Eskişehir’de kadınlar yasağa yoga yaparak tepki gösterdi
Dede Korkut Parkı'nda yoga yapanların "CİMER'e şikayet var" denilerek engellenmesine karşı Eskişehir Demokratik Kadın Platformu çağrısı ile bir araya gelen kadınlar parkta yoga yaparak tepki gösterdi

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesindeki Dede Korkut Parkı'nda yoga yapanlar "CİMER'e şikayet var" denilerek engellendi. Bu engelin kamuoyunda duyulmasının ardından Eskişehir Demokratik Kadın Platformu (EDKP), kadınları Dede Korkut Parkı’na yoga yapmaya çağırdı. Çağrıya çok sayıda kadın yanıt verdi ve kadınlar parkı doldurdu.
EDKP’nin çağrısı ile parkta bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı Buse Aydemir okudu. Yoga yapanların neden engellendiğini bildiklerini kaydeden Aydemir, bu yasağın nedeninin ne Cimer'e yapılan şikayet ne de halkın parktan eşit bir şekilde faydalanması olduğunu vurguladı. “AnadoluFest'i neden engellediyseniz, Aynur Doğan'ın, Melek Mosso'nun sahneye çıkması neden engellendiyse, yoga yapanları da o yüzden engellemek istiyorlar. Ama bir şeyi kaçırıyorlar. Kadınlar sizin yasaklarınızı tanımadı, tanımaz. Bizler bugün matımızı kaptık yogaya geldik. Hadi bizi de engelleyin” diyen Aydemir, Eskişehir valisinin özgürlükleri kısıtlamaya yönelik bir süredir uygulamaya çalıştığı yasakların toplumsal barışı bozmaya dönük çabalar olduğunun altını çizdi. Valiliğin bu tavrı kadınların dayanışmasını bozamayacağına dikkat çeken Aydemir, bu yasakları da asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.

ŞARKI SÖYLEMEK, NEŞE VE UMUT YASAK, GERİCİ CEMAATLERİN ÖRGÜTLENMESİ SERBEST!

“Eğlenmenin, şarkı söylemenin, neşenin, umudun yasaklandığı özgürlükler ülkesi Türkiye'de hiçbir şey serbest değil sanmayın elbetteki serbest olan şeyler var. Gerici vakıf ve cemaatlerin örgütlenmesi serbest, onların etkinlikleri serbest, örneğin Ensar Vakfında istismar edilmek, Süleymancıların yurdunda yanarak ölmek serbest. Bu yurtlarda kalan gençlere baskı yapmak serbest. Bitti mi bitmedi örneğin kadınsanız boşanmak istediğiniz erkek tarafından öldürülebilir, tacize, tecavüze, şiddete maruz kalabilirsiniz. Bir erkekseniz istediğiniz gibi bir kadını veya lubunu öldürebilir elinizi kolunuzu sallayarak gezebilirsiniz. Millet açlıktan kırılırken onlara altın musluklu evinizden hurmalı tarifler verebilir veya Sarayınızda şatafatlı yemek sofraları kurabilirsiniz. Yooo bu böyle gitmez, kadınlar buna izin vermez” diyen Aydemir, şu şekilde devam etti: "Onlar istiyor ki kadınlar nefes almasın. Sadece evde otursun, temizlik yapsın çocuk doğursun ve hiç sesi çıkmasın.! Yok öyle bize çizilen sınırları kabul etmiyoruz. Tüm parklar bizim. Biz kadınlar matımızı alır yogamızı yaparız. Şimdi gözlerimizi kapatıyoruz deriiin bir nefes alıyoruz, nefesimizi yavaşça verirken Yaşasın Kadın Dayanışması diyoruz.”
Kadınlar açıklamanın ardından hep birlikte eğitmen eşliğinde yoga yaptı. 




AVCI’ DAN ENGEL YOK SAVUNMASI!

Kadınların açıklamasından yaklaşık iki saat önce Dede Korkut Parkında kameraların önüne geçen AKP Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nabi Avcı, Dede Korkut Parkında herhangi bir engelin olmadığını savundu. Nabi Avcı konuşmasına "Siyasi kimliğimle değil Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı olarak konuşuyorum" diyerek başlarken parkta yapılan etkinlikler için "Siyasi partiler dışında tüm etkinliklere izin veriyoruz, bu parkta her görüşten her cinsten vatandaşlarımız istediği etkinliği düzenleyebilir. Asıl belediyenin parklarında yasaklar var, umarız bu olay da yasakların kalkmasına vesile olur" dedi. Gazetecilerin sorularına cevap veren Avcı, görüntülere de yansıyan bir görevlinin "CİMER'den şikayeti var" söyleminin sorulması üzerine ise "Valiliğimize CİMER'den gelen bir vatandaşımızın şikayeti olmuş, Valilik bize ulaştırdı biz de bizim açımızdan sorun olmadığını ilettik fakat oraya gelenler sanki görüntü alıp bir dezenformasyon yaratmak istiyorlar” diye konuştu.
Sosyal medyada ve medyadaki haberleri dezenformasyon çalışması olarak adlandıran Avcı, “Birkaç gündür park ve vakfımız üzerinden sanki biz yogayı yasaklamışız gibi bir dezenformasyon çalışması medyada ve sosyal medyada devam ediyor. Burada yoga yasak değil" dedi. Gazetecilerin Eskişehirde yapılması planlanan ve yasaklana gençlik festivali hakkında neden yasaklandığı konusunda bilgisi olup olmadığı sorulan Avcı, "Tekrar ben burada Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı olarak konuşuyorum bu konu hakkında bilgim yok" diyerek soruya cevap vermedi.


Fotoğraflar: Eylem Lodos- Ekmek ve Gül


İlgili haberler
Parkta yoga yapan kadınlar 'CİMER'e şikayet var' d...

Eskişehir Odunpazarı ilçesi Vişnelik Mahallesi'ndeki Dede Korkut Parkı'nda yoga yapanlar CİMER'e şik...

Türkmenistan'da kadınlara yeni yasak: 'dar' giyinm...

Türkmenistan'da kadınların artık "dar" giysiler giymelerine, saçlarını boyamalarına veya takma tırna...

Taliban'ın atadığı rektör, kadın hoca ve öğrencile...

Taliban'ın Kabil Üniversitesi'ne atadığı yeni rektör, kadınların üniversitede ders vermelerini ve eğ...