BM’den Danıştay’a İstanbul Sözleşmesi çağrısı
Birleşmiş Milletler, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme konusunda Danıştay’a uzman görüşü sundu.

Birleşmiş Milletler, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme konusunda Danıştay’a sunduğu uzman görüşünde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının Türkiye’nin kadınların ve kız çocuklarının korunmasını düzenleyen diğer temel anlaşmalara ve yükümlülüklere bağlılığını tehdit ettiğine dikkat çekiliyor.

BM Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet, Sebepleri ve Sonuçları Özel Raportörü Reem Alsalem, BM Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Ayrımcılık Çalışma Grubu Başkanı-Raportörü Melissa Upreti ve BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi (CEDAW Komitesi) Başkanı Gladys Acosta Vargas’ın imzasıyla 20 Ağustos tarihli metinde, Danıştay’a Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını onaylayan ilk derece mahkemesi kararını bozmaya ve Türkiye’nin bir imzacı olarak İstanbul Sözleşmesi’ne bir an önce geri dönmesinin önünü açmaya çağrı yapıldı.

‘YANLIŞ YORUMLAMALARIN ÖNÜ AÇILDI’

Uzman görüşünde, “Türkiye Hükümeti’nin İstanbul Sözleşmesi ile ilgili artan dezenformasyon kampanyalarını önlemek için erken müdahalede bulunmamasını ve daha sonra Sözleşme’nin Türkiye ulusal mevzuatı üzerindeki etkisini yeterince açıklamak için hiçbir çaba gösterilmemiş olmasını esefle karşılıyoruz” denilerek, hükümetin bu tavrının “bazı grupların Sözleşme’nin amacını ve kapsamını Türkiye’nin sosyal ve ailevi değerleriyle bağdaşmadığı şeklinde kasten yanlış yorumlamalarına” olanak tanıdığı belirtiliyor.

Türkiye’nin kadınlara ve çocuklara yönelik şiddete ilişkin meseleleri “ailenin korunması” kapsamında ele almasının kadınların ve çocukların, aile içerisinde gerçekleşenler de dahil, bireyler olarak maruz kaldıkları şiddet risklerinin etkili bir şekilde tespit edilememesine neden olduğu ifade edildi.

6284’ÜN UYGULANMAMASI RİSKİ VAR!

Aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a (6284 sayılı Kanun) dair kafa karışıklığı yaratıp Kanun’un uygulanmaması riskini doğurduğuna dikkat çekildi, “6284 sayılı Kanun İstanbul Sözleşmesi’ne dayandığından, tüm hükümleri uygulanmadığı takdirde etkisi sınırlı olacaktır. Bu durum, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle birleştiğinde, toplumsal cinsiyete dayalı şiddette cezasızlığın endişe verici düzeylere yükselmesine yol açabilir” dendi.
Uzman görüşünde, sivil toplum ve diğer paydaşlarla daha geniş bir meclis tartışması veya istişaresinin yapılmamış olması da bir eksiklik olarak vurgulanıyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

BM Özel Raportörü Alsalem Türkiye ziyareti gözleml...

Birleşmiş Milletler Kadına ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet, Nedenleri ve Sonuçları Özel Raportörü...

Boşanmaya engel, aileye mahkum eden düzen!

Esenyalı Mahallesi’nde boşanma talebiyle derneğe gelen ve özellikle nafaka sürecine ilişkin pek çok...