Cinsel saldırı mağduru B’nin babasından çağrı: Adalet gecikmesin
Cinsel saldırı davasında somut delillere rağmen beraat kararı verilmesine mağdurun babası tepki gösteriyor: “Adalette neden bu kadar geç kalınıyor?”

2022 yılında açılan bir nitelikli cinsel saldırı davası, tüm delillere rağmen nasıl faillerin sözünün esas alındığını, cezasızlığın geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Şarkıcı Kurtuluş Kuş’un 19 yaşındaki B.’ye nitelikli cinsel saldırıda bulunmaktan yargılandığı davada sanık aleyhine olan tüm somut delillere rağmen beraat kararı verilmişti. Dava dosyasında ortaya konan delillerin hiçbiri, ne adli tıp raporunda cinsel ilişkide zorlama olduğunu ortaya koyan ciddi morluk ve yırtıkların saptanması, ne psikiyatri muayenesinde travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon tanısı konması ne de tutarlı tanık ifadeleri dikkate alınmıştı. Ailenin, aile bakanlığının ve savcılığın “sanığın beraatine karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı bulması” üzerine dosya İstinaf mahkemesine gitti. Şimdi İzmir Bölge Adliye Mahkemesinde hâlâ bir duruşma tarihi verilmesi bekleniyor. B.’nin babası Ö. “Adalette neden bu kadar geç kalınıyor?” diye soruyor.

DAVADA MHP BAĞLANTISI

Dava sürecinde bir anda direksiyonu sanığın lehine kıran gelişme ise, Kurtuluş Kuş’un Aydın MHP İl Başkanı Haluk Alıcık'ın kızı Avukat Melek Gökçen'e vekaletini vermesi ile oldu. Dava boyunca sürekli talep edilip kaldırılmayan yurt dışı yasağı Avukat Melek Gökçen’e vekalet verilmesinden iki hafta sonra tekrar talep edildiğinde kaldırıldı. Vekaletin ardından görülen karar duruşmasında savcı nitelikli cinsel istismardan ceza alması gerektiğini belirtti. Savcının mütalaasının vermesinin ardından sanık avukatları süre istedi. Araya giren adli tatilin ardından yapılan karar duruşmasında mahkeme heyeti başkanı “Kararıma tepki göstereni gözaltına alırım” dedi ve sanığın savunmasındaki argümanları gerekçe göstererek, diğer delilleri yok sayarak beraat kararı verdi. Karara tepki gösteren B.’nin babası Ö.’ye ters kelepçe yapılarak gözaltı işlemi uygulanmaya çalışıldı.

İstinafa yapılan başvuruların yanı sıra B.’nin ailesi somut delilleri göz ardı eden hakim hakkında Hakimler ve Savcılar Kuruluna (HSK) soruşturma açılması için şikayette bulundu. Ancak şikayetlerine bir yanıt aylar geçmesine rağmen gelmedi.

MAĞDUR SUÇLANARAK SANIK AKLANDI

Mahkeme verdiği kararı gerekçelendirirken de sanık yerine cinsel saldırı sırasında ve sonrasında mağdurun “nasıl davranması gerektiği” üzerinden bir kalıp oluşturup B.’yi, yargıladı. Mahkeme heyetince, polise 4 gün sonra başvurmuş olmasını “hayatın olağan akışına uygun” bulunmayıp, B.’nin cinsel saldırının ardından arkadaşlarının kendisini bulunduğu yerden almasını beklemesi, cinsel saldırı daha yaşanmadan önce odayı gören tanıkların “bir sorun yoktu” söylemleri beraat kararı gerekçesi yapıldı. Aynı zamanda gerekçeli kararın sanık savunmalarına çok benzerliği de dikkat çekti.

