Dersim’de kadınlar yasaklara rağmen sokağa çıktı
Dersim'de Sanat Sokağı’nda buluşan kadınların yürüyüş yapmasına izin verilmemesine rağmen kadınlar basın açıklaması gerçekleştirdi

Dersim Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yasaklamaya rağmen basın açıklaması yaptı. Sanat Sokağı’nda buluşan kadınların yürüyüş yapmasına izin verilmedi. Müzakereler sonucunda, Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yapılması kararlaştırıldı. Platform adına açıklama yapan SES Dersim Şube eş başkanı Serap Kahraman

‘ŞİDDETE UĞRAMADIĞI BİR DAHİ YOK’

Türkiye’de kadınların şiddete uğramadığı, vahşice katledilmediği, evde, işte, sokakta şiddet görmediği, çocukların istismara maruz kalmadığı ya da iş cinayetlerinde katledilmediği bir günün dahi olmadığını belirte Kahraman “Ücretlerin erimesi psikolojik gerilimi artırıyor; medyasıyla, fetvasıyla, politikasıyla iktidarın kışkırttığı erkeklik hane içinde geçim sıkıntısıyla birleşerek kadına yönelik şiddete dönüşüyor” dedi. Kahraman Dersim’de kadınların yaşadığı şiddete dikkat çekerek “Kentimizde de bu şiddet, eşitsizlik, cezasızlık ve yoksulluk tablosu hiç de farklı değil. İl merkezinden, ilçelerden ve köylerden şiddet haberleri arka arkaya geliyor. Dersimli kadınlar makbul aile ve makbul kadın kalıplarına sıkıştırılmak isteniyor. Üniversite öğrencileri hem yerelden erkekler tarafından hem de kamuda çalışan erkekler tarafından tacize uğruyor. Bu kimi zaman öğrencinin ev aramasından faydalanmaya çalışarak, kimi zaman çalıştığı iş yerinde, kimi zaman da yurt yolunda oluyor. Bu kentte bir taraftan 18 yaşındaki üniversiteli kadınlar tacize maruz kalırken diğer taraftan 80 yaşında bir kadın ‘bastonun ses çıkardı’ bahanesiyle şiddete uğruyor” diye ekledi.

‘KADIN KURUMLARI KAYYUMLAR YAPILDI’

İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece yarısı kararnamesiyle kaldırılmasının ardından nafaka hakkı, çocuk istismarına karşı uluslararası nitelik taşıyan Lanzarote Sözleşmesi’nin, 6284 sayılı yasanın tartışmaya açıldığını söyleyen Kahraman “Yetmedi sağlığa erişim hakkımızdan üreme haklarımıza, medeni haklarımızdan örgütlenme haklarımıza varana kadar tüm haklarımız hedefe koyuldu. Irkçı ve dinci söylemler eşliğinde kadınlar eve hapsedilmek istenirken, LGBTİ’ler üzerinden nefret politikası körüklendi. Kadın siyasetçiler adeta hedef tahtasına koyularak cezaevlerine gönderildi, kadın kurumları kayyumlar eliyle kapatıldı” diye konuştu.

‘GÜLİSTAN DOKU’DAN HABER YOK’

Gülistan Doku’nun akıbetinden hala haber olmadığını söyleyen Kahraman “Şehrin ortasında kadınların üzerine silah doğrultan kolluk personellerinin cezalandırılıp cezalandırılmadığıyla ilgili yetkili makamların halkla paylaştığı bir bilgi yok. Fakat 25 Kasım yaklaştığında çeşitli bahanelerle verilen eylem ve etkinliklerin yasaklanması kararı jet hızıyla verilebiliyor. Kadınlara karşı bu kadar hızlı karar verilebiliyorsa kadınlar için de aynı hızla kararlar verilmesin istiyoruz” dedi.

‘HAKLARIMIZ VE HAYATLARIMIZ İÇİN SOKAKLARDAYIZ’

62 sene önce Dominik’te olduğu gibi 2022 yılında da Mahsa Amini’nin düzgün örtünmediği bahanesiyle ahlak polisi tarafından öldürülmesiyle İran’da kıvılcımı çakılan isyan ateşi, rejime karşı bir başkaldırıya dönüştüğünü söyleyen Kahraman “Dünyanın pek çok yerinde yükselen sağcı-otoriter rejimler sebebiyle medeni haklar başta olmak üzere kadınların pek çok hakkına yönelik saldırılar var. Bu sebeple İran’da çakılan kıvılcımın ateşi tüm dünya kadınlarının yüreğini ısıtıyor. Kadınların bedenine, üreme haklarına, yaşam tarzına, siyasal ve sosyal tüm haklarına yönelik saldırılara karşı dünyanın her yerinde kadınların hem İranlı kadınlarla dayanışmak için hem de haklarını ve hayatlarını korumak için sokakları doldurduğu 2022 yılında, biz de haklarımız ve hayatlarımız için sokaklardayız” diye konuştu.

 ‘BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ VE SAĞLIKLI YEMEK VERİLSİN’

Kahraman kadınların taleplerini şu şekilde sıraladı “İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe girsin! Şiddeti önleyici acil eylem planı uygulansın! İLO 190 sayılı sözleşme kamu özel ayrımı yapılmadan onaylansın! Sığınma evlerinin sayıları artırılsın, koşulları iyileştirilsin! Her mahalle ve işyerine ücretsiz kreşler açılsın! Eşit işe eşit ücret verilsin! Okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilsin!

Fotoğraf: Ekmek ve Gül