Bütçede en son halk sağlığına bakılıyor: HPV aşısı ücretsiz olmalı
Kadınlarda rahim ağzı kanserini önleyen ve ücretsiz olacağı sözü verilen HPV aşısında yine adım yok. Sağlıkçılar, sağlık bütçesinin insan sağlığını öncelemediğine dikkat çekiyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan Sağlık Bakanlığının 2024 yılı bütçesi yine yetersiz kaldı. Yine sağlık bütçesinde tedavi edici sağlık hizmetlerine ayrılan pay, koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan payı katladı. Toplumun geniş kesimleri ve kadınlar açısından önemli olan koruyucu sağlık hizmetlerine bütçeden ayrılan payın oranı ise yüzde 28.6'ten yüzde 27.6'ya düştü. Sağlık Bakanlığı 2024 bütçesine ilişkin sağlık emek ve meslek örgütleri koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan payın yetersizliğine dikkat çekiyor.  


HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLAMADI 

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak, koruyucu sağlık hizmetlerinin özellikle anne ve çocuk sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyledi, öngörülen bütçeyi Ekmek ve Gül'e değerlendirdi. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamına giren aşıların çocukları ve kadınları doğrudan ilgilendirdiğini dile getiren Kavak “Özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı neredeyse yüzde 100 koruma sağlıyor” dedi. Seçim öncesi Sağlık Bakanının ücretsiz olacağı sözü verdiği HPV aşısı konusunda henüz adım atılmadığını dile getiren Kavak “Verilen söz tutulmadı. Dolayısıyla kadınlarda sık görülen rahim ağzı kanserini önleyecek aşı dünyada 90’ı aşkın ülkede ücretsiz olarak uygulanırken ülkemizde ücretsiz olması için adım atılmıyor. Bu yüzden birçok kadın HPV aşısını yaptıramıyor” diye konuştu. Sağlık Bakanlığının bütçeyi planlarken en son halkın sağlığına dikkat ettiğine vurgu yapan Kavak, “Sağlık bütçesi sağlıktan rant elde edilmenin yolu haline dönüşmüş durumda. Halkın sağlığını doğrudan ilgilendiren kısımlara ise yeterli bütçe ayrılmıyor” ifadelerini kullandı.   

SAĞLIK TARAMALARI ÜCRETSİZ OLMALI

Türkiye’de asgari ücret veya altında birçok kişinin yaşam sürdürdüğünü ve günden güne sağlığa erişimin zorlaştığını dile getiren Kavak, “Koruyucu sağlık hizmetleri tedaviden çok daha önemli bir yere sahip. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’na koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla pay ayırması için ısrar ediyoruz. Mesela kadınlarda en sık görülen meme kanserinde erken teşhis etkili. Dolayısıyla koruyucu sağlık hizmetleri kapsamına giren ‘erken teşhis’ açısından da bir düzenleme yapılmalı. Sağlık taramalarının ücretsiz olmadığı koşullarda kadınların meme kanseri gibi birçok hastalıktan erken evrede haberdar olmasının ve etkili tedavinin önü kesiliyor” diye konuştu.  

İNSAN SAĞLIĞI ÖNCELENMELİ 

Eskiden sağlık ocaklarında bulunan anne ve çocuk sağlığı bölümlerinin kaldırılmasının kadınların sağlığını tehlikeye attığını anlatan Kavak, “Eskiden doğum kontrol araçları ve yönetimleri de ücretsiz olarak sağlanıyordu. Bunun da kalkması kadınları sağlıksız ve hatta hayatlarını tehlikeye atacak merdiven altı yöntemlere mecbur bırakıyor. Özellikle cinsel sağlık konusu sanki sadece kadınları ilgilendiren bir meseleymiş gibi yaklaşılması kadınların üzerine yük üstüne yük bindiriyor. Dolayısıyla koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında cinsel sağlık ürünleri devlet tarafından ücretsiz karşılanmalı” ifadelerini kullanarak bütçenin kar ve sermayeyi değil insan sağlığını önceleyen bir şekilde hazırlanması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül- @FadimeKavak'ın Twitter hesabından alınmıştır

İlgili haberler
HPV aşısı ücretsiz olacak denildi zam yapıldı

Kadınların mücadelesi ve açtıkları davaları kazanmaları sonucu rahim ağzı kanserini engelleyen HPV a...

Meme kanseri riskini genetik testlerle anlamak müm...

Genetik ve Farmakoloji Uzmanı Dr. Gülay Özgön, meme kanserinde genetik testlerin hastalık tanısında...

Türkiye’de kürtaj deneyimleri: Kadınların bilgiye...

‘Kadınların Üreme Sağlığı Hizmetleri ve Kürtaj Deneyimleri’ araştırma raporu: Kadınların kürtaj hakk...