EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne ilişkin soru önergesi hazırladı
EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, 12 Nisan 2022’de Gaziantep'te ehliyetsiz sürücü Osman Sarı’nın çarpması sonucu hayatını kaybeden Ezgi Alya Yiğit davasına ilişkin soru önergesi hazırladı.

Yayın Kurulu üyemiz, Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, 12 Nisan 2022’de arkadaşıyla scooter kullanırken Gaziantep’in en işlek caddelerinden birinde 17 yaşındaki ehliyetsiz sürücü Osman Sarı’nın 100 km’den yüksek bir hızla çarpması sonucunda hayatını kaybeden Ezgi Alya Yiğit'in davasına ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından cevaplandırılması üzere soru önergesi hazırladı:

Lise son sınıf öğrencisi Ezgi Alya Yiğit’in ölümünün ardından başlayan yargı süreci soruşturma ve kovuşturma aşamasında pek çok eksiklikle sürmüştür. Kazanın gerçekleştiği yer son derece işlek bir cadde olmasına karşın, olay yeri ve olay anına ilişkin kamera görüntülerine ulaşılamadığı ifade edildi. Ezgi Alya Yiğit’in ailesinin özel çabaları, ailenin avukatlarının savcılık başvurularına rağmen olay yerindeki 20'nin üzerindeki kafe, apartman, siteden herhangi bir kamera görüntüsü alınmamış olduğu ortaya çıktı.

Kolluk birimlerince ailenin avukatı ve aileye, olay gecesi 22:30’da tek bir dükkanda görüntü olabileceği düşünüldüğü, orada yapılan yüzeysel izleme dışında herhangi bir işlem yapılmadığı bildirilmiştir. Bu süreçte soruşturmayı yürüten Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığına her defasında herhangi bir görüntüye ulaşılmadığı bilgisi verilmiştir.

Soruşturma sırasında alınan bilirkişi raporlarında Ezgi Alya Yiğit araca yol vermediği için ağır kusurlu, sanık Osman Sarı ise tali kusurlu bulunmuştur. Bu raporların ardından da 13.05.2022 tarihinde Osman Sarı sadece bir ay tutuklu kalıp tahliye edilmiştir.

Fail Osman Sarı’nın Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı'nın yeğeni ve Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı'nın oğlu olduğu bilinmektedir.

Dava Gaziantep Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde halen devam etmektedir. Soruşturma boyunca süren eksik araştırma ve delil olmaksızın düzenlenen bilirkişi raporu ile kamera görüntülerinin halen ortaya çıkmamış olması dosyada siyasi bir etki ve baskının bulunduğuna dair kuvvetli şüphe yaratmaktadır.

Bu bağlamda;

1.Gaziantep Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinin 21 Ekim 2022 tarihli ara kararı ile olay yerindeki tüm işletmelerin kameralarının veri kurtarma uzmanlarınca incelenerek görüntü geri getirme işlemlerinin yapılması istenmiştir. Olay yeri keşfi sırasında mobese kamerası olduğu da tespit edilmiştir. Bu görüntüler neden soruşturma sürecinde toplanmamıştır?

2. Olay yerini gören tüm kameraları titizlikle incelemeyen ve Mobese kayıtlarını tespit etmeyen, delillerin ortadan kaybolmasının önünü açan Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri ve kolluk hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa neden başlatılmamıştır?

3. En işlek caddelerinden birinde eksik bilirkişi raporuna dayanarak ehliyetsiz, yüksek hızla bir genç kadının ağır yaralanmasına, birinin ise ölümüne sebep olan Osman Sarı neden serbest bırakılmıştır? Osman Sarı’nın avukatı sadece 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne tutukluluğa ilişkin itirazda bulunmuş fakat 6. Sulh Ceza Hakimliğinin tutukluluk halinin devamı kararı olmasına rağmen tek itirazla iki tutukluluk kararının kaldırılarak şu anda serbest bırakılmasının hukuki izahatı nedir?

4. Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne sebep olan sürücü Osman Sarı ehliyetsiz olmasına ve şehrin en işlek caddesinde 100 km/s’lik hızla gitmesine rağmen, ifadesinde scooter süren kızları gördüğünü ve frene çarptıktan sonra bastığını itiraf etmesine rağmen bilirkişi raporunca nasıl tali kusurlu bulunabilmiştir? Bu itirafına rağmen nasıl serbest bırakılmıştır?

5. Ezgi Alya Yiğit’in yanında olayda ağır yaralanan Şimal Toprak’ın durduklarına, sağlarına sollarına baktıklarına dair ifadesine rağmen farklı bir bilirkişi raporu hangi delillere dayandırılmıştır?

6. Ezgi Alya Yiğit’in ölümüne ilişkin yaşanan bu olay bakanlığınız tarafından etraflıca araştırılarak, ciddi bir bilirkişi raporu hazırlanarak, etkin bir soruşturma yürütülerek, süreç hukuk çerçevesinde değerlendirilip adalet yerini bulacak mıdır?

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Ehliyetsiz sürücü tarafından öldürülen Ezgi Alya Y...

Antep’te ehliyetsiz bir sürücü tarafından öldürülen Ezgi Alya Yiğit’in ailesi, soruşturma ve dava sü...

EMEP Milletvekili Sevda Karaca: Ezgi Alya Yiğit iç...

Yayın Kurulu üyemiz, Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, "Ezgi Alya için adalet istiyoruz" dedi,...

Bu çağrı hepimize: Ezgi Alya için adalet!

3 Temmuz’da torpilin, tanıdıkların katilleri kurtarmasına, cezasızlıkla ödüllendirilmelerine izin ve...