Eğitim Sen: Ceren Damar için adalet
Öğrencisi tarafından öldürülen Ceren Damar davası öncesi Eğitim Sen açıklama yaptı: Adaletin sağlanması için, gözümüzün içine baka baka suçun basitleştirildiğini teşhir etmek için davanın takipçisiyiz

Eğitim Sen, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrencisi tarafından öldürülen Ceren Damar Şenel için adalet istedi. KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy Tekdemir ve Ankara’da bulunan şube kadın sekreterlerinin de katıldığı basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Derya Yulcu, Hasan İsmail Hikmet’in bıçak ve silahla saldırma gerekçesinin “kopya çekerken yakalanmak” olduğu ifade etti. Yulcu, “Araştırma görevlisi bir kadın, kopya çeken bir erkek öğrenci hakkında görevinin gereklerini yerine getirdiği için katledilmişti. Çünkü Ceren Damar Şenel bir kadındı ve şiddetin hedefi haline gelebilmesi ‘olağan’dı. Çünkü güçlünün hukukunun korunduğu, zorbalığın her gün daha fazla cesaretlendirildiği karanlık bir dönemden geçiyoruz. Ceren Damar Şenel, doğru bildiğini yaparken tehditlere boyun eğmemeyi, akademinin etik ilkelerini kendisine rehber edinmeyi istemişti” diye konuştu.

GEÇEN YIL 474 KADIN KATLEDİLDİ
Ayrıca Ceren Damar Şenel’in, akademideki güvencesiz istihdamın merkezinde olduğuna dikkat çeken Yulcu, yükseköğretim sisteminin akademik özgürlükleri değil “müşteri her daim haklıdır” düşüncesini ilke edindiğini dile getirdi. Akademik özgürlüklerin yok sayılmasının üniversitelere, bilime ve akademisyenlere dönük tehditlerin, bireysel silahlanmanın, cezasızlığın teşvik edilmesinin şüphesiz ki güçlünün şiddetini ve zorbalığını cesaretlendirdiğini ifade eden Yulcu, 2019 yılında 474, 2020 yılı Ocak ayında ise 27 kadın cinayeti işlendiğini hatırlattı.

‘ÜNİVERSİTELERİN CİNAYET DEĞİL, BİLİMLE GÜNDEME GELMESİ İÇİN’
Üniversitelerde yaşanan şiddet vakalarının ana sebeplerine bakıldığında kalıcı çözümün, tüm ezen-ezilen ilişkilerini ortadan kaldırmadan, eşit, özgür, demokratik üniversiteyi, toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan eğitim politikalarını yaşama geçirmeden mümkün olmayacağını gösterdiğini vurgulayan Yulcu, şöyle konuştu: “Şiddeti engellemek değil faillerini korumak ve aklamak için örgütlü bir biçimde hareket eden tüm odaklara karşı duracağız. Şiddeti öven tüm yaklaşımları teşhir edeceğiz. Eğitim ve bilim emekçileri olarak tüm bilim insanlarının iş güvencesinin, insanca yaşam koşullarının ve en önemlisi yaşam hakkının korunmasına yönelik politikaların hayata geçirilmesi için tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. Ceren Damar Şenel davasını, gerçek adaletin tecelli etmesi için, bu katliamın ardındaki iktidar ilişkilerinin gün yüzüne çıkması için, akademinin en temel ilkelerinin nasıl yok sayıldığının görülmesi için, gözümüzün içine bakıla bakıla failin suçunun nasıl basitleştirilmek istendiğini teşhir etmek için takip edeceğiz. Cinayetle değil bilimsel çalışmalarla gündemde olacak insan, toplum, doğa yararına üniversiteler ancak mücadeleyle mümkün olacaktır.”

İlgili haberler
CEREN DAMAR DAVASI|‘Sanıktan yine bildik savunma:...

Öğrencisi tarafından öldürülen Çankaya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ceren Damar’ın davasında sanık...

Ceren Damar davası| Savcı ağırlaştırılmış müebbet...

Kopya çektiği için hakkında işlem yapan Çankaya Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar’ı öldür...

CEREN DAMAR DAVASI| Sanık ve müdafiisi yine yalana...

Çankaya Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar cinayeti davasının duruşması görüldü. Kadınlar,...