‘MAĞDURLAR OLAYDAN AYLAR, YILLAR SONRA BİLE ŞİKAYETTE BULUNABİLİR’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, verilen beraat kararının bozulması için verdiği İstinaf başvurusunda “Mağdurun olay tarihinde 4 gün sonra şikayetçi olmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtilmişse de 4 günlük sürenin makul süreyi aşmadığı kanaatindeyiz. Kaldı ki mağdurun somut olayın etkisini atlatmakta güçlük çektiği ifade edilmiştir, yalnızca bu husus dahi süreyi makul bir süre haline getirmektedir. Ayrıca somut olayın özelliğine göre 4 günlük sürenden çok daha uzun sürelerde, aylar ve hatta yıllar sonra mağdurların şikayette bulunması makul bir süre olarak karşılanabilecektir. İşbu süreler içerisinde ise saldırı neticesinde oluşan yaralanmaların iyileşmiş olacağı muhtemeldir. Mağdurun sunmuş olduğu kıyafetlerdeki zorlamalar ise birlikteliğin rıza dışı gerçekleştiğinin somut delili olduğu kanaatindeyiz. Dosya kapsamında katılanın yaralanması seviyesinde zorlamanın olduğu ve hatta tanık beyanlarıyla sabit olan kan lekelerini görmüş olduğu halde suçtan kurtulma gayesiyle sanığın suçlamayı inkar ettiği kanaatindeyiz. Dosya kapsamında mağdurun beyanları, mağdurun sanığa iftira atmasını gerektirecek dosya kapsamında herhangi bir delile rastlanmamış olması durumları birlikte değerlendirildiğinde yerel mahkemenin vermiş olduğu beraat kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer verildi.

‘ADALETİN SAĞLANMASINI İSTİYORUZ’

Verilen beraat kararına dair, Ekmek ve Gül’e konuşan B.’nin babası Ö., verilen beraat kararına dair “Ceza verilmesi gerekirken bu adama beraat verildi.  Torpille yapıldı bu. Son ana kadar mahkeme buna ceza verecekti, adli kontrol kararı ve yurt dışı yasağı kararı konuldu. Adli tatil girdi araya, ondan sonra karar duruşmasında bir anda hakim beraat kararı verdi. Müdahale oldu. MHP Aydın İl Başkanının kızı, daha bir yıllık avukat. Kırk yıllık bir avukatı varken dosyada daha Aydın'da yeni avukatlığa başlamış kişiyi niye dosyaya soktu? İş nerelere gelmiş, bir tecavüz davasında da mı torpil olacak yani?” diye soruyor.
Baba Ö. bir an önce İstinaf davasına tarih verilmesini ve adaletin sağlanmasını istiyor. “Adalet gecikiyor. Maalesef. Süre kazandılar. Ne zaman bitecek belli değil. Benim kızım 8-10 tane ilaç içiyor günde. Psikolojisi bozuk. Yanımızdan ayırmıyoruz. Çok zor bir süreç yaşıyoruz ama bunu gündeme getirip bir an önce duruşmanın görülmesini, adaletin sağlanmasını istiyoruz” diyen Ö. aynı zamanda basını, kamuoyunu dayanışmaya çağırıyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
HEDEP Milletvekili Perihan Koca: 'Çürümüşlük, erke...

19 yaşındaki B.B.'ye 'nitelikli cinsel saldırı'da bulunması üzerine kendisine dava açılan şarkıcı Ku...

Şiddet daha görünür, ama cezasızlık şiddeti artırı...

Kadınların nasıl giyinip nasıl konuşacağından, nerede gülüp ne zaman sokağa çıkacağına kadar görüş b...

Hastanede cinsel saldırı davası | Taciz sanığı ber...

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesinde görev yapan hemşireye cinsel saldırıda bulunmaktan yargılan...

‘Kadına yönelik şiddetin failleri cezasız kaldıkça...

Ankara Kadın Platformu, kadına yönelik suçlarda cezasızlığa karşı buluştu: 'Türkiye’de ve tüm dünya...