Çiğli'de kadınlardan zamlara tepki
İzmir'de kadınlar zamları protesto etti: 'Çok kutsanan biyolojik özelliğimiz, ped fiyatlarına gelince hatırlanmıyor.'

Çiğli Kadın Platformu (ÇİKAP), ekonomik krize ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Çiğli Kasaplar Meydanı'ndaki açıklamada kadınlar, “Geçinemiyoruz isyandayız, zamlar geri alınsın ücretler arttırılsın” yazılı pankart taşıyarak, sık sık “Hijyenik ped lüks değil ihtiyaçtır”, “Zamlar geri alınsın” ve “İnsanca bir yaşam istiyoruz” sloganları attı.

Kadınlar adına açıklama yapan Nebahat Çelik, 2021 yılının son çeyreğinde hızla yükselişe geçen dolar kurunun, bütün mal ve hizmetleri fahiş bir şekilde yükselttiğini söyledi.

TÜİK verilerine göre 2021 yılı enflasyonunun yüzde 36,08, Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) verilerine göre ise yüzde 82,81 olduğuna dikkat çeken Çelik, “Biz kadınlar ise gerçek enflasyonu her gün çarşı ve pazarda alamadığımız şeylerde yaşayarak görüyoruz. Doların bir gecede düşürülmesinden birileri vurgun vururken, bu düşme mal ve hizmet fiyatlarına yansıtılmamıştır. Dövizin düşmesinden de yükselmesinden de birileri kazançlı çıkarken, bu asla biz kadınlar, işçiler, köylüler, emekliler, küçük esnaf değildir” dedi.

'KUTSANAN BİYOLOJİK ÖZELLİĞİMİZ PED FİYATLARINA GELİNCE HATIRLANMIYOR'

1 Ocak 2022 itibariyle kadınların gözlerini soğuk evlerinde zamlarla açtığını söyleyen Çelik, elektriğe yüzde 52 ile 130, doğal gaza yüzde 25 ile 50 arasında zam yapıldığını hatırlattı.

Akaryakıtta ise zamların rutin hale geldiğini ifade eden Çelik, “Bu zam furyasına karşılık ücretlere ve maaşlara yapılan artış, bu hükümetin, bu tek adam rejiminin tercihini kimden yana yaptığının açık göstergesidir” diye konuştu.

Ekonomik krizden, zamlardan, açlık ve yoksulluk sınırının altındaki ücret ve maaşlardan en çok kadınların etkilendiğini vurgulayan Çelik, şunları söyledi:

“Bu erkek egemen kapitalist düzende o kutsal ailenin bütün yükü bizim omuzlarımızda ve her gün sofraya ne konulacağının kaygısını biz kadınlar taşıyoruz. Biz bu yükü de bu kaygıyı da kabul etmiyoruz! Ancak aile deyince o çok kutsanan biyolojik özelliğimiz, ped fiyatlarına gelince hatırlanmıyor. Dünyanın birçok ülkesinde ücretsiz olan ve rahim ağzı kanserini yüzde 90 önlediği bilinen HPV aşısı ülkemizde hâlâ paralı. Yine ülkemizde her 10 kadından 1'i ekonomik nedenlerle ped alamaz hale gelmiş durumda. Mülteci ve göçmen kadınlar ise korkunç yoksulluğun açlığın ve şiddetin pençesinde.”

Çelik son olarak kadınların taleplerini şöyle sıraladı:

*Yoksulluk ve hayat pahalılığını durdurmak için başta kadınlar olmak üzere emekçileri koruyacak önlemler alınsın.

*Mal ve hizmetlere yapılan tüm zamlar geri alınsın ve yeni zamlar yapılmasın.

*Ücret ve maaşlar insanca yaşayacak bir düzeye getirilsin.

*Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın. 

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
'Yeni yıla hediyelerle gitmek isterdik ama belimiz...

İstanbul Şişli Mahmut Şevket Paşa Mahalleli kadınlar Mahmut Şevket Paşa parkındaki ağaçları fatura v...

Türk Metal üyesi binlerce işçi MESS'in sefalet zam...

Türk Metal üyesi binlerce metal işçisi, MESS'in yüzde 17'lik sefalet zammı dayatmasına karşı Kocaeli...

‘Ocak ayında gelecek zamlarla asgari ücretin anlam...

Emekli aylığıyla geçinen Ayla da işçi Ayşe’de belirlenen asgari ücretten memnun değil, çünkü zaten g...