CFWIJ polis tarafından engellenen Evrensel muhabiri Eylem Nazlıer’e destek açıklaması yaptı
İstanbul’daki barış mitinginde polis müdahalesine maruz kalan Evrensel muhabiri Eylem Nazlıer’e CFWIJ’den destek açıklaması geldi: Güvenlik güçlerinin gazetecilere uyguladığı şiddeti kınıyoruz.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), İstanbul’daki 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde Muhabirimiz Eylem Nazlıer’in çekim yapmasının engellenmesine tepki gösterdi. Açıklamada, “Güvenlik güçlerinin gazetecilere uyguladığı baskı ve şiddeti kınıyoruz” denildi.

CFWIJ dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini, karşı karşıya kaldıkları tehditleri ve saldırıları, maruz kaldıkları taciz vakalarını kaydetmeye ve gazetecilerin haklarını savunmaya devam ediyor. Gazetecilere yönelik polis şiddetine dair şu açıklama yayımlandı:

“2021’in başından beri kadın gazetecilerin maruz kaldığı 21 ayrı polis şiddetini kaydettik. Polis şiddetine son verilmesi için 28 Temmuz’da başlattığımız imza kampanyamıza milletvekilleri, gazeteciler ve kanaat önderleri dahil 150’ye yakın imza topladık. Özellikle 1 Mayıs öncesi getirilen Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) genelgesiyle beraber kadın gazeteciler daha fazla polis baskısı ve şiddetine maruz kaldı. Bu vakalara son örnek ise 5 Eylül Pazar günü İstanbul’da yaşandı.

Eylem Nazlıer | Fotoğraf: Evrensel

‘BEŞ KADIN GAZETECİ ENGELLENDİ’

“İstanbul, Bakırköy’de Emek Barış ve Demokrasi Güçleri’nin düzenlemeyi planladığı 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin valilik tarafından engellenmesi üzerine Taksim Tünel’de yapılan basın açıklamasını takip eden gazeteciler polis tarafından ablukaya alınarak haber yapma hakları ihlal edildi.

En az beş kadın gazetecinin engellendiği eylemde, Evrensel gazetesi Muhabiri Eylem Nazlıer, İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı’nın protestocu bir kadına hakaret ettiği anları görüntülediği için polis şiddetine maruz kaldı. Gazetecinin çekim yapmasını engellemeye çalışan polis önce Nazlıer’in telefonuna el koymaya çalıştı, ardından basın kartını göstermesini istedi. Üç farklı basın kartını göstermesine rağmen ikna olmayan polis gazetecinin kimlik kartını da göstermesini talep etti.

Olay anını görüntülemek isteyen Yolculuk Gazetesi Muhabiri Buse Söğütlü’ye de polis müdahale etti. Nazlıer’e yapılan müdahaleyi çeken gazeteci, polis tarafından ittirilerek alandan uzaklaştırılmaya çalışıldı. CFWIJ olarak, güvenlik güçlerinin gazetecilere uyguladığı baskı ve şiddeti kınıyoruz.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul’da Emek Barış ve Demokrasi Güçleri’nin düzenleyeceği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin engellenmesi üzerine yapılan basın açıklamasına polis müdahale etmişti. Müdahaleyi görüntüleyen Muhabirimiz Eylem Nazlıer’in telefonuna polis zorla el koymaya çalıştı.

İlgili haberler
CFWIJ’den polis şiddetine karşı imza kampanyası: #...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu kadın gazetecilerin mesleklerini icra ederken alanda maruz bırakıldık...

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu: Afgan gazeteci kadı...

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu yaptığı açıklama ile risk altındaki Afgan gazeteci kadınlara koşulsuz...

Kadın gazetecilere yönelik en çok şiddet Türkiye,...

Temmuz ayında; 61 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı. En çok vaka kaydedilen üç...