri değil kadınları korusun' d...

Kayyum rektör Naci İnci'nin 6284 sayılı Yasa'yı kullanıp öğrencilere tedbir kararı çıkarttırmasını p...

Çocukları şiddetten 6284 Sayılı Yasa korudu

Ankara’da aile içi şiddete ve istismara maruz kalan kardeşler, 6284 Sayılı Kanun sayesinde alınan ko...

İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...