Deniz Poyraz davasında katile müebbet: Peki ya katilin arkasındaki güçler?
HDP İzmir il binasında Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer'e, müşteki avukatları olmadan yapılan "yargılamada", ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 9 yıl hapis cezası verildi.

HDP İzmir il binasına 17 Haziran 2021'de silahlı saldırı düzenleyerek parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 7’nci duruşması bugün Aliağa Şakran Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde bulunan salonda müşteki avukatları olmadan görüldü. Mahkeme heyeti, Gencer' i indirimsiz olarak "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Gencer'e "mala zarar verme" suçundan 4 yıl hapis, "konut dokunulmazlığını ihlali" suçundan 2 yıl hapis ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan da 3 sene hapis cezası verildi. Gencer toplamda ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 9 yıl hapis cezası almış oldu.

AVUKATSIZ YARGILAMA

Avukatlar ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, duruşma için yerleşke önüne geldi. Yetki belgeli avukatların duruşma salonuna girmesi için heyetle görüşme yapılmak istendi. Dava avukatlarından Mecit Yıldırım, mahkeme heyeti ile görüşme için dahi TBB Başkanı Erinç Sağkan’ın ve katılan vekillerinin içeri alınmadığını aktardı. Ardından yapılan görüşmede mahkeme heyeti, geçen duruşmada aldığı karar doğrultusunda yetki belgeli avukatları salona almayacağını söyledi. Bunun üzerine vekaleti olan avukatlar ile TBB Başkanı Sağkan ve TBB yönetimi de salondan çıkarak durumu protesto etti. Avukatlar cezaevi önünde "Savunma susmadı, susmayacak" diyerek oturma eylemi gerçekleştirdi.

Davada yargılama müşteki avukatları olmadan yapıldı.


DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA

Duruşma öncesi Şakran Cezaevi önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya, Deniz Poyraz'ın ailesinin yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay, Pero Dündar, Murat Çepni, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Başkanı Akın Birdal, EMEP, TÖP, Halkevleri, siyasi parti, insan hakları ve kadın örgütü temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
“TÜRKİYE TARİHİ SİYASİ CİNAYETLERLE DOLU”
Basın açıklamasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bu cinayet sıradan bir cinayet değildir. Bir kişinin hiç tanımadığını birini hunharca katletmesi ancak siyasi nedenlerle açıklanabilir” dedi.
Türkiye tarihinin siyasi cinayetlerle dolu olduğunu ifade eden Sancar, “Bu cinayetlerin arkasındaki bağlantılar, devlet ilişkileri araştırılmadığı için Türkiye katliamlarla dolmuştur. Daha önce işlenen siyasi cinayetlerin gerçek bağlantıları, koruyucuları ortaya çıkarılsa ülke bu durumda olmayacaktı” diye ekledi.
Soruşturma ve yargılama aşamasında gerekli araştırmaların yapılmadığını dile getiren Sancar, mahkeme heyetinin tutumunu da eleştirdi.
“HAKİKAT İÇİN BIKMADAN ÇALIŞACAĞIZ”
Sancar, “Bizim görevimiz hakikati ortaya çıkarmak için bıkmadan, yılmadan çalışmaktır. Yargı mensuplarına düşen ise tarihsel, vicdani ve hukuki görev ile hakikatin ortaya çıkarılmasıdır. Eğer bu yapılmazsa bir kez daha karanlık hakim olmaya devam edecek, bu ülkede yine siyasi cinayetler işlenecek. Beklentimiz hakimlerin vicdanlarına göre karar verip, devlet ve çete ilişkilerini ortaya çıkarmasıdır. Bunu yapmazlarsa biz davanın takipçisi olacağız. Hakikati ortaya çıkarmak için mücadelemize kesintisiz devam edeceğiz” diye konuştu.

Fotoğraflar: Özcan Yaman

İlgili haberler
HDP'ye saldırıda öldürülen Deniz Poyraz’ın annesi:...

HDP İzmir İl Örgütüne yönelik saldırıda öldürülen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, 'Yeter ne ka...

İşçi kadınlar adaletsizliğin en derinini yaşıyor!

Zahide Kiper, Esenyalı Mahallesi’nde işçi kadınların salgın sürecinde yaşadıklarını yansıtıyor: İşçi...

Kadın cinayeti davalarında yargının durumu

Nevin Yıldırım kararı nasıl değerlendirilmeli? Mahkeme Name Öztürk için ne diyecek? Kadın davalarınd...