Eskişehirli kadınlar KYK yurdunda tacize tepki gösterdi: Güvenli barınma hakkımızı istiyoruz
Eskişehir’de KYK Yurduna giren bir erkeğin kadınları taciz etmesini Ulus Anıtı önünde protesto eden Eskişehir Demokratik Kadın Platformu ‘Güvenli barınma hakkımızı istiyoruz’ dedi.

Eskişehir Yunus Emre KYK Kız Öğrenci Yurduna bir erkeğin elini kolunu sallayarak girmesi ve kadın öğrencilere sözlü tacizde bulunmasına bir tepki de Eskişehirli kadınlardan geldi. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu çağrısı ile Ulus Anıtı’nda bir araya gelen kadınlar, “Güvenli barınma hakkımızı istiyoruz” dedi.

Kadınlar adına basın metnini Sinem Çelebi ve Cemre Nur Şahin okudu. 18 Nisan akşamı yaşanan taciz skandalı ile Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü içerisinde yer alan Yunus Emre KYK Yurdunun kadın öğrenciler için güvenli olmadığının ortaya çıktığını kaydeden Çelebi ve Şahin, kadınların kendi kampüslerinde, kendi yurt bahçelerinde, en güvenli olmaları gereken yerlerde tehlikede olduklarını vurguladı. Çelebi ve Şahin, tacizcinin başıboş halde yurt binasında geçirdiği 15 dakika boyunca kız kardeşlerinin yaşadığı korkunun bugün tüm kadınların öfkesi olduğunun altını çizdi.

‘ŞAHSIN HESAP VERMESİ, YARGILANMASI SÜRECİNİN DE TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Kampüslerde, yurtlarda öğrencilere nefes alacak alan bırakmayan yöneticiler, özel güvenliklerin söz konusu bir tacizci olduğunda son derece anlayışlı ve tavizkar olabildiğini söyleyen Çelebi ve Şahin, bu yönetici ve özel güvenliklerin olayı öğrenen öğrenciler toplandığında ‘biz bizeyiz’, ‘aramızda kalsın’, ‘büyütmeyin’, ‘abartıyorsunuz’ diyerek olayın üstü kapatılmaya çalıştığına dikkat çekti. Tüm susturulma çabalarına rağmen kadınların direnerek olayın peşini bırakmadığını anlatan Çelebi ve Şahin, “Yurt müdürü ve KYK İlçe müdürü geldiğinde konferans salonunda toplanıldı ve güvenlik en başta yapması gerekeni en sonda yaparak erkeği polise teslim etti. Kadınların itirazı ve direngenliği sayesinde gözaltına alınan şahsın hesap vermesi, yargılanması sürecinin de takipçisi olacağız” dedi. Barınma alanlarının güvensizleştirilmesinin aralarında kalmayacağını dile getiren Çelebi ve Şahin, susmayacaklarının ve güvenli kampüs taleplerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.


GİRİŞ ÇIKIŞ SAATLERİNİN KISITLANMASI YERİNE GÜVENLİK SAĞLANMALI

Kadınların ‘biz bizelik hukuku’ kuracaksa bunu kadın dayanışmasıyla kuracaklarını vurgulayan Çelebi ve Şahin, “Yaşanan bu olayda da bir kere daha gördük ki kadınların canına mal olan olaylar büyüttükleri, abarttıkları tepkileriyle karşılanıyor. Ama her gün birçok kadının şiddetle yüz yüze kaldığı bu ortamda biz biliyoruz ki; kadınlar abartmıyor, erkek egemen düzen küçük görüyor” diye konuştu. Kadınların, öğrencilerin istedikleri saatte istedikleri yerde olabildiği güvenli sokaklarda yaşamak istediklerini söyleyen Çelebi ve Şahin, KYK yurtlarında yetişkin insanların giriş çıkış saatlerinin kısıtlanması yerine güvenliğinin sağlanmasını talep etti. Çelebi ve Şahin, açıklamalarına şu cümlelerle devam etti: “Gece belli saatler dışında gelindiğinde öğrencilerin yurda alınmamasına karşı, yurda yerleşirken öğrencilerin ailelerin yurda alınmamasına karşı yabancı şahısların yurtlara dilediği gibi girip çıkmasına ses çıkarıyoruz. Şortla, kısa pantolonla sözlü ya da fiziksel tacize uğramadan özgürce yürümek istiyoruz. KYK kantininde, KYK yemekhanesinde kıyafetin kısıtlanmadığı öğrenci cebine düşman olmayan sağlıklı yemek ve güvenli barınma hakkımızı talep ediyoruz. Yakın zamana kadar aynı üniversitenin öğrencileri olduğumuz Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencileri yemekhaneyi ve diğer alanları kullanma hakları varken Anadolu Üniversitesi kampüsüne alınmıyor kimlik sorgulanmasına tutuluyorken, öğrencileri tehlikeli bulan güvenliğin kadınların güvenliğini sağlamamadaki bu aymazlığını kabul etmiyoruz. Öğrencilerin kafasının kesildiği, intihara sürüklendiği tarikat yurtlarına mecbur bırakılmamak, devlet yurtlarında barınma hakkına erişmek ve güvenli barınma hakkını elde etmek istiyoruz. Yapılan zamlarla elimizden alınan, ulaşım hakkını, sağlıklı yemeğe erişme hakkını, bir kafede kahve içerken yarını düşünmeme hakkını, yeni kıyafet hakkını; erkek adalet savunucusu iktidarla elimizden alınan, sokaklarda özgürce yürüyebilme hakkını geri istiyoruz. Taciz edilmekten, tecavüze uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz. Kadınlar olarak, öğrenciler olarak, kadın öğrenciler olarak yaşamak istiyoruz. Güvenli barınma hakkımızı istiyoruz.”

Fotoğraflar: Eylem Lodos


İlgili haberler
Eskişehir’de bir erkek kız yurduna girip kadınları...

Eskişehir Yunus Emre KYK Kız Öğrenci Yurduna giren bir erkeğin kadın öğrencileri taciz etmesi büyük...

KYK yurtlarındaki genç kadınlar neler yaşıyor?

İstanbul Cevizlibağ’daki en konforlu olarak adledilen KYK Yurdunda kadın öğrenciler, o kadar da mutl...

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğun...

'Güvenli kampüs talebiyle çıktığımız bu yolda toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemi...