Deri işçisi kadınlar: Emeğimizin hakkı, geleceğimiz için 1 Mayıs’a
Tuzla Deri Sanayi'de işçilerin sendikalaşma mücadelesi verdiği, patronun engellemeye çalıştığı İskefe fabrikası önünde 1 Mayıs kutlaması yapan deri işçileri arasındaki kadınlarla konuştuk.

Deriteks Sendikası, Tuzla’da bulunan Deri Sanayi’deki işçilere yaptığı çağrı ile 1 Mayıs’ı Deri Sanayideki İskefe fabrikası önünde kutladı. Deri Toplu Grup Sözleşmesinin imzalanması sonrası ve 1 Mayıs öncesi yapılan açıklamaya 300’ü aşkın deri işçisi katıldı. Kutlamada çeşitli fabrikalardan kadın işçiler de vardı.

Deri işçisi kadınlar işyerlerinde ve yaşamın her alanında yaşadıkları sorunları dile getirmek için 1 Mayıs’ta alanda olmanın önemine dikkat çekti:

DERİ İŞÇİSİ KADINLAR HAKLARI İÇİN 1 MAYIS’A

Filiz Akbayrak / Özkan Kundura işçi temsilcisi: “1 Mayıs işçi emekçilerin bayramı ama bana göre daha çok kadınların bayramı. Çünkü kadınlar çok eziliyor. Çoğu işyerinde sendika yok. İsterim her işyerinde sendika olsun, hür yaşayalım hür çalışalım, patronlara amirlere karşı birlik olalım. Deride işçilere özellikle kadın işçilere çok mobbing uygulanıyor. Rahat bir ortamda çalışamıyor kadınlar. Ben isterim ki tüm işçiler sendikalı olsun, dertlerini anlatabilsinler, seslerini duyurabilsinler. Çok zor durumda olan arkadaşlarım var, mecburlar çalışmaya, ama çalışma ortamları rahat değil.

Ben de 1 Mayıs’a arkadaşlarla katılacağım. Hakkımız için, kendimizi anlatabilmek, kendimizi özgürce ifade edebilmek için katılmalıyız. Sorunumuzu, sıkıntımızı meydanlarda birlikte daha iyi anlatabiliriz. Deri işçileri özellikle kadın işçiler dertlerini her yerde haykıramıyor, o yüzden derdimizi sıkıntımızı haykırmak, Tüm deri işçileri gelsin, birlikte olalım, birlikte olursak birlikte kazanırız güçlü yarınları. Türkiye’nin halini siz de görüyorsunuz. Birlik olmadan olmuyor, kazanamayız, kazanamıyoruz da!”

TENCERE KAYNASIN DİYE 1 MAYIS’A

Şadiye Aydın / Finitek işçisi: “Alanlarda olmak lazım. Mutfağımızdaki tenceremiz, çocuklarımızın eğitimi geleceği için alanlarda olmalıyız 1 Mayıs’ta. İşçilerin tenceresi de kaynamıyor, maketten 1 poşetle dönmek var. Tüm işçiler bu yüzden 1 Mayıs’ta alanlarda olmalı, ben de alanlarda olacağım.”

BİZ DE VARIZ DEMEK İÇİN 1 MAYIS’A

Nursel Kul/ Aka Deri işçisi: “1 Mayıs bizim bayramımız. Hakkımızı savunduğumuz bir gün. Bugün ben de hakkımı savunmak için buradayım. 1 Mayıs’ta ben de Maltepe’de olacağım. Birlik beraberlik her zaman önemlidir. Akşama kadar ağır bir işte çalışıyorsun, eve gidiyorsun ikinci bir vardiya. Biz birleşmezsek zayıf halka oluruz, sesimizi duyurmak için, biz buradayız demek için 1 Mayıs’ta alanlarda olmalıyız.”

İlgili haberler
Kadın işçilerin 1 Mayıs talepleri: Ücretlerimiz ar...

Kadın işçiler, asgari ücretle çalıştıkları fabrikada, hamile işçilerin işten atıldığını, bölüm şefle...

Sağlık emekçileri haydi 1 Mayıs'a!

Sağlıkta şiddet bitmiyor, çalışma koşulları ağırlaşıyor... Sağlık emekçileri taleplerini 1 Mayıs'ta...

Kadın işçiler 1 Mayıs’a çağırıyor: Bu koşullar müc...

İstanbul’da tekstil ve metal iş kolunda çalışan kadın işçiler, uzun saatler çalışıp ek iş yapmaların